Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος Erdogan με 52,55% στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία - Χωρίς αυτοδυναμία το ΑΚΡ, απαραίτητη η ψήφος των εθνικιστών

tags :
Θρίαμβος Erdogan με 52,55% στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία - Χωρίς αυτοδυναμία το ΑΚΡ, απαραίτητη η ψήφος των εθνικιστών
Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Meral Aksener ηγέτης του Καλού Κόμματος (που προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους) στο 7,5%
(upd 24) Θριαμβευτική ήταν η επικράτηση του Rejep Tayip Erdogan στις χθεσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία καθώς πέρα από το ότι κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στην προεδρία της Τουρκίας, η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το κόμμα του (AK) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.
Κατόπιν της εκλογικής αυτής αναμέτρησης, ο Erdogan καθίσταται ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, απολαμβάνοντας ισχυρότατες εξουσίες.
Ο Erdogan κατάφερε να εξασφαλίσει την
επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, λαμβάνοντας το 52,55% με καταμετρημένο το 99,15% των ψήφων
Ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Muharrem Ince ακολουθεί με 30,67% των ψήφων ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν o υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtas με 8,36% και η Meral Aksener ηγέτης του Καλού Κόμματος (που προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους) με 7,3%.



Αν και σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκτεταμένη νοθεία ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Muharrem Ince αναγνώρισε τη νίκη του Erdogan.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk ο Ince υποστήριξε ότι «αναγνωρίζω ότι ο Erdogan κέρδισε τις εκλογές».
Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 99,10% των ψήφων λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.
Συγκεκριμένα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε το 42,49% των ψήφων και το εθνικιστικό MHP to 10,01% των ψήφων.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%.
Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, το κόμμα της
Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146, το Κουρδικό με 11,5% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.1% θα έχει 45 έδρες.
Συνεπώς και πάλι ο Erdogan θα χρειαστεί την ψήφο του εθνικιστικού Κόμματος για να μπορεί να νομοθετεί.



Πάνω από 3% τα κέρδη της τουρκικής λίρας μετά την εκλογική νίκη Erdogan

Πάνω από 3% είναι τα κέρδη της τουρκικής λίρας μετά την εκλογική νίκη Erdogan, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2015.
Αυτή τη στιγμή το τουρκικό νόμισμα είναι στις 4,55 λίρες/δολάριο.
Ο Erdogan κέρδισε τον τελευταίο γύρο εκλογών και μέχρι στιγμής η αγορά παίρνει το αποτέλεσμα ως θετικό νέο, ήτοι ως συνέχεια μιας σταθερής κυβέρνησης.
Όπως σχολιάζουν όμως οι αναλυτές, η ανάκαμψη μπορεί να είναι βραχύβια, καθώς ο Erdogan εξακολουθεί να είναι έναντι στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει τα σχόλια που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική και αυτό βοηθά επίσης στην περαιτέρω ηρεμία για τη λίρα.





Τι σηματοδοτεί η νίκη Erdogan για την Ελλάδα – Θα επιμείνει ή θα χαμηλώσει τους υψηλούς τόνους;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που κυριαρχούν την επόμενη ημέρα του εκλογικού θριάμβου του Rejep Tayip Erdogan στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας είναι τι σηματοδοτεί η νίκη του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, εύκολες απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν κυρίως λόγω της απρόβλεπτης πολιτικής τακτικής που έχει ακολουθήσει έως σήμερα ο Erdogan.
Κατά την προεκλογική περίοδο ο Erdogan υιοθέτησε μια άκρως επιθετική ρητορική και στάση κατά της Ελλάδας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι αμφισβητήσεις επί της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και οι δήθεν «αποκαλύψεις» για το ποιος έδωσε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα απαξιωτικά σχόλια για την «τελειωμένη οικονομικά Ελλάδα» και οι απειλές ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ήταν μερικές μόνο από τις «παρεμβάσεις» του Erdogan.
Ωστόσο, αυτό που «καίει» τον Erdogan είναι το ζήτημα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και η «άρνηση» της Ελλάδας να τους παραδώσει στην Τουρκία προκειμένου να οδηγηθούν στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Erdogan, Egemen Bagis, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει άμεσα τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
«Η Ελλάδα ως πρώτη κίνηση πρώτα πρέπει να πιάσει από τα αυτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στην χώρα και να τους παραδώσει στην τουρκική δικαιοσύνη.
Τότε θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που μπορούν να τα καταφέρουν αυτά.
Πρέπει να κάνει κινήσεις και η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Bagis λίγες ώρες μετά την επικράτηση του Erdogan στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Από την άλλη τα θέματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά είναι πολλά (Αιγαίο, Κυπριακό, πρόσφυγες, κοκ), αν και πρώτης και άμεσης προτεραιότητας είναι ποι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται εδώ και 4 μήνες στις φυλακές της Ανδριανούπολης χωρίς ακόμα να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο και χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον τους.
Οι εκτιμήσεις για τη στάση του Erdogan ποικίλλουν.
Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως μετά την θριαμβευτική του νίκη ο Erdogan θα «χαλαρώσει» την επιθετικότητα του καθώς με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή και με την απόλυτη εκλογική του κυριαρχία, θα νιώσει περισσότερο ασφαλής και σίγουρος και δεν θα έχει την ανάγκη να εκτοξεύει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα εθνικιστικές «κορώνες».
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη που θέλει τον Erdogan ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του κυριαρχίας, να επιμένει στην πολιτική του αλαζονεία αλλά και στο όραμα μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν να διατηρήσει τη σκληρή πολιτική ρητορική κατά της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσο είναι ανοιχτό και το θέμα των νοτιοανατολικών της συνόρων με την Συρία.
Άλλωστε πολλοί υπενθυμίζουν πως σε επίπεδο Βουλής ο Erdogan θέλει την στήριξη των εθνικιστών για να μπορεί να νομοθετεί.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του Erdogan απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ ή αν θα συνεχίσει να «ακροβατεί» στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Ρωσία του Putin.
Απόφαση που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από το πώς οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Trump θα αποφασίσουν να αντιμετωπίζουν στο εξής την Τουρκία.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Erdogan: Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας

Την άμεση εφαρμογή του νέου προεδρικού συστήματος, ανήγγειλε ο Recep Tayyip Erdogan μετά την  εκλογική του νίκη (24/6).
«Οι πολίτες μάς ανέθεσαν το καθήκον της προεδρίας και την πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που είναι μεγάλη ευθύνη.
Ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει κανένας να αμαυρώσει τις εκλογές για να κρύψει τις αποτυχίες μας.
Το μήνυμα είναι σαφές: Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας με τη συμμετοχή στις εκλογές να είναι κοντά στο 90%».
«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε.
«Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.
Ο Erdogan υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Η πρόβλεψη

Βάσει της πρόβλεψης αποτελέσματος ο Erdogan επικρατεί με τουλάχιστον 51,5% ενώ ο βασικός του αντίπαλος Muharrem Ince φθάνει το 31%.
Από 8% συγκεντρώνουν Aksener και Demirtas




Αισιόδοξος ο Erdogan

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan για τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που του δίνουν τη νίκη με ποσοστό 52%.
Είναι νωρίς αλλά είμαστε καλό δρόμο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη, όπου παρακολουθεί τα εκλογικά αποτελέσματα.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του 9,2% του εκλογικού αποτελέσματος ο Erdogan συγκεντρώνει το 52,5% ενώ ο βασικός του αντίπαλος Mouharrem Ince βρίσκεται στο 26,3%. 

Ince: Τα πρώτα αποτελέσματα με κάνουν να χαμογελώ

Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Tayyip Erdogan, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Muharrem Ince, μετά τα πρώτα αποτελέσματα ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του Τούρκου προέδρου ενώ τόνισε με νόημα οτι "τα πρώτα αποτελέσματα με κάνουν και χαμογελώ"..
Ο Ince άφησε αιχμές κατά των μελών της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας λέγοντας ότι πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» ενώ δήλωσε πως «δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για τον Erdogan.


Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 80% και σε ορισμένες περιοχές το 90%. Ειδικότερα η συμμετοχή των ψηφοφόρων διαμορφώθηκε στο 86%.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήλθαν στις κάλπες  τουλάχιστον 59.322.000 πολίτες χωρίς τελικά να λείψουν τα αιματηρά επεισόδια και οι παρατυπίες.

Δύο νεκροί ανάμεσά τους και πολιτικός του Καλού Κόμματος

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi ("Καλό"), Aytun Cirai, μέσω του Twitter.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.
Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν"απειλές και επιθέσεις" προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν "απειλητική ατμόσφαιρα".
Όπως έγινε γνωστό, στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα ο βουλευτής του Erdogan, İbrahim Yıldız, επιτέθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ενώ σε άλλο εκλογικό τμήμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, εντοπίστηκε ένα άτομο που ψήφισε δύο φορές και όταν αναγνωρίστηκε εξαπέλυσε απειλές κατά της εφορευτικής επιτροπής.
Ήδη σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης ψήφισε ο Recep Tayyip Erdogan, στη Σμύρνη ψήφισε ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας B. Yildirim, ενώ στην Άγκυρα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu, αλλά και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Devlet Bahçeli.
Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, ψήφισε η Meral Aksener ηγέτης του Καλού Κόμματος, o υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Muharrem Ince είναι ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε στην Γιάλοβα, ενώ στις φυλακές της της Αδριανούπολης όπου κρατείται θα ψηφίσει o υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtas.





Στο Κοινοβούλιο το φιλοκουρδικό κόμμα

Το κυβερνόν κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 44,34%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφάλισε το 10,02% των ψήφων μετά την καταμέτρση του 69% και την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση καταγγέλει απόπειρα νοθείας 

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: Σοβαρές κατηγορίες για απόπειρα νοθείας εξαπολύει την ώρα της διεξαγωγής των εκλογών το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης,
«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Bullet Tezcan, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.
«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.
Ο Tezcan απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.
«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο εκπρόπωπος του κόμματος.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους«, οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας

Δηλώσεις Erdogan- Ince- Yildirim - Kılıcdaroglu - Bahçeli

Σε  σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης ψήφισε  ο Recep Tayyip Erdogan, μαζί με την σύζυγό του, Emine.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι βάσει ενημέρωσης που έχει η συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που κατά τον ίδιο «δείχνει δημοκρατική ωριμότητα», ενώ σημείωσε ότι 150 ακόμη ψηφοφόροι πέρασαν από την κάλπη που και ο ίδιος ψήφισε.


Ο  Erdogan υπογράμμισε ακόμη ότι «με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια».
Από την Γιάλοβα όπου και ψήφισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές, M. Ince, δήλωσε «ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα», ενώ γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας, B. Yildirim, στις 11:00 το πρωί,  έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη , σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του, κάνοντας και σύντομη περιήγηση εντός αυτής, ενώ αποχωρώντας  δήλωσε ότι «σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα.
Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα».
Στην Άγκυρα, στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kılıcdaroglu., μαζί με την σύζυγό του.
Ο Kılıcdaroglu σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες».
Μάλιστα, έκανε έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς λέγοντας «δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους.
Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας».
Στην Άγκυρα ψήφισε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Devlet Bahçeli,ο οποίος  σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Τουρκία μετά από τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο.
Έκανε δε γνωστό ότι παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών από τα γραφεία του κόμματός του.

Τι εκτιμάει η Goldman Sachs για τις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου 2018;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα οριακό αποτέλεσμα επισημαίνει σε ανάλυση της η Goldman Sachs.
Η Τουρκία θα διεξαγάγει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή, 24 Ιουνίου.
Η ψηφοφορία θα λήξει στις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα (3:00 μ.μ. ώρα Λονδίνου) και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Ωστόσο, ανεπίσημα αποτελέσματα είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμα την Κυριακή το απόγευμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε περίπτωση που κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν θα πετύχει περισσότερο από το 50% της ψηφοφορίας στον πρώτο γύρο, οι δύο υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα αναμετρηθούν την Κυριακή 8 Ιουλίου.
Οι εκλογές θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, με εκτεταμένες νέες εξουσίες που έχουν ανατεθεί στην εκτελεστική εξουσία.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τουρκικές εκλογές, αυτή τη φορά τα κόμματα μπόρεσαν να σχηματίσουν συμμαχίες, με το κατώτατο όριο του 10% για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να ισχύει για τη συμμαχία συνολικά και όχι για μεμονωμένα κόμματα.
Τα τελευταία στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα στενό αποτέλεσμα τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις ενδεχομένως προεδρικές εκλογές.
Στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Erdogan έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, αλλά οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπολείπεται του 50% που απαιτείται για να κερδίσει στον πρώτο γύρο.
Αν οι προεδρικές εκλογές φτάσουν σε δεύτερο γύρο, τα στοιχεία δημοψηφίσματος υποδηλώνουν στενή μάχη, αλλά μια πιθανή νίκη του Erdogan εναντίον του Muharrem Ince, του κεντροαριστερού / κοσμικού CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).
Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, κάθε πιθανό αποτέλεσμα συνδέεται με κινδύνους.
Στο παρελθόν, τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ανταποκρίθηκαν θετικά στην πολιτική σταθερότητα.
Από αυτή την άποψη, θα ήταν το πιο σταθερό αποτέλεσμα μια νίκη για το AKP τόσο στις προεδρικές όσο και στις κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ωστόσο, τα σχόλια του Προέδρου Erdogan για τη νομισματική πολιτική κατά την προεκλογική εκστρατεία - υποστηρίζοντας τα χαμηλότερα επιτόκια και υποδεικνύοντας ότι θα παίξει πιο ενεργό ρόλο στη νομισματική πολιτική - δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση αυτού του αποτελέσματος.
Μια νίκη της αντιπολίτευσης και στις δύο εκλογές θα δημιουργούσε επίσης σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη συμφωνία για ένα συνεκτικό νομοθετικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, αναμένουμε ότι θα είναι μεσοπρόθεσμα το πιο φιλικό προς την αγορά σενάριο.

Ο Erdogan ο πιο δημοφιλής πολιτικός

Πάντως, ο  Erdogan είναι ο πιο δημοφιλής, αλλά και ο πιο διχαστικός πολιτικός στη σύγχρονη Τουρκία και υποστηρίζει ότι προκήρυξε τις εκλογές νωρίτερα από τον Νοέμβριο του 2019, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, για να πάρει τις υπερεξουσίες και να προσπαθήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η λίρα έχει υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου.
Θέλει επίσης να διαχειριστεί το θέμα των Κούρδων ανταρτών στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά έχει να αντιμετωπίζει τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος M. Ince, που στην τελευταία του εμφάνιση ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην αυταρχική διακυβέρνηση του Erdogan και να γυρίσει σελίδα για 81 εκ. Τούρκους.
"Αν ο Erdogan νικήσει τα τηλέφωνά σας θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται, ο φόβος θα κυριαρχεί..., αλλά αν νικήσω εγώ η δικαιοσύνη θα είναι ανεξάρτητη" είπε μεταξύ άλλων ο Ince.
H Toυρκία βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το πραξικόπημα του 2016, με τον Edogan να κατηγορεί για αυτό τον Gulen, τη στιγμή που 160 χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πολλοί ακόμα δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, δικαστές και στρατιώτες απολύθηκαν.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Erdogan χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να καταστείλει τους αντιφρονούντες.
Υπάρχει λογοκρισία στις εφημερίδες και η κάλυψη από τα ΜΜΕ των άλλων υποψηφίων στις εκλογές ήταν υποτυπώδης.
Ο Erdogan που υπεραμύνεται των σκληρών μέτρων, επικαλούμενος την ασφάλεια, υποσχέθηκε μεγάλα έργα υποδομών αν κερδίσει, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οριακά δεν θα βγει από την πρώτη Κυριακή.
Έτσι, θα χρειαστεί τον επαναληπτικό γύρο στις 8 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του ΑΚ θα χάσει πιθανότατα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.



Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δίνουν τον ύστατο αγώνα προκειμένου να επιτύχουν το ακατόρθωτο: να νικήσουν τον Recep Tayyip Erdogan.
Όλα, όμως, δείχνουν ότι ο «Σουλτάνος» εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια δύναμη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτησή του, ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
 


Για τον ίδιο τον Erdogan το μεγάλο στοίχημα είναι να κατακτήσει ποσοστό 50+% και ως εκ τούτου να μην χρειαστεί να υπάρξει δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονται… διχασμένες, με κάποιες εξ αυτών να του δίνουν ακόμη και 52%, ενώ κάποιες άλλες να «βλέπουν» το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 49%.
 


Όλες, όμως, συμφωνούν ότι ο Erdogan θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και μάλιστα με μεγάλη άνεση έναντι του βασικού του αντιπάλου Muharrem Ince.
Οι Τούρκοι θα ξυπνήσουν με ένα νέο κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου.
Πιθανώς, θα πρέπει να περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες για να μάθουν ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους.
Το ΑΚΡ και ο Erdogan παραμένουν η ισχυρότερη και δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη της Τουρκίας.

Απόλυτος κυρίαρχος

Μέσω των πρόωρων εκλογών (καθώς κανονικά είχαν σχεδιαστεί να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019) ο Erdogan δεν ζητά μόνο πέντε επιπλέον χρόνια στην εξουσία.
Εάν κερδίσει, η Τουρκία θα ολοκληρώσει επίσης τη μετατροπή της μία κοινοβουλευτική σε μία προεδρική δημοκρατία.

Ο ρόλος του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και οι σχεδόν όλες οι εξουσίες θα βρεθούν στα χέρια του προέδρου.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ευημερία και σταθερότητα στη χώρα του.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ευρισκόμενη σε διάλυση δημοκρατία της Τουρκίας.
Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η 24η Ιουνίου θα αποτελέσει σημείο καμπής.

Οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν το λιγότερο… άδικη.
Έγινε ενώ η χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016..


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης