Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ιταλία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ  για το μεταναστευτικό
Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte τόνισε πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει μία νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση»
Νέα πρόταση για το μεταναστευτικό κατέθεσε η Ιταλία στη σημερινή (24/6) μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.  
Η ιταλική πρόταση, όπως αποκαλύπτει το Reuters περιλαμβάνει τα εξής: κάθε χώρα της ΕΕ να καθορίσει ένα ποσοστό μεταναστών, που θα δέχεται ενώ για όσα κράτη – μέλη αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες να επιβάλλεται μείωση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    
Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός J. Conte τόνισε πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει μία νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση».
Η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, είναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης» ενώ υπογράμμισε πως η Ρώμη θέλει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.
Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ' αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης