Διεθνή

Κομισιόν: Απτός ο κίνδυνος καταστροφής του διεθνούς εμπορίοιυ από τις πολιτικές Trump

Κομισιόν: Απτός ο κίνδυνος καταστροφής του διεθνούς εμπορίοιυ από τις πολιτικές Trump
Καταγγελίες της Κομισιόν για αθέμιτες πρακτικές των ΗΠΑ που μπορούν να «τινάξουν» το παγκόσμιο εμπόριο
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να σώσουν τον ΠΟΕ, ο οποίος φαίνεται ότι οδηγεί σε μια ολοσχερή αλλά οριστική διάλυση χάρη στις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Trump.
Την ίδια ώρα οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν πριν από μερικές ημέρες ένα «εσωτερικό σημείωμα» που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εσκεμμένα υποκινούν την κατάρρευση της παγκόσμιας εμπορικής ισορροπίας, ενώ ταυτόχρονα το έγγραφο προειδοποιεί ότι έρχεται «καταστροφή».
Εν ολίγοις, αν αυτό το έγγραφο θεωρηθεί ως «οδικός χάρτης», ο εμπορικός πόλεμος πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι το «σύστημα που είναι βασισμένο σε κανόνες του διεθνούς εμπορίου» θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα εμπορικό περιβάλλον όπου «οι ισχυροί επιβάλλουν τη βούλησή τους στους αδύναμους».
Ο κόσμος μας θα επιστρέψει «σε ένα εμπορικό περιβάλλον όπου οι κανόνες εφαρμόζονται μόνο όπου είναι βολικό και όπου η ισχύς αντικαθιστά τους κανόνες ως βάση για τις εμπορικές σχέσεις», , σύμφωνα με το σημείωμα.
Αυτοί που φλερτάρουν ε την επιστροφή σε ένα περιβάλλον «όπου επικρατούν οι ισχυροί» έχουν αυξηθεί, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με κάθε κόστος.
Στο σημείωμα που αποκάλυψε το Bloomberg, η Κομισιόν κάνει τρεις καταγγελίες:

- Υπάρχουν κενά στους κανονισμούς του παγκόσμιου εμπορίου που «οδηγούν σε στρεβλώσεις, πολλές από τις οποίες συνδέονται με πολιτικές και πρακτικές τις οποίες ο ΠΟΕ  δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς».
- Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μονομερείς πολιτικές που πλήττουν κυρίως τους συμμάχους τους και λιγότερου τους «εχθρούς» τους.
- Οι ΗΠΑ απέκλεισαν διορισμούς μελών στο δευτεροβάθμιο όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που λειτουργεί ως τελικός διαιτητής στις εμπορικές διαφορές.
«Καθώς τα περισσότερα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου αποχωρούν από το αξίωμά τους, ενώ οι νέοι διορισμοί έχουν μπλοκαριστεί, το σύστημα διευθέτησης των διαφορών σύντομα θα παραλύσει, καθιστώντας αδύνατη την επιβολή των κανόνων», αναφέρει η Επιτροπή στο σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης