Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σηματοδοτεί η νίκη Erdogan για την Ελλάδα – Θα επιμείνει στην επιθετικότητα του;

tags :
Τι σηματοδοτεί η νίκη Erdogan για την Ελλάδα – Θα επιμείνει στην επιθετικότητα του;
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των ΗΠΑ και του Trump απέναντι στην Τουρκία
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που κυριαρχούν την επόμενη ημέρα του εκλογικού θριάμβου του Rejep Tayip Erdogan στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας είναι τι σηματοδοτεί η νίκη του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, εύκολες απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν κυρίως λόγω της απρόβλεπτης πολιτικής τακτικής που έχει ακολουθήσει έως σήμερα ο Erdogan.
Κατά την προεκλογική περίοδο ο Erdogan υιοθέτησε μια άκρως επιθετική ρητορική και στάση κατά της Ελλάδας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι αμφισβητήσεις επί της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και οι δήθεν «αποκαλύψεις» για το ποιος έδωσε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα απαξιωτικά σχόλια για την «τελειωμένη οικονομικά Ελλάδα» και οι απειλές ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ήταν μερικές μόνο από τις «παρεμβάσεις» του Erdogan.
Ωστόσο, αυτό που «καίει» τον Erdogan είναι το ζήτημα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και η «άρνηση» της Ελλάδας να τους παραδώσει στην Τουρκία προκειμένου να οδηγηθούν στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Erdogan, Egemen Bagis, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει άμεσα τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
«Η Ελλάδα ως πρώτη κίνηση πρώτα πρέπει να πιάσει από τα αυτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στην χώρα και να τους παραδώσει στην τουρκική δικαιοσύνη.
Τότε θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που μπορούν να τα καταφέρουν αυτά.
Πρέπει να κάνει κινήσεις και η ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Bagis λίγες ώρες μετά την επικράτηση του Erdogan στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Από την άλλη τα θέματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά είναι πολλά (Αιγαίο, Κυπριακό, πρόσφυγες, κοκ), αν και πρώτης και άμεσης προτεραιότητας είναι ποι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται εδώ και 4 μήνες στις φυλακές της Ανδριανούπολης χωρίς ακόμα να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο και χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον τους.
Οι εκτιμήσεις για τη στάση του Erdogan ποικίλλουν.
Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως μετά την θριαμβευτική του νίκη ο Erdogan θα «χαλαρώσει» την επιθετικότητα του καθώς με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή και με την απόλυτη εκλογική του κυριαρχία, θα νιώσει περισσότερο ασφαλής και σίγουρος και δεν θα έχει την ανάγκη να εκτοξεύει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα εθνικιστικές «κορώνες».
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη που θέλει τον Erdogan ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του κυριαρχίας, να επιμένει στην πολιτική του αλαζονεία αλλά και στο όραμα μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν να διατηρήσει τη σκληρή πολιτική ρητορική κατά της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσο είναι ανοιχτό και το θέμα των νοτιοανατολικών της συνόρων με την Συρία.
Άλλωστε πολλοί υπενθυμίζουν πως σε επίπεδο Βουλής ο Erdogan θέλει την στήριξη των εθνικιστών για να μπορεί να νομοθετεί.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του Erdogan απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ ή αν θα συνεχίσει να «ακροβατεί» στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Ρωσία του Putin.
Απόφαση που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από το πώς οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Trump θα αποφασίσουν να αντιμετωπίζουν στο εξής την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης