Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guidance για μέτρα διευκόλυνσης της αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ζητά ο Centeno από τους ηγέτες της ΕΕ

Guidance για μέτρα διευκόλυνσης της αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ζητά ο Centeno από τους ηγέτες της ΕΕ
Guidance από τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup
Guidance από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του μπλοκ, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
«Με την καθοδήγηση των ηγετών, μπορούμε να εργαστούμε περαιτέρω για την ενδεχόμενη εισαγωγή “ενιαίων (single-lib) CACs” για νέες εκδόσεις», αναφέρει ο Centeno σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.
Με τον όρο CACs αναφέρονται οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες συνοδεύουν τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη από το 2013 και μετά και οι οποίες διευκολύνουν μια κυβέρνηση να παρακάμπτει μια μειοψηφία επενδυτών που αντιτίθενται στους όρους μιας προτεινόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους και οι οποίοι μπορούν να σταματήσουν ολόκληρη τη διαδικασία περιμένοντας μια καλύτερη συμφωνία.
Όπως σημειώνει το Reuters, με την εισαγωγή των ενιαίων CACs, η διαδικασία θα γινόταν πολύ ευκολότερη, διότι θα επέτρεπε μια ενιαία απόφαση για αναδιάρθρωση χρέους να περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κίνηση βασίζεται σε μια κοινή πρόταση που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο την ευκολότερη αναδιάρθρωση χρέους.
Οι δύο πιο χρεωμένες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ιταλία - με χρέος που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, στην επιστολή του προς τον Tusk, ο Centeno προειδοποιεί για απόλυτα διαφορετικές απόψεις εντός της Ευρωζώνης σχετικά με το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος.
«Διαφορές απόψεων παραμένουν σχετικά με την ανάγκη και τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης», αναφέρει στην επιστολή του ο Centeno.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης