Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Φέγγος (VERSAL): Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή

Κ. Φέγγος (VERSAL): Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή
Φαίνεται ότι σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα.
Τα μνημόνια πέθαναν!!!
Ζήτω η εποπτεία!!!
Το χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά σήμερα και μάλιστα με αυξημένο τζίρο.  
Τελικά όμως δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη.
Η αίσθηση που δίνεται, δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων.
Φαίνεται ότι σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα.  
Δόθηκε δεκαετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων (σχεδόν στο maximum των προσδοκιών), μειώθηκε λίγο το επιτόκιο και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της οικονομίας για λίγα χρόνια, εφόσον φυσικά συνεχίσουμε τη μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιοριστική πολιτική.
Να βγούμε στις αγορές δεν τίθεται θέμα και να μην εφαρμόσουμε μέτρα που μέχρι τώρα κρίναμε σαν επαχθή, πάλι δεν τίθεται θέμα.  Φυσικά δεν παίρνουμε και νέα χρηματοδότηση.
Στην ουσία, πήραμε μια παράταση που δεν κόστισε τίποτα στους δανειστές για να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που τώρα θυμηθήκαμε να θεσμοθετήσουμε.  Η εκτίμηση των δανειστών είναι ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βελτιώσουν την οικονομία και τα πράγματα θα βελτιωθούν.  Για το λόγο αυτό έδωσαν και πανηγυρικό τόνο στις ανακοινώσεις.
Η αγορά συνεπώς περιμένει να δει αν θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, πως θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, αλλά και όσα είναι σε μεταβατικό στάδιο και αν πράγματι αυτά θα επαρκέσουν για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα.
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι καταλυτικές και φυσικά δεν εννοούμε αν θα φορέσει γραβάτες.
Εννοούμε αν θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, αν θα συνεχιστεί η επίλυση των κόκκινων δανείων, αν θα δημιουργηθούν θέσεις ανεξαρτήτων γραμματέων στα υπουργεία, αν θα δουλέψουν οι ανεξάρτητες αρχές, αν θα μειωθεί το θέμα της φοροδιαφυγής και άλλα τέτοια δύσκολα.
Αν αυτά προχωρήσουν, οι ξένοι οίκοι θα συνεχίσουν να μας αναβαθμίζουν και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Μπορεί να μην βγούμε να δανειστούμε, αλλά οι επιχειρήσεις θα δανείζονται ευκολότερα και οι ξένοι να επενδύουν προθυμότερα.  Έστω και αν η Ελλάδα παραμένει πρωταθλητής στη φορολογία και τις εισφορές.
Αν αυτά δεν προχωρήσουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς η προστασία που προσέφεραν τα μνημόνια, έχει μειωθεί στο καθεστώς εποπτείας.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης