Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Εξοργισμένες Fosun και Dufry που απαίτησε την παραίτηση Κουτσολιούτσου

tags :
Folli Follie: Εξοργισμένες Fosun και Dufry που απαίτησε την παραίτηση Κουτσολιούτσου
H Dufry, σύμφωνα με πληροφορίες ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το διοικητικό της συμβούλιο της
Εξοργισμένοι με την οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρονται τόσο ο κινέζικος Όμιλος Fosun όσο και ο ελβετικός Όμιλος Dufry που απαίτησε την παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό συμβούλιο της.
Ειδικότερα η ελβετική Dufry από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στο λιανικό ταξιδιωτικό εμπόριο που λειτουργεί πάνω από 2.200 καταστήματα αφορολογήτων και φορολογημένων ειδών σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο κέντρο της πόλης και σε τουριστικές περιοχές, και δραστηριοποιείται σε 64 χώρες, απαίτησε την παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το διοικητικό συμβούλιο της.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στην Dufry τον Απρίλιο του 2013 (αρχικά πωλήθηκε το 51% έναντι 200 εκατ. ευρώ και με μεταφορά δανεισμού 335 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο 49% έναντι 328 εκατ. ευρώ), κατέχει περίπου το 3,5% της ελβετικής εταιρείας.
Το ποσοστό αυτό πλέον έχει  ποσοστό έχει μπει ως εγγυήση στς τράπεζες της Folli Follie που έχουν ζητήσει πρόσθετες διασφαλίσεις από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Σε μια προσπάθεια να μην συνδεθεί μετά όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Όμιλο της Folli Follie η Dufry, σύμφωνα με πληροφορίες ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το διοικητικό της συμβούλιο της και ανακοίνωσε πως ο παραιτηθείς προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».
Eξοργισμένη όμως φέρεται και η διοίκηση της Fosun με την οικογένεια Κουτσολιούτσου καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί καμμία απάντηση επί των ερωτημάτων που τις έχει θέσει, ενώ την ίδια στιγμή αποστασιοποιημένη εμφανίζεται η Fidelity η οποία κατέχει ποσοστό 8%.
Η κινεζική εταιρία μέσω του μη εκτελεστικού εκπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο έχει ζητήσει ενημέρωση βάσει και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη καμμία επίσημη απάντηση.
Αν και αρχικώς η Fosun πείστηκε στις αρχές από τις απαντήσεις της οικογένειας, αυξάνοντας μάλιστα στο 16,37% το ποσοστό συμμετοχής τους στον Όμιλο, δηλώνοντας έτσι την αμμέριστη εμπιστοσύνη τους, στη συνέχεια οι σχέσεις διαταράχτηκαν μετά την αδυναμία της πλευράς Κουτσολιούτσου να παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις.
Το ποιο πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Fosun να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου που έχει ξεκινήσει στη Folli Follie προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική της οικονομική κατάσταση της εισηγμένης κυρίως στην ασιατική αγορά.
Οι εξελίξεις πάντως στη Folli Follie ανάγκασαν τον κινέζικο Όμιλό να προχωρήσει σε επαπενεξέταση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί παρά τη στήριξη που παρείχε στον όμιλο Folli Follie τελικώς οι εξελίξεις αλλά και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη προς τους μετόχους της.
Για το λόγο αυτό άλλωστε επέλεξε να μην καταθέσει προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Απογοητευμένα όμως φέρονται τα στελέχη του κινεζικού Ομίλου και από τις εξελίξεις στο Ελληνικό, καθώς αν και συμμετέχει εδώ και 4 χρόνια στο επενδυτικό σχήμα, το project δεν έχει ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι μαζί με την Lamda, η Fosun είναι εκ των βασικών επενδυτών του σχήματος μαζί με την Al Madar.
Παράλληλα η Fosun συμμετέχει στην διαδικασία εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας με την μη δεσμευτική της πρόταση να κινείται οριακά χαμηλότερα του 1 φορά το book λίγο κάτω από 80-81 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης