Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit - Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η νέα σχέση Μ. Βρετανίας με ΕΕ

tags :
Deutsche Welle: Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit -  Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η νέα σχέση Μ. Βρετανίας με ΕΕ
Yποστηρικτές του Brexit αλλά και σφοδροί πολέμιοί του εξακολουθούν να υπάρχουν  στη Μ. Βρετανία δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016
Πέρασαν δύο χρόνια από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, του οποίου το τελικό αποτέλεσμα ήταν οριακό, αφού υπερίσχυσε το «ναι» στο Brexit με 52% έναντι 48% που απέσπασε το «όχι» και το γενικό κλίμα δεν έχει αλλάξει έντονα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι υποστηρικτές του Brexit εξακολουθούν να έχουν ελαφρύ προβάδισμα, ενώ γεγονός όμως είναι επίσης ότι αυξάνεται η απογοήτευση για τον αργό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες γύρω από τη νέα σχέση που θα έχει μελλοντικά η Μ. Βρετανία με την ΕΕ.
Η Deutsche Welle  σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2018 σε αρκετές περιοχές της Μ. Βρετανίας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, υπενθυμίζοντας ότι δημοσιογράφος και παρουσιαστής του BBC Nτέιβιντ Νίμπλμπαϊ είχε αναφωνήσει «είμαστε εκτός» μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.
Πάντως, σύμφωνα με τη  Deutsche Welle,  για πολλούς το βάρος της ευθύνης φέρουν κυρίως οι Βρυξέλλες και μάλιστα, ο 69χρονος μουσικός Μάικλ Μέισι. ο οποίος παίζει εκκλησιαστικό όργανο σε αγγλικανική εκκλησία της συνοικίας Άμπεϊ Χουντ στο ανατολικό Λονδίνο είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως «είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το Brexit είναι θετικό εξαιτίας της όλης στάσης της ΕΕ».
Ο ίδιος προ διετίας, όπως και η πλειοψηφία των κατοίκων της συγκεκριμένης εργατικής συνοικίας, είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit, αντίθετα με την πλειοψηφία των Λονδρέζων.

Καθυστερεί το πραγματικό Brexit


Για τον βρετανό πολιτικό επιστήμονα J.  Curtis  από το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ της Γλασκώβης το γεγονός ότι η διαδικασία του Brexit είναι τόσο πολύπλοκη έκανε πολλούς υποστηρικτές της εξόδου να εμμένουν στην αρχική τους θέση, νιώθοντας ότι επιβεβαιώνονται.
Την ίδια ώρα, για μερικούς  πολέμιους τoυ Βrexit το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι τόσο χρονοβόρες και περίπλοκες, αποδεικνύει πόσο μεγάλο λάθος ήταν το Brexit, κάτι που πιστεύει ο Derek Robinson, ιερέας στην αγγλικανική εκκλησία του Άμπεϊ Γουντ, o οποίος συνεργάζεται μεν αρμονικά με τον οργανίστα της εκκλησίας, αλλά αποφεύγει να μιλούν για το Brexit.
Μάλιστα, ενδεικτικό του τι συμβαίνει γενικότερα σήμερα στους κόλπους της βρετανικής κοινωνίας είναι  το κλίμα σ' αυτή την ενορία του ανατολικού Λονδίνου, αναφέρει η Deutsche Welle  .
 «Η ενασχόληση με τα ειδικά ζητήματα του Brexit είναι χαμηλή και οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται πλέον», αναφέρει η Deborah Mattinson από τη δεξαμενή σκέψης Britain Thinks.
Ωστόσο, πολλοί, όπως ο Μάικλ Μέισι, πιστεύουν ακόμη και ότι θα ήταν καλή μια έξοδος της Μ. Βρετανίας χωρίς καν συμφωνία με την ΕΕ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε χάος, θέμα που συζητείται αυτήν την περίοδο στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Πάντως, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το μπλοκ των φιλοευρωπαίων βουλευτών δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και πιέζουν έντονα την πρωθυπουργό Τ. May, όμως αυτό προκαλεί περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στο λεγόμενο σκληρό Brexit με παράλληλη έξοδο από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, με τους Εργατικούς όμως να επιθυμούν ένα ήπιο (soft) Βrexit με συμμετοχή τουλάχιστον στην τελωνειακή ένωση. Η Deutsche Welle καταλήγει σημειώνοντας πως για την ώρα το είδος του τελικού Βrexit παραμένει ακόμη ασαφές, υπενθυμίζοντας πως επισήμως στις 29 Μαρτίου 2019 η χώρα θα πρέπει να βγει από την ΕΕ και μέχρι να δοθούν απαντήσεις το σίγουρο είναι ότι η βρετανική κοινωνία από το 2016 παραμένει βαθιά διχασμένη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης