Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ΕΚΤ δεν θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ταχύτερη αντιμετώπιση των NPEs

tags :
Fitch: Η ΕΚΤ δεν θα υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες σε ταχύτερη αντιμετώπιση των NPEs
Πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω προβλέψεις πριν από τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Οι φόβοι γύρω από τη φούσκα ακινήτων σε Σουηδία και Δανία, αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit, θα περιλαμβάνονται στα σενάρια υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, σύμφωνα με το preview των ευρωπαϊκών stress tests του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Κι ενώ οι αγορές στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτό το μείζον ζήτημα στον τραπεζικό κόσμο, η Fitch υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ υπέβαλε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες εποπτεύει άμεσα, στο σενάριο και τη μεθοδολογία των stress tests της EBA.
Η προκύπτουσα μέση κεφαλαιακή μείωση στους CET1 ήταν 9%, μέγεθος που σήμαινε ότι οι εκτιμώμενοι δείκτες CET1 για όλες τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2020 παρέμειναν πάνω από 5,5% (το όριο "pass" που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή του 2014).
Η Τράπεζα Πειραιώς πλησίασε το κατώτατο όριο με CET1 5,9% στο τέλος του 2020 (αλλά είχε το χαμηλότερο αρχικό επίπεδο 14,85% στο τέλος του 2017, με την ενσωμάτωση του IFRS 9).
Από πολλές απόψεις, τα αποτελέσματα δεν ήταν έκπληξη και αντανακλούσαν διάφορα θετικά στοιχεία που εφαρμόζονταν στις ελληνικές τράπεζες, αν και αυτό εξηγείται εν μέρει από τη βελτίωση των ελληνικών οικονομικών προοπτικών τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018, 2,6% το 2019 και 2,5% το 2020.
Οι μακροοικονομικές μεταβλητές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα στο σενάριο του 2018 ήταν επίσης λιγότερο σοβαρές από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν το 2016.
Για παράδειγμα, λήφθηκε υπόψιν αρνητική σωρευτική ανάπτυξη -3,2% το 2018-2020 σε σύγκριση με το -6,9% το 2016-2018, ενώ ο μέσος όρος ανεργίας είναι 20% το 2018, έναντι 26,3% το 2016.
Παρομοίως, το συσσωρευτικό πλήγμα των τιμών των κατοικιών κατά 17,6% είναι λιγότερο σκληρό από τη μείωση κατά 22,7% που απαιτήθηκε το 2016.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων προβλέψεων που προέκυψαν από τη χρήση της μεθοδολογίας IFRS 9 ουσιαστικά εξουδετερώθηκε με την εφαρμογή μεταβατικών αναπροσαρμογών στους CET1.
Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από μια σχετικά ήπια επιδείνωση του NII, όταν συγκρίθηκαν τα κέρδη κάτω από το αρνητικό σενάριο στη βασική γραμμή.
Αυτό πιθανώς αντικατοπτρίζει τις λιγότερο πιεστικές μεθοδολογικές παραδοχές και ενδεχομένως λιγότερο δαπανηρές χρηματοδοτήσεις καταθέσεων και προβλέψεις εκροών - υπό το πρίσμα των ελέγχων κεφαλαίου που παραμένουν σε ισχύ.
Αν και τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, με το μέσο όρο των NPLs/ συνολικών δανείων στο 44,9% στο τέλος του 2017, οι δείκτες NPL είναι χαμηλότεροι από εκείνους των άλλων τραπεζικών συστημάτων της ΕΕ, (με εξαίρεση την Κύπρο).
Τα επίπεδα κάλυψης ύψους 46,9% είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ κατά 44,5%, αλλά είναι πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω προβλέψεις πριν από τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν πιθανώς να συνεχίσουν τις στρατηγικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως είχαν προγραμματιστεί, χωρίς να απαιτείται η ταχύτερη αντιμετώπισή τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης