Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις μετοχές - Επιθετικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές εν μέσω φόβων εμπορικού πολέμου

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις μετοχές - Επιθετικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές εν μέσω φόβων εμπορικού πολέμου
«Βουτιά» άνω του 2% στην Ευρώπη και ισχυρές πιέσεις στη Wall Street
Ραγδαία φυγή των επενδυτών από τις διεθνείς αγορές καταγράφεται σήμερα 25/6, καθώς ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά έχει ξεκινήσει, τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσο και μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Σε μία περίοδο που είναι παραδοσιακά «ήσυχη» για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων των εταιρικών μεγεθών α' εξαμήνου, ο Donald Trump και η εμπορική του πολιτική μοιάζει να αποτελεί τη βασική αιτία για τη βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, από τις αναδυόμενες αγορές και την Ασία έως την Ευρώπη και τη Wall Street.


Η βασική διαφορά της τρέχουσας πτώσης έγκειται στο γεγονός ότι κανένας «τύπος» επενδύσεων δεν ενισχύεται, ούτε καν τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός ή το αμερικανικό δολάριο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500, ο πραγματικός δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο 50 ημερών, διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των αμερικανικών μετοχών υποχωρούν με τον ισχυρότερο ρυθμό από τις αρχές Απριλίου 2018.

«Υπεύθυνος» (;) ο Trump...

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχε ένα νέο επεισόδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς ο Trump ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων σε τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Μετά από αρκετούς μήνες απλά επιθετικής ρητορικής, ο εμπορικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ΕΕ να επιβάλει δασμούς 3,3 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα την Παρασκευή 22/6, ως απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ με επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.



Στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX ήταν μεταξύ των δεικτών με τη χειρότερη πορεία, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo εμφάνισε ισχυρή πτώση, με τους Γερμανούς επιχειρηματίες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το  μέλλον της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που διοικούν.
Ισχυρό πλήγμα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πορεία η οποία αποδίδεται στην απειλή του Trump ότι θα επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg δεν δίστασαν να προβλέψουν ακόμη και ένα παγκόσμιο χάος εάν η τρέχουσα ένταση διατηρηθεί ανάμεσα στις τρεις ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου (ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ).

Εταιρικά μεγέθη

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και της ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών β' τριμήνου (και α' εξαμήνου) 2018, γνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκειά του έχει μειωθεί σημαντικά το όποιο όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, εγκαίρως, ότι ο ρυθμός ενίσχυσης εταιρικών κερδών και εσόδων σαφώς θα υποχωρήσει, εξαιτίας και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τη Fed.



Πιθανώς οι αγορές να εμφανίσουν προς το τέλος της εβδομάδας ένα «μάζεμα», καθώς εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία τους και ταυτόχρονα υπάρξουν απογοητεύσεις από τα εταιρικά μεγέθη, τότε ίσως επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξοι που υποστηρίζουν από την αρχή του 2018 ότι το τρέχον έτος θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για όσους επιλέξουν να τοποθετηθούν σε μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης