Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζονται - Στο -0,70% και τς 22.358,50 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζονται - Στο -0,70% και τς 22.358,50 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,93% στις 29.066,50 μονάδες
Πτωτικά κινούνται κατά την έναρξη της εβδομάδας οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για τις εμπορικές τριβές των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,70% στις 22.358,50 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά -0,24% στις 6.210,40 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 2.357,88 μονάδες, ενώ σημαντική ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,04% και τις 10.786,46 μονάδες.
Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κυρήξουν τις επενδύσεις της Κίνας στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ως απειλή για την οικονομική και εθνική ασφάλεια της χώρας, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προακαλέσει ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σε ότι αφορά τους δείκτης στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά -0,70% στις 2.869,44 μονάδες, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τον SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,27% και τις 9.384,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφει επίσης πτώση, και συγκεκριμένα στο -0,93% και τις 29.066,50 μονάδες, καθώς η μετοχή της Cathay Pacific υποχωρεί κατά -0,31%.
Εκτός από το ζήτημα της Κίνας, η Ουάσιγκτον αναμένεται να ζητήσει σύντομα από τη Βόρεια Κορέα ένα χρονοδιάγραμματα το οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα αιτήματα στα οποία η Πιονγιάνγκ πρέπει να ανταπορκιθεί, προκειμένου να επιτεχυθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατική χερσονήσου.
«Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν πρόεκειται να λειτουργήσουν με καλή θέληση ή όχι», σχολίασε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν παρουσιάσουμε στους βορειοκορεάτες τις αντιλήχεις μας για την εφαρμογύ της συμφωνίας».
Με απώλειες ξεκινάει την εβδομάδα και το πετρέλαιο, στον απόηχο της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη της Αυστρίας.
Ειδικότερα, το Brent καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -1,67% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,06 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -0,19% στις 68,45 μονάδες.
Λόγω των επιπλοκών που υπήρξαν στην παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Ανγκόλας, οι περικοπές του Οργανισμού ήταν μεγαλύτερες απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, μία εξέλιξη που αναμένεται πλέον να αντιστραφεί μέσω της χαλάρωσης των περικοπών.
«Η συνέντευξη τύπου του ΟΠΕΚ το Σάββατο (23/6) παρείχε μεγαλύτερη διαύγεια στην απόφαση της αύξσης στην παραγωγή, η οποία θα ενισχυθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο εξάμηνο του 2018», ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs.
«Αυτή η άνοδος είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτά που είχαν παρουσιαστεί την Παρασκευή, αν και ο στόχος παραμένει η σταθεροποίηση των αποθεμάτων και όχι η δημιουργία πλεονάσματος», προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.
Σε ότι αφορά την αμερικανική παραγωγή, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ κατέγραψαν την πρώτη τους πτώση μετά από 12 εβδομάδες, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 862 εξέδρες, γεγονός που αναμένεται να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης