Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Χάρη στο θάρρος των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε...

tags :
Le Monde: Χάρη στο θάρρος των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε...
Κατά την ελληνική κρίση, η Ευρώπη έδειξε έλλειψη αλληλεγγύης και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης
Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει τελικά το φως.
Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ έφθασαν, τη νύχτα της Πέμπτης 21 έως την Παρασκευή 22 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε συμφωνία για την ανακούφιση του κολοσσιαίου χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει το editorial της γαλλικής Le Monde.
Η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.
Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Οικονομικά,  Pierre Moscovici, η συμφωνία "θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση για το ενιαίο μας νόμισμα, μια κρίση από την οποία έχει επιβιώσει".
Ενώ τα νέα ιταλικά σύννεφα δοκιμάζουν την οικονομία της ηπείρου, ειδικά τη στιγμή που η κρίση της μετανάστευσης απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε ο καιρός για το κλείσιμο αυτού του ελληνικού κεφαλαίου.
Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, την κατάρρευση της σχέσης μεταξύ Βορρά και Νότου και την ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε το 2010 ήταν καταστροφή.
Η χώρα έχει καταρρεύσει, η οικονομία έχει βυθιστεί, η ανεργία εξερράγη, ειδικά για τους νέους, και το ηθικό των Ελλήνων έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα.
Αλλά η Ελλάδα επέζησε, το "Grexit" αποφεύχθηκε και η ευρωζώνη δεν κατέρρευσε.
Η ελληνική οικονομία τώρα ανακάμπτει, με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2017.
Όμως, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να ατροφεί και οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές.
Η Αθήνα θα ανακτήσει κάποια ελευθερία τον Αύγουστο, αλλά θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό παρακολουθούμενη.
Το χρέος (178% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) δεν διαγράφεται.
Απελευθερώνεται από έναν πολύπλοκο μηχανισμό και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού 2,2% έως το 2060.
Είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποκύψουν σε εκλογικές υποσχέσεις, οι οποίες κατά το παρελθόν οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Στα απομεινάρια αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε ως γενναίος πρωθυπουργός, ο οποίος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους κατά των Βρυξελλών αλλά και των δικών του υποστηρικτών.
Έμεινε στην πορεία, ακόμα κι αν το τίμημα ήταν να απορρίψει θεαματικά τις ιδεολογικές του ρίζες.
Ο νέος Πρωθυπουργός της Αριστεράς, που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με σύνθημα την καταπολέμηση της λιτότητας, αναγκάστηκε έξι μήνες μετά να αποδεχθεί ένα νέο σχέδιο λιτότητας.

Οκτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών φτάνουν στο τέλος

Η ταπείνωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου του 2015 είναι επίσης μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ένωσης.
Είχε τόλμησε να υποβάλει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία.
Η δημαγωγική χρήση που έκανε ήταν ένα λάθος, αλλά δεν άξιζε τέτοια μεταχείριση.
Μετά από αυτή την ήττα, επέστρεψε στους ψηφοφόρους του για να επικυρώσει επιτυχώς τη συμφωνία του.
Ένα χρόνο πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται πλέον χαμηλά δημοσκοπικά, γνωρίζοντας την παρακμή των πρωθυπουργών που αναγκάστηκαν να επιβάλουν λιτότητα, καταλήγει η Le Monde.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης