Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο Erdogan αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και αυτό δε θα βοηθήσει την τουρκική οικονομία

CNBC: Ο Erdogan αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και αυτό δε θα βοηθήσει την τουρκική οικονομία
Η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας, τον υψηλό πληθωρισμό και την αντίληψη ότι ο Erdogan περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας
Σε ένα ήδη ασταθές έδαφος, η οικονομία της Τουρκίας είναι πιθανόν να επηρεαστεί από τις επόμενες κινήσεις του Erdogan, μετά από τη νίκη τους στις εκλογές της Κυριακής (24/6).
Η χώρα αντιμετωπίζει πληθώρα ζητημάτων, όπως είναι η πτώση της τουρκικής λίρας, ο υψηλός πληθωρισμός του 12%, ο οποίος είναι πάνω από τον στόχο του 5%, καθώς και η αντίληψη ότι ο Erdogan περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο Erdogan, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 και μετά την Κυριακή είναι πιο ισχυρός, πάντα ήθελε να επιδιώκει την ανάπτυξη με κάθε κόστος, γεγονός που σημαίνει ότι επιλέγει μία νομισματική πολιτική η οποία δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ανάπτυξη απ' ότι στον έλεγχο του πληθωρισμού.
«Ενώ θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση για τις εκλογές και τα αποτελέσματα, αναμένουμε η αγορά να παραμείνει υπό πίεση, εκτός αν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και την εξωτερική εξάρτηση της χώρας», σχολιάζει ο αναλυτής της DBS Bank, Neel Gopalakrishnan.
Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί ότι «η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει τα επιτοκιά της όπως γίνεται σε κάποιες άλλες χώρες, δεδομένης της επικέντρωσης της κυβέρνησης στην αύξηση του ΑΕΠ αντί του πληθωρισμού ή στη σταθερότητα της ισοτιμίας».
Από την πλευρά του, ο Ashish Goyal, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην NN Investment Partners, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, καθώς παρουσιάζει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς να «εξοικονομεί χρήματα για το χρηματοδοτήσει».
Η Karine Hirn, εταίρος της East Capital, τόνισε ότι οι δύο άμεσες περιοχές εστίασης για την τουρκική κυβέρνηση είναι η επίλυση των μακροοικονομικών προκλήσεων της Τουρκίας, καθώς και των ενεργειών της κεντρικής τράπεζας και των φημών ότι δεν είναι ανεξάρτητη.
Ο Erdogan έχει διαδραματίσει έναν ασυνήθιστα σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική της χώρας του, και πολλοί αναλυτές εκτιμούς ότι διατηρεί δεμένα τα «χέρια« της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος έχει αποκαλέσει τον εαυτό του «εχθρό των επιτοκίων», έχει αποτρέψει αποτελεσματικά οποιαδήποτε πρόσφατη σύσφιγξη από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η τουρκική οικονομία δεν τα πηγαίνει καλά είναι το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετικά χαλαρή νομισματικής και δημοσιονομική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που συνδέεται με το ότι ο Erdogan ήθελε να σιγουρευτεί ότι ο πληθυσμός θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», τόνισε η Hirn στο CNBC.
«Ελπίζουμε ότι τώρα θα προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν αυτά τα οικονομικά προβλήματα», καταλήγει η εταίρος της East Capital, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Erdogan.
Ωστόσο, ο Gopalakrishnan δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν μετά τη νίκη του Erdogan, τονίζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «έχει πάντα μία μοναδική εστίαση στην ανάπτυξη», διευκρινίζοντας ότι «θα αποτελούσε έκπληξη εάν αποκλίνει σημαντικά».
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσε να αναλάβει μία κρίση, ώστε να επιφέρει μία σημαντική αλλαγή στην πολιτική», καταλήγει ο αναλυτής της DBS Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης