Πολιτική

Αβραμόπουλος: Δεν μπορεί όλο το βάρος στο προσφυγικό να το σηκώνουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία

Αβραμόπουλος: Δεν μπορεί όλο το βάρος στο προσφυγικό να το σηκώνουν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία
Ο Salvini θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πλέον υπ. Εσωτερικών και θα πρέπει να είναι συνθετικός, θετικός και εποικοδομητικός είπε ο κ.Αβραμόπουλος
Την θέση ότι δεν μπορούν μόνες τους Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία να σηκώνουν όλο το βάρος στο προσφυγικό διατύπωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον Matteo Salvini υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υπουργός Εσωτερικών και άρα θα πρέπει να είναι συνθετικός, θετικός και εποικοδομητικός.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψουμε στρατόπεδα για πρόσφυγες είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού έχουν σκοπό να δυναμιτίσουν τη συνοχή της ΕΕ
«Η ευρωπαϊκή λύση έχει προταθεί, έχει καταρτιστεί εδώ και τρία χρόνια ένα πλήρες πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην πρόκληση των καιρών.
Έχει φέρει αποτελέσματα και ήδη η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.
Τα σύνορα προστατεύονται και ελέγχονται καλύτερα, όλοι όσοι περνάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα καταγράφονται.
Η συνεργασία έχει βελτιωθεί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και με τρίτες χώρες για να σταματήσουν οι ροές.
Για τον σκοπό αυτό έχω ταξιδέψει πολύ από την Τυνησία μέχρι εδώ που βρίσκομαι σήμερα.
Βλέπω με ανησυχία ότι εκφράζουν τέτοιες ανησυχίες δυνάμεις του λαϊκισμού με σκοπό να δυναμιτίσουν παρά να εξυπηρετήσουν τη συνοχή της Ε.Ε.
Γι' αυτό και έχω στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες είναι η ώρα της ευθύνης» είπε ο κ.Αβραμόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς τι εννοεί η Merkel όταν μιλά για την ανάγκη σύναψης διμερών ή τριμερών συμφωνιών, είπε πως η καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε θετικά δείγματα το 2015 όταν στο όνομα των δεσμεύσεων της χώρας της αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής υποδέχθηκε τους πρόσφυγες.
«Ένας μεγάλος αριθμός είναι πλέον ενταγμένοι στη Γερμανία.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν σχέσεις με τρίτες χώρες ιδίως της βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες είτε υποδοχής είτε tansit.
Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι όταν όλα αυτά που λέμε γίνονται έρχονται προτάσεις στην ίδια γραμμή.
Τι λένε δηλαδή αυτές οι φωνές;
Καλύτερος έλεγχος συνόρων, καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες, καλύτερη αντιμετώπιση των ροών.
Μα αυτά γίνονται.
Βλέπετε ας πούμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία λειτουργεί, έχουν σταματήσει οι παλιές ροές» είπε ο κ.Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ να πάρουν τις αποφάσεις τους.
«Περισσότερο από την οικονομική κρίση φαίνεται τελικά ότι το προσφυγικό αποτελεί ζήτημα στο οποίο έχουν επενδύσει πολιτικές δυνάμεις.
Θα είμαι σαφής:
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι έχουν μεγάλες ευθύνες, κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών της Ε.Ε.
Έχουμε ευθύνη ως γενεά να διασφαλίσουμε αυτό που κληρονομήσαμε, μια περίοδο ασφάλειας σταθερότητας και ειρήνης.
Έχουμε ευθύνη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Χρειάζεται εγρήγορση και διαρκής στήριξη και πίστη στην ιδέα της Ευρώπης για να μη δυναμιτιστεί η εσωτερική συνοχή της Ε.Ε.
Το προσφυγικό το εκμεταλλεύτηκαν πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις, λαϊκιστές από την αριστερά και τη δεξιά, με σκοπό να υπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια, να απευθυνθούν στο εσωτερικό ακροατήριο και να ξεχάσουν την αποστολή τους ως ευρωπαϊκές ηγεσίες, που είναι να κρατήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όρθιο.
Αυτό απασχολεί την Επιτροπή εξ ου και η πρωτοβουλία Γιούνκερ για τη μίνι σύνοδο κορυφής» υποστήριξε ο κ.Αβραμόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Θα δούμε.
Εμείς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Θεωρούμε ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος και πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα τηρεί στις υποχρεώσεις της.
Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή γιατί το προσφυγικό αποτελεί μία από τις βασικές συντεταγμένες της ευρωτουρκικής προσέγγισης, που αποτελεί την κεντρική στρατηγική της» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης