Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες απώλειες στις αγορές, λόγω εμπορίου - Πτώση -1,33% για Dow Jones - Βουτιά -2,46% για DAX και -2,44% για FTSE MIB - Ράλι 27% για VIX

Μεγάλες απώλειες στις αγορές, λόγω εμπορίου - Πτώση -1,33% για Dow Jones - Βουτιά -2,46% για DAX και -2,44% για FTSE MIB - Ράλι 27% για VIX
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι διεθνείς αγορές
(upd2) Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καθώς φοβούνται περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων και κυρίως Κίνας και Ε.Ε.
Η πτώση ξεκίνησε από τις αγορές της Ασίας, για να περάσει στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και να κλείσει το αρνητικό της πέρασμα στη Wall Street.
Απώλειες 1,33% για τον Dow Jones στις 24.252 μονάδες, με τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,37% στις 2.717 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 2,09% χαμηλότερα στις 7.532 μονάδες. 
Στον αντίποδα ράλι σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX - αν και περιόρισε το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης τα κέρδη του - με άνοδο της τάξης του 27,6%.

Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν εξαρχής υπό πίεση, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διέψευσε, ωστόσο, σήμερα (25/6) τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι επικείμενοι περιορισμοί στις επενδύσεις δεν θα αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα αλλά θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ.
«Εκ μέρους του Donald Trump, τα δημοσιεύματα των “Bloomberg” και “WSJ” σχετικά με τους επενδυτικούς περιορισμούς είναι ψευδή, fake news.
Η πηγή είτε δεν υπάρχει είτε δεν γνωρίζει καλά το θέμα.
Η δήλωση δεν θα είναι συγκεκριμένη για την Κίνα, αλλά για όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Mnuchin.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Trump απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής, ενώ το σαββατοκύριακο επανήλθε με νέες απειλές, ζητώντας από τις υπόλοιπες χώρες να καταργήσουν όλους τους εμπορικούς φραγμούς τους, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος τους.
Οι μετοχές των Intel, Micron Technology και Nvidia σημείωσαν ισχυρή πτώση η οποία έφθασε το 3,4%, 6,9% και 4,7% αντίστοιχα. 
Την ίδια ώρα, οι Boeing, Caterpillar και General Motors - όλες με σημαντική έκθεση στην Κίνα - επίσης κατέγραψαν απώλειες - 2,3%, 2,4% και 1,6% αντίστοιχα.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,85%, διαπραγματευόμενο στα 9,45 δολ. 
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις στρέφουν τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500
 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Εν τω μεταξύ, με βαριές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, την ίδια στιγμή που η χθεσινή (24/6) Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 377,05 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,46% στις 12.270,30 μονάδες, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων.



Η μετοχή της Daimler σημείωσε βουτιά 2,8%, της Volkswagen σημείωσε απώλειες 2,4%, ενώ της BMW διολίσθησε κατά 1,8%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.283,86 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 2,24% στις 7.509,84 μονάδες.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,78% στις 9.617,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε βουτιά 2,44% στις 21.355,19 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση καταγράφει η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 2,85%, ενώ το επιτόκιο του 2ετούς ενισχύεται στο 0,98%.



Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» του μεταναστευτικού, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δήλωσε ότι αποσκοπεί σε μία άμεση συμφωνία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από την αδυναμία επίτευξης κάποιας συμφωνίας κατά τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώνεται ότι το υψηλό επίπεδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνει στη Γερμανία έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην ηγεσία της χώρας.

Ασία 

Πτωτικά κινήθηκαν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για τις εμπορικές τριβές των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 22.338,15 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.210,40 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 2.357,88 μονάδες, ενώ σημαντική ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,04% και τις 10.786,46 μονάδες.
Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν τις επενδύσεις της Κίνας στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες ως απειλή για την οικονομική και εθνική ασφάλεια της χώρας, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σε ότι αφορά τους δείκτης στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,05% στις 2.859,34 μονάδες, ενώ ο SZSE Component έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 9.324,83 μονάδες.
Παράλληλα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,29% στις 28.961,39 μονάδες.
Εκτός από το ζήτημα της Κίνας, η Ουάσιγκτον αναμένεται να ζητήσει σύντομα από τη Βόρεια Κορέα ένα χρονοδιάγραμμα το οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα αιτήματα στα οποία η Πιονγιάνγκ πρέπει να ανταποκριθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατική χερσονήσου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης