Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις αναλυτών για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας - Έρχονται νέα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη Wall Street

Προειδοποιήσεις αναλυτών για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας - Έρχονται νέα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη Wall Street
Από τις 15 Ιουνίου 2018 μέχρι σήμερα υπάρχει μία στροφή στην αισιοδοξία των αγορών, η οποία οφείλεται στις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις
Μπορεί η Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις με την Κίνα ως μία μορφή «διαπραγμάτευσης», ωστόσο η στάση της Wall Street δείχνει ότι η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει περισσότερο με έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή Michael Farr στο CNBC.
Συγκεκριμένα, ο αναλυτής και πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Farr, Miller & Washington, τόνισε ότι «στην πραγματικότητα υπήρξε στροφή στην αισιοδοξία της αγοράς από τις 15 Ιουνίου 2018, όταν και ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους έως και 50 δισ. δολάρια».
Αν και δεν ήταν η πρώτη κίνηση εμπορικού προστατευτισμού από τον Trump, έχει προκαλέσει μία σειρά δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας και αντίστροφα.
«Σε ποιο σημείο αυτές οι εξελίξεις θα μεατραπούν σε καυγά;», αναρωτήθηκε ο Michael Farr, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «υπάρχει ένα νέο σύννεφο φόβου πάνω από τη Wall Street», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν θα διαρκέσει.
Η τελευταία αναταραχή στις αγορές ήρθε μετά τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal ότι ο Trump ετοιμάζεται να ανακοινώσει περιορισμούς των κινεζικών επενδύσεων στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες της τάξεως του -1,33% για τον Dow Jones, ο οποίος έκλεισε χθες (25/6) στις 24.252,80 μονάδες.
Ωστόσο, η Katie Stockton, η οποία είναι στραγητικός αναλυτής στην Fairlead Strategies, παρουσιάστηκε περισσότερο καθησυχαστική, τονίζοντας ότι η πτώση των αγορών είναι υγιής.
«Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την πτώση που να υποδεικνύει κάτι χειρότερο, κάτι που θα διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα», ήταν το χαρακτκηριστικό σχόλιο της Stockton.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε νωρίτερα, ο σύμβουλος εμπορίου του Donald Trump, Peter Navarro, χαρακρητισε «υπερβολική» την αντίδραση των αγορών στα σχετικά δημοσιεύματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμερικανική διοίκηση δε στοχεύει συγκεκριμένες χώρες.
Παράλληλα, ο ίδιος επέμεινε ότι οι αγορές λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα από τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να προστατεύσει τις αμερικανικές εξαγωγές και τη γενικότερη πρόοδο της οικονομίας.
«Πιστεύω ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ υπερβολική», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Navarro, ο οποίος εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε με την εμπορική πολιτική Trump είναι μία τεράστια επιτυχία για αυτή τη χώρα και αυτή την αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης