Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το waiver από την ΕΚΤ – Δεν χάθηκε και ο κόσμος για 4,5 δισ. και ετήσιο κόστος 60 εκατ

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το waiver από την ΕΚΤ – Δεν χάθηκε και ο κόσμος για 4,5 δισ. και ετήσιο κόστος 60 εκατ
H αυξημένη εποπτεία δεν θεωρείται πρόγραμμα, ούτε το cash buffer οπότε με αυστηρούς τεχνικούς όρους η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να καταργήσει το waiver....
Η Ελλάδα εκτός προγράμματος στήριξης από τις 27 Αυγούστου 2018 και χωρίς να διαθέτει βαθμολογία investment grade δηλαδή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ- και υψηλότερα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις τράπεζες.
Η βασική επίπτωση είναι ότι οι τράπεζες θα χάσουν το waiver δηλαδή ομόλογα που κατέχουν δεν θα είναι επιλέξιμα σε πράξεις αναχρηματοδότησης, κοινώς η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
Η αρνητική επίδραση αφορά assets 4,5 δισεκ. και θα οδηγήσει τις τράπεζες προσωρινά σε οριακή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Η μόνη ουσιαστική επίδραση θα είναι ότι οι τράπεζες θα δουν αντί να μειώνουν να αυξάνουν προσωρινά το ELA και αυτό θα σημάνει αύξηση του κόστους κατά 60 εκατ ευρώ ετησίως.
Αν δούμε όμως το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι τράπεζες δεν έχουν waiver ουσιαστικά η αρνητική επίδραση απορροφήθηκε και οι τράπεζες μηδένισαν το ELA.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τις ελληνικές τράπεζες.
Η απώλεια του waiver είναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά δεν σηματοδοτεί και την καταστροφή.
Τα 4,5 δισεκ. δεν είναι κάποιο ποσό που οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν.
Προφανώς και θα ήταν σκόπιμο αυτό να μην συμβεί αλλά άπαξ και η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα το waiver θα χαθεί.
Να σημειωθεί ότι η αυξημένη εποπτεία δεν θεωρείται πρόγραμμα, ούτε το cash buffer οπότε με αυστηρούς τεχνικούς όρους η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να καταργήσει το waiver.
Εάν δεν το καταργήσει θα αποτελέσει μη συμβατή έκπληξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης