Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛΤΑ με αγωγές κατά βασικών υπουργείων και του δημοσίου για να μαζέψουν λεφτά

tags :
Τα ΕΛΤΑ με αγωγές κατά βασικών υπουργείων και του δημοσίου για να μαζέψουν λεφτά
Με δυσκολία  η καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους
Στην …κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα ΕΛΤΑ καθώς δίνουν καθημερινά  τη μάχη για να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που φθάνει τα 15 εκατ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος πελάτης των ΕΛΤΑ, το ελληνικό δημόσιο έχει «φεσώσει» τον Οργανισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας  και ανά πάσα στιγμή πιθανόν να μείνουν από  …οξυγόνο.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και καθυστερεί να πληρώσει τα χρέη του.
Όμως η τακτική των καθυστερήσεων δημιουργεί κλίμα απαξίωσης και η εντείνεται  ανησυχία  στο προσωπικό των ΕΛΤΑ.
Η τελευταία αντιπαράθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ με τον  πρόεδρο του ΣΕΒ και της Quest Συμμετοχών κ. Θεόδωρο Φέσσα, φέρνει στο προσκήνιο  το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις.
Ο πρόεδρος της Quest Συμμετοχών στη γενική συνέλευση των μετοχών είχε αναφέρει ότι τα ΕΛΤΑ  δεν είναι βιώσιμη επιχείρηση και επηρεάζει αρνητικά την αγορά.
Όμως ο κακοπληρωτής για την κρατική εταιρεία  είναι το ελληνικό Δημόσιο που με τη στάση του πιθανόν να την οδηγήσουν στην «αγκαλιά» κάποιου ενδιαφερόμενου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Τα πλήγματα για τα ΕΛΤΑ είναι απανωτά.
Η πρόσφατη αντιπαράθεση με τη ΔΕΗ εξαιτίας τη μη έγκαιρης απόδοση των εξοφληθέντων λογαριασμών ρεύματος στο δικαιούχο προκαλεί ταμειακές απώλειες στα ΕΛΤΑ που  υπολογίζονται  στα 3 εκατ. ευρώ  για τη  φετινή χρονιά καθώς οι πελάτες της ΔΕΗ σε ποσοστό 35% επέλεξαν άλλο  κανάλι αποπληρωμής των λογαριασμών.
Τα ΕΛΤΑ για να τα φέρουν «βόλτα» χρησιμοποίησαν τη ρευστότητα των λογαριασμών ρεύματος ενώ  η ΔΕΗ για  τις προσφερόμενες υπηρεσίες των ΕΛΤΑ αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μετά από τέσσερις μήνες, όπως προβλέπει η σύμβαση.
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί καραμπόλες  ανάμεσα στις εταιρείες του Δημοσίου καθώς ο βασικός κακοπληρωτής  προς όλους είναι το ελληνικό Δημόσιο.
 Η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην προσπάθεια του να μαζέψει τα οφειλόμενα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγές κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Στη λίστα είναι ο σημερινός ΕΦΚΑ με οφειλές προς τα ΕΛΤΑ  που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών με χρέη ύψους 5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Δικαιοσύνης με 3 εκατ. ευρώ και  το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εμφανίζεται να έχει χρέη ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Πάντως το ελληνικό  Δημόσιο είναι στην κορυφή της λίστας των  στρατηγικών κακοπληρωτών με τις οφειλές να φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ προς τα  ΕΛΤΑ  και  αφορούν την τριετία 2013 – 2015.
Για την περίοδο αυτή κατέβαλε μόλις τα 45  εκατ. ευρώ και  υπολείπονται  105 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προέρχονται  από την υποχρέωση των ΕΛΤΑ να καλύπτει  όλη την Ελλάδα  πηγαίνοντας  την  αλληλογραφία σε κάθε απομακρυσμένο χωριό κάτω του πραγματικού κόστους.
Τα  ΕΛΤΑ κάθε χρόνο στέλνουν το αίτημα οικονομικής αποζημίωσης προς την  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία στην ουσία το επιβεβαιώνει για να  γίνει στη συνέχεια οικονομική απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι  απαιτήσεις των ΕΛΤΑ για το 2016  ανέρχονται σε 58 εκατ. ευρώ και μαζί  με αυτές της τριετίας  2013 – 2015 ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Η καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών βάζει σε κίνδυνο την καταβολή της μισθοδοσίας  των 6.500  υπαλλήλων , οι οποίοι να σημειωθεί τη χρονιά που πέρασε αποδέχθηκαν μειώσεις στις αποδοχές τους σα επίπεδα του 12%.
Σύμφωνα με πληροφορίες  στο τραπέζι μείωσης του κόστους λειτουργίας των ΕΛΤΑ. έχει πέσει το κλείσιμο καταστημάτων σε απομακρυσμένες  περιοχές.
Σήμερα τα ΕΛΤΑ  διαθέτουν 650 εκατ.  ευρώ  εκ των οποίων  άνω  του 40% είναι ζημιογόνα.
Η αποπληρωμή  των χρεών  του ελληνικού  Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ  θα καθορίσουν το μέλλον του ενώ  η έλλειψη  κεφαλαίων   στερούν από τη διοίκηση  να υλοποιήσει ένα  σχέδιο αναμόρφωσης  της επιχείρησης.
Τέλος να σημειωθεί  ότι τζίρος  εκτιμάται ότι θα  διαμορφωθεί στα 340 εκατ. ευρώ το 2017  και τα  προ φόρων  κέρδη  διαμορφώνεται  κάτω  από τις  500.000  ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr         
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης