Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία- εκλογές (24/6): Απόλυτος κυρίαρχος ο Erdogan – Φόβους για νοθεία εκφράζει η αντιπολίτευση - Επεισόδια σε εκλογικά κέντρα

Τουρκία- εκλογές (24/6): Απόλυτος κυρίαρχος ο Erdogan – Φόβους για νοθεία εκφράζει η αντιπολίτευση - Επεισόδια σε εκλογικά κέντρα
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Erdogan μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας ακόμη και από τον πρώτο γύρο
(upd 6) Σήμερα, Κυριακή 24/6, οι σχεδόν 60 εκατ. Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που γίνονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αν και ήδη δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι παρατυπίες.
Όπως έγινε γνωστό,  στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα ο βουλευτής του Erdogan, İbrahim Yıldız, επιτέθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP,  ενώ  σε άλλο εκλογικό τμήμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, εντοπίστηκε ένας άτομο που ψήφισε δύο φορές και όταν αναγνωρίστηκε εξαπέλυσε απειλές κατά της εφορευτικής επιτροπής.
Οι κάλπες για τους σχεδόν 60 εκατ. ψηφοφόρους  άνοιξαν στις 8 το πρωί της Κυριακής 24/6 και θα κλείσουν στις 17:00, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε, στις 10:00 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 23:00. 
Πάντως, είναι οι πρώτες εκλογές μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του Απριλίου, το οποίο προσέδωσε στο αξίωμα της προεδρίας σημαντικές εξουσίες και το απελευθέρωσε από τους περισσότερους ελέγχους επί της εξουσίας του.
Ήδη, σε  σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης ψήφισε  ο Recep Tayyip Erdogan , στη Σμύρνη ψήφισε ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας B. Yildirim, ενώ στην Άγκυρα  ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu, αλλά και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος , Devlet Bahçeli.
Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Meral Aksener ηγέτης του Καλού Κόμματος, o υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Muharrem Ince είναι ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε στην Γιάλοβα,  ενώ στις φυλακές της της Αδριανούπολης όπου κρατείται θα ψηφίσει o υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtas.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/erdogan_1.jpg?itok=5JBzXTWZ

Δηλώσεις Ince- Yildirim - Kılıcdaroglu - Bahçeli

Από την Γιάλοβα όπου και ψήφισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές, M. Ince, δήλωσε «ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», ενώ γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας, B. Yildirim, στις 11:00 το πρωί,  έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη , σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του, κάνοντας και σύντομη περιήγηση εντός αυτής, ενώ αποχωρώντας  δήλωσε ότι «σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα.
Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».
Στην Άγκυρα, στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kılıcdaroglu., μαζί με την σύζυγό του.
Ο Kılıcdaroglu σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες».
Μάλιστα, έκανε έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς λέγοντας «δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους.
Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».
Στην Άγκυρα ψήφισε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Devlet Bahçeli,ο οποίος  σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Τουρκία μετά από τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο.
Έκανε δε γνωστό ότι παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών από τα γραφεία του κόμματός του.

Ο Erdogan ο πιο δημοφιλής πολιτικός

Πάντως, ο  Erdogan είναι ο πιο δημοφιλής, αλλά και ο πιο διχαστικός πολιτικός στη σύγχρονη Τουρκία και υποστηρίζει ότι προκήρυξε τις εκλογές νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2019, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, για να πάρει τις υπερεξουσίες και να προσπαθήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου.
Θέλει επίσης να διαχειριστεί το θέμα των Κούρδων ανταρτών στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά έχει να αντιμετωπίζει τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος M. Ince, που στην τελευταία του εμφάνιση ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην αυταρχική διακυβέρνηση του Erdogan και να γυρίσει σελίδα για 81 εκ. Τούρκους.
"Αν ο Erdogan νικήσει τα τηλέφωνά σας θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται, ο φόβος θα κυριαρχεί..., αλλά αν νικήσω εγώ η δικαιοσύνη θα είναι ανεξάρτητη" είπε μεταξύ άλλων ο Ince.
H Toυρκία βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το πραξικόπημα του 2016, με τον Edogan να κατηγορεί για αυτό τον Gulen, τη στιγμή που 160 χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί ακόμα δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, δικαστές και στρατιώτες απολύθηκαν.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Erdogan χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να καταστείλει τους αντιφρονούντες.
Υπάρχει λογοκρισία στις εφημερίδες και η κάλυψη από τα ΜΜΕ των άλλων υποψηφίων στις εκλογές ήταν υποτυπώδης.
Ο Erdogan που υπεραμύνεται των σκληρών μέτρων, επικαλούμενος την ασφάλεια, υποσχέθηκε μεγάλα έργα υποδομών αν κερδίσει, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οριακά δεν θα βγει από την πρώτη Κυριακή.
Έτσι, θα χρειαστεί τον επαναληπτικό γύρο στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του ΑΚ θα χάσει πιθανότατα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δίνουν τον ύστατο αγώνα προκειμένου να επιτύχουν το ακατόρθωτο: να νικήσουν τον Recep Tayyip Erdogan.
Όλα, όμως, δείχνουν ότι ο «Σουλτάνος» εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια δύναμη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτησή του, ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
 

Για τον ίδιο τον Erdogan το μεγάλο στοίχημα είναι να κατακτήσει ποσοστό 50+% και ως εκ τούτου να μην χρειαστεί να υπάρξει δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονται… διχασμένες, με κάποιες εξ αυτών να του δίνουν ακόμη και 52%, ενώ κάποιες άλλες να «βλέπουν» το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 49%.
 

Όλες, όμως, συμφωνούν ότι ο Erdogan θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και μάλιστα με μεγάλη άνεση έναντι του βασικού του αντιπάλου Muharrem Ince.
Οι Τούρκοι θα ξυπνήσουν με ένα νέο κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου.
Πιθανώς, θα πρέπει να περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες για να μάθουν ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους.
Το ΑΚΡ και ο Erdogan παραμένουν η ισχυρότερη και δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη της Τουρκίας.

Απόλυτος κυρίαρχος

Μέσω των πρόωρων εκλογών (καθώς κανονικά είχαν σχεδιαστεί να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019) ο Erdogan δεν ζητά μόνο πέντε επιπλέον χρόνια στην εξουσία.
Εάν κερδίσει, η Τουρκία θα ολοκληρώσει επίσης τη μετατροπή της μία κοινοβουλευτική σε μία προεδρική δημοκρατία.
 

Ο ρόλος του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και οι σχεδόν όλες οι εξουσίες θα βρεθούν στα χέρια του προέδρου.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ευημερία και σταθερότητα στη χώρα του.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ευρισκόμενη σε διάλυση δημοκρατία της Τουρκίας.
Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η 24η Ιουνίου θα αποτελέσει σημείο καμπής.

Οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν το λιγότερο… άδικη.
Έγινε ενώ η χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016..
 

Τα ΜΜΕ πρόβαλαν κυρίως τους κυβερνητικούς υποψηφίους και τις προεκλογικές ομιλίες του Erdogan, ενώ οι αντίπαλοί του κέρδισαν ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο.
Παράλληλα οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δεν διστάζουν να εκφράσουν φόβους ακόμη και για νοθεία στις εκλογές



Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία;

Όποιος είναι υπεύθυνος για την Τουρκία ένα μήνα από τώρα, θα έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Η Τουρκία θεωρείται μία από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές σε μια εποχή που το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει πορεία.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει ισχυρά έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες και τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.
 

Ταυτόχρονα η πολιτική της κεντρικής τράπεζας και η έμμεση υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλεί τεράστια προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα τα δάνεια του οποίου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε δολάρια.
Παράλληλα οι οικονομολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι οι εποχές που η τουρκική οικονομία έτρεχε με ρυθμό άνω του 7% έχουν περάσει εδώ και χρόνια και αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει αισθητά.

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Τουρκία

Στην Τουρκία είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας καθώς πάνω από 415 παρατηρητές από οκτώ διεθνείς οργανισμούς έχουν φτάσει στην Άγκυρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τις οποίες έχουν εκφραστεί φόβοι για νοθεία.
Σύμφωνα με το Anadolu, οι ξένοι παρατηρητές - συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών από αρκετές χώρες - έχουν ολοκληρώσει τη διαπίστευση τους στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας.
Ανάμεσά τους είναι 234 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) , 72 από την η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCEPA), από το Συμβούλιο της Ευρώπης (PACE) 10 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM), αλλά και την Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), τη Συνέλευση των Τουρκόφωνων Χωρών (TURKPA) αλλά και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Αποστολή τους να παρακολουθούν τη διεξαγωγή των εκλογών και εάν διεξάγονται με δίκαιο, ελεύθερο και διαφανή τρόπο.
Οι παρατηρητές θα μπορούν να παρακολουθούν την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων εφόσον δεν παρεμβαίνουν στις διαδικασίες αυτές, ενώ στη συνέχεια θα καταρτίσουν τις εκθέσεις τους για το κατά πόσον διεξήχθησαν στα διεθνή πρότυπα.

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23/6 η προεκλογική εκστρατεία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Muharrem Ince που ενσαρκώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους το Σάββατο 23/6, μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι και δεινοί ρήτορες έκλεισαν με αυτόν τον τρόπο μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας διασταύρωσαν ουκ ολίγες φορές τα ξίφη τους.
Ανησυχώντας αναμφίβολα για το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ψηφίσει "όχι" στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ο Erdogan πολλαπλασίασε τις τελευταίες ημέρες τις εμφανίσεις του στην πόλη. Ολοκλήρωσε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του εκφωνώντας τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες.
Ο Ince, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Εξίσου μεγάλες ήταν και οι δύο προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, στη Σμύρνη και την Άγκυρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι σήμερα κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης "πέντε εκατομμύρια" ανθρώπους, αριθμός που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στη συγκέντρωση αυτή στη συνοικία Μαλτεπέ μετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Erdogan, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
"Αλλά, αν νικήσει ο Ince  θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία" είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.
Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.
Στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Erdogan απέρριψε τους φόβους περί νοθείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες.
"Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης