Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εντός της εβδομάδας η απόφαση του ΧΑ για τις υπό επιτήρηση εταιρείες - Οι υποψήφιες για έξοδο

tags :
Εντός της εβδομάδας η απόφαση του ΧΑ για τις υπό επιτήρηση εταιρείες - Οι υποψήφιες για έξοδο
Το ΧΑ δύναται να εξειδικεύει τα κριτήρια και να έχει τον τελικό λόγο για το αν μία εισηγμένη βγει από την επιτήρηση
Αν και η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017 έγινε πριν από αρκετές εβδομάδες, δεν υπήρξε η «καθιερωμένη» ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ για το ποιες μετοχές μπαίνουν και ποιες βγαίνουν από την επιτήρηση.
Συνήθως αυτή η συνεδρίαση γινόταν δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων.
Αυτή τη φορά η συνεδρίαση θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρχαν εταιρείες που βελτίωσαν τη θέση τους και έθεταν υποψηφιότητα για έξοδο από την επιτήρηση.
Όμως δεν υπήρξε ανακοίνωση και επομένως δεν υπήρξε και συνεδρίαση.
Στην αγορά αναφέρουν πως την περίοδο που έπρεπε να έχουμε ανακοινώσεις υπήρξε το θέμα της Folli Follie και ίσως να πέρασε σε δεύτερη μοίρα η έξοδος κάποιων μικρών εταιρειών από την επιτήρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα γίνει τις επόμενες μέρες και ίσως ανακοινώσεις να υπάρξουν και μέσα στην εβδομάδα.
Σημειώνεται πως θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που παρατηρούμε εισηγμένες να βελτιώνουν την εικόνα του ισολογισμού τους θέτωντας υποψηφιότητα για έξοδο από την επιτήρηση.
Πάντως τονίζεται πως μπορεί να υπάρχουν τα θετικά στοιχεία στον ισολογισμό για έξοδο όμως, παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της διοίκηση του ΧΑ να δώσει το πράσινο φως ή να προσμετρήσει και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν κάποια από τις εν λόγω εισηγμένες στην κατηγορία της επιτήρησης για επιπλέον χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης 2017 η ΑΝΕΚ είχε ανακοινώσει πως τα ίδια κεφάλαια ομίλου και μητρικής επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο και δεν συντρέχουν λόγοι παραμονής της εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης.
Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη λόγω της αναδιάρθρωσης των δανείων είχε σημαντικό όφελος και κατέγραψε έκτακτα κέρδη τα οποία ωφέλησαν την καθαρή θέση.
Η καθαρή θέση του ομίλου ήταν στα 2,7 εκατ. ευρώ αλλά η καθαρή θέση των ιδιοκτητών της μητρικής ήταν οριακά αρνητική κατά 145 χιλ. ευρώ.
Ωστόσο της μητρικής ήταν θετική κατά 6 εκατ. ευρώ.
Η Τζιρακιάν μετά την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους μετόχους ύψους 8 εκατ. ευρώ, βελτίωσε σημαντικά τον ισολογισμό της.
Υπενθυμίζεται πως είχε βρεθεί στην επιτήρηση καθώς οι λογιστικές ζημιές ξεπερνούσαν το 30% της καθαρής θέσης.
Τώρα έχει καθαρή θέση 6,9 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποχρεώσεις και λόγω έκτακτων κερδών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 798 χιλ. ευρώ.
Η Νίκας η οποία βρίσκεται από το 2012 στην επιτήρηση μετά την αναδιάρθρωση των δανείων, την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε στη χρήση 2017 κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 20 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής, τα οποία βέβαια είναι έκτακτα.
Η καθαρή θέση τόσο του ομίλου όσο και της μητρικής γύρισε θετική κατά 8 εκατ. ευρώ περίπου ενώ μειώθηκαν σημαντικά οι συνολικές υποχρεώσεις.
Η Δούρος μετά την αποτίμηση των ακινήτων αύξησε την καθαρή θέση στα 2,43 εκατ. ευρώ, αλλά εμφάνισε και πάλι ζημιές ύψους 267 χιλ. ευρώ.
Οι ζημιές είναι μικρότερες από αυτές του 2016 και επιπλέον δεν ξεπερνούν το 30% των ιδίων κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται πως οι μετοχές διαπραγματεύονται από το 2011 στην κατηγορία της επιτήρησης λόγω ζημιών μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Η Medicon τέλος είχε σημαντική βελτίωση και είναι και αυτή υποψήφια.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία επηρεάστηκε από το PSI με αποτέλεσμα να έχει υψηλά ληξιπρόθεσμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης