Τελευταία Νέα
Διεθνή

Capital Economics: Η πολτική αστάθεια στην Τουρκία απετράπη, αλλά οποιοδήποτε ράλι της λίρας θα είναι βραχυπρόθεσμο

Capital Economics: Η πολτική αστάθεια στην Τουρκία απετράπη, αλλά οποιοδήποτε ράλι της λίρας θα είναι βραχυπρόθεσμο
Οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν ότι οποιοδήποτε ράλι στις αγορές θα ανατραπεί γρήγορα
Στο γεγονός ότι το ράλι που σημειώνει η τουρκική λίρα μετά την εκλογική νίκη του Erdogan θα είναι βραχυπρόθεσμο, αναφέρθηκε σήμερα (25/6) η Capital Economics, καθώς ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για ακόμα χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της βρετανικής εταιρίες αναφέρουν ότι «οι νίκες του προέδρου Ερδογαν και της συμμαχίας του AKP στις τουρκικές εκλογές έχουν χαιρετιστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ιστορία δείχνει ότι αυτό το ράλι θα είναι βραχύβιο».
Μάλιστα, όπως τονίζει η Capital Economics, το ράλι των αγορών θα ανατραπεί, «ιδιαίτερα εάν ο κ. Erdogan χρησιμοποιήσει τις νέες ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες για να ασκήσει πιέσεις για χαλαρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική».
«Πρέπει να λάβουμε μία πρόωρη ένδειξη για το εάν θα συνεχιστεί η στροφή προς μία πιο ανορθόδοξη πολιτική υπό τον κ. Erdogan, και εάν θα συνεχίσει της ανανεωμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τον ερχόμενο μήνα», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Από την πλευρά του, ο Jason Tuvey, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ότι «βραχυπρόθεσμα, οι αγορές μπορούν να αισθανθούν ανακούφιση από την αποφυγή μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «κάθε ράλι θα μπορούσε να ανατραπεί γρήγορα εάν ο πρόεδρος Erdogan χρησιμοποιήσει χαλαρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Erdogan υποσχέθηκε να ασκήσει αυστηρότερη επιρροή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.
«Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποδεικνύει ότι μία απότομη επιβράδυνση βρίσκεται καθ' οδόν», υπογραμμίζει ο Tuvey, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις εκλογές είναι πιο πιθανό να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα, και ιδιαίτερα ο κίνδυνος μίας χαλαρότερης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής».
«Οι τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές τείνουν να αντιδρούν θετικά σε μία νίκη του κόμματος AKP και του κ. Erdogan, καθώς οι επενδυτές την βλέπουν ως ένδειξη πολιτικής σταθερότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αναλυτής της Capital Economics, διευρκινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή τη φορά οι αγορές είναι πιθανό να είναι πιο συγκρατημένες».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι επενδυτές μπορεί να δουν αυτήν την εξέλιξη περισσότερο θετικά, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία στροφή προς μία πιο ορθόδοξη χάραξη πολιτικής και να δώσε τέλος σε μία μετάβαση προς μία εκτελεστική προεδρία.
«Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, ο κ. Erdogan και το AKP δε θα πέσουν χωρίς μάχη», καταλήγει ο Tuvey, προσθέτοντας ότι «και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν μόνο λόγω της κοινής τους αντίθεσης προς τον πρόεδρο».
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η λίρα έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του -17% έναντι του δολαρίου, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, εν μέσω της αυξημένης επιρροής του Erdogan, ο οποίος αποσκοπεί σε χαμηλότερα επιτόκια για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι μετά την εκλογική νίκη Erdogan, η τουρκική λίρα κατέγραψε κέρδη άνω του 3%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερή του άνοδο από το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης