Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Η Τουρκία ένας αναξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ που παίρνει αεροσκάφη F35

tags :
Strategic Culture Foundation: Η Τουρκία ένας αναξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ που παίρνει αεροσκάφη F35
Η ζήτηση για ρωσικά όπλα αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική
Στις 19 Ιουνίου, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε το νομοσχέδιο για την άμυνα για το έτος 2019, η οποία θα σταματούσε την πώληση αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter (JSF) στην Τουρκία, μέχρις ότου ο υπουργός βεβαιώσει ότι η χώρα δεν θα δεχτεί τις παραδόσεις των ρωσικών S-400 Triumf, των συστημάτων αεροπορικής άμυνας.
Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί ήθελαν να επιβεβαιώσουν την απομάκρυνση της Άγκυρας από το ρωσικό πρόγραμμα.
Άλλωστε η υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση ήταν υπερβολικά ισχυρή για να αντικατασταθεί, αναφέρει σε ανάλυσή του το ίδρυμα Strategic Culture.
Η Τουρκία είναι από τα έξι μεγάλα κράτη-εταίροι του έργου JSF από το 2002.
Είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων και για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών στην Ευρώπη.
Περίπου δώδεκα τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από 16 χρόνια (2002).
Επίσης, η Άγκυρα έχει «διαταχθεί» να αγοράσει περισσότερα από 100 F-35A Lightning IIs.
Έχει ήδη καταβάλει 800 εκατομμύρια δολάρια, οπότε όλοι οι περιορισμοί που επιβάλλονται τώρα θα είναι παράνομη παραβίαση υποχρεώσεων από τις ΗΠΑ.
Στις 21 Ιουνίου, η επιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας πρόσθεσε μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τις ξένες ενισχύσεις, η οποία θα έθετε τέλος στις μελλοντικές παραδόσεις, αν η Άγκυρα δεν ακυρώσει τη συμφωνία με τους S-400 που έχει ήδη συναφθεί με τη Μόσχα.
Ένα από τα επιχειρήματα για την παρεμπόδιση της μεταφοράς F-35 είναι ο φόβος ότι η Ρωσία θα έχει πρόσβαση στο JSF, επιτρέποντας στη Μόσχα να ανιχνεύσει και να εκμεταλλευτεί τις ευπάθειές του.
Θα μάθει πώς το S-400 θα μπορούσε να χτυπήσει ένα F-35.
Επίσης, η Γερσουσία περιέλαβε ακόμα περισσότερα όρια στις μεταφορές όπλων στην Τουρκία.
Τον Μάιο, το νομοσχέδιο πέρασε στο Σώμα με μια διάταξη που προέβλεπε την προσωρινή κράτηση όλων των σημαντικών αμυντικών πωλήσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των F-35s, εν μέρει λόγω της επικείμενης αγοράς του S-400.
Η Almaz-Antey, η εταιρεία που κατασκευάζει το Triumf, βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων οντοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών.
Οποιαδήποτε συμφωνία με την επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταστεί νόμος αυτό το καλοκαίρι.
Η αμερικανική διοίκηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και να αφαιρέσει όλα τα τμήματα του αεροσκάφους που παράγει στη χώρα αυτή.
Παρά τις διαδικασίες στο Capitol Hill, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και η Lockheed Martin πραγματοποίησαν τελετή στις 21 Ιουνίου στο Fort Worth του Τέξας, για να σηματοδοτήσουν την «εκτόξευση» του πρώτου F-35A Lightning II στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος.
Ήταν μια επιβλητική τελετή, αλλά συγκαλύπτει κάποιες πτυχές της υπόθεσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την επιμέλεια του αεροσκάφους, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι και οι τεχνικοί εξυπηρέτησης ειδικεύονται στη βάση πολεμικής αεροπορίας του Λουκά στην Αριζόνα.
Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος σύντομα.
Η Τουρκία ενδέχεται να στερηθεί της πρόσβασης στο δίκτυο υπολογιστών Autonomic Logistics System (ALIS), στερούμενη από ενημερώσεις λογισμικού και άλλα δεδομένα.
Επίσης, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισαγάγουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό για να απενεργοποιήσουν το αεροσκάφος, ακόμη και αν έχουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, η UAWire, το Γραφείο Συντονιστικής Μείωσης Απειλών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ένα διαγωνισμό για την παρακολούθηση των πληροφοριών ανοιχτού κώδικα σχετικά με τις συμφωνίες όπλων που αφορούν τη Ρωσική Ομοσπονδία και τις χώρες της ΚΑΚ.
Αυτά τα δεδομένα θα συλλέγονται στα ρωσικά, αγγλικά, αραβικά, κινέζικα, φαρσί, ουρντού και σε πολλές άλλες γλώσσες.
Οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για λήψη αποφάσεων και προγραμματισμό κυρώσεων κατά των ξένων κρατών.
Μέχρι στιγμής, η πολιτική των συσπειρωμένων όπλων απέτυχε.
Η ζήτηση για ρωσικά όπλα αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, μία από τις θωρακισμένες ταξιαρχίες του Ιράκ ανέτρεψε τη συμφωνία για τα τανκσ M1 Abrams που κατασκευάστηκαν από την Αμερική για νέα ρωσικά T-90s.
Πέρυσι, η Ρωσία και το Ιράκ υπέγραψαν μια τεράστια συμφωνία όπλων.
Μένει τώρα να δούμε τι θα πράξει η Άγκυρα και αν είναι έτοιμη να προχωρήσει με την αγορά του S-400 από τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης