Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Καθησυχάζει ο Seehofer – Μη ρεαλιστικά τα σενάρια περί διάλυσης της κυβέρνησης - Θετική η Merkel

tags :
Γερμανία: Καθησυχάζει ο Seehofer – Μη ρεαλιστικά τα σενάρια περί διάλυσης της κυβέρνησης - Θετική η Merkel
Κρίσιμη συνάντηση Merkel, Seehofer και Nahles σήμερα 26/6 για το προσφυγικό
Θετική σε μια ευρεία συμφωνία με το CSU για το προσφυγικό εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, εκτιμώντας ότι υπάρχει ευρύ πεδίο εφαρμογής.
Στο μεταξύ, να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού επιχείρησε και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer ενόψει και της σημερινής κρίσιμης συνάντησης των αρχηγών και των ηγετικών στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με κύριο θέμα το προσφυγικό.
«Τα σενάρια περί διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι ρεαλιστικά» υποστήριξε ο Seehofer και ενώ πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να βάζει τελεσίγραφο στην καγκελάριο Merkel σχετικά με την πρόθεση του να δώσει εντολή την ερχόμενη εβδομάδα στις αρμόδιες γερμανικές αρχές να μην γίνονται δεκτοί πρόσφυγες – μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κίνηση που αν υλοποιηθεί, σημαίνει ότι επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους και τινάζει στον αέρα όλη την πολιτική της Merkel (και συνάμα την ευρωπαϊκή πολιτική) για το προσφυγικό.
Πάντως, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληγεί το κυβερνητικό σχήμα, το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Διότι, εάν πράγματι ο Seehofer κάνει πράξη τις απειλές του, τότε η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη εναλλακτική από το να τον απομακρύνει από τη θέση του, κάτι που θα σήμαινε όχι μόνο το τέλος της παρούσας κυβέρνησης αλλά και μιας 70χρονης και πλέον πολιτικής συμπόρευσης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Andrea Nahles η οποία επιτέθηκε στον Seehofer και στους Χριστιανοκοινωνιστές υπογραμμίζοντας πως ο Seehofer είναι κίνδυνος για την Ευρώπη και ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία διακυβέρνησης με τα δύο άλλα συντηρητικά κόμματα.
Έκκληση πάντως στους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με το προσφυγικό απευθύνουν και κορυφαίοι βιομηχανικοί όμιλοι της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι λόγω αυτών των διαφωνιών κλονίζεται η σταθερότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
«Με ανησυχεί ότι υπάρχουν τόσες πολλές διαφωνίες σε κεντρικά ζητήματα ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σε τόσο αβέβαιους καιρούς, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είναι τόσο διαιρεμένη» υπογράμμισε ο Dieter Kempf, επικεφαλής της βιομηχανικής ένωσης BDI.
Πέρα από το μεταναστευτικό - προσφυγικό, Merkel, Seehofer και Nahles θα συζητήσουν και το ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων που ανέκυψε την τελευταία εβδομάδα, όταν ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD) ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης