Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Οι μακροοικονομικές πολιτικές Erdogan θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις της Τουρκίας

tags :
Moody’s: Οι μακροοικονομικές πολιτικές Erdogan θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις της Τουρκίας
Η εκτελεστική προεδρία του Erdogan θα καθορίσει κατά πολύ τις αξιολογήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τη Moody’s
Η μετεκλογική πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.
«Το μοντέλο της εκτελεστικής προεδρίας παρέχει ευρείες εξουσίες -τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές- για τον Πρόεδρο.
Οι μακροοικονομικές πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση Erdogan θα καθορίσουν τελικά το εάν η Τουρκία θα μπορέσει να αντιστρέψει την αυξανόμενη εξωτερική της ευπάθεια, η οποία επιδεινώθηκε από την επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος.
Η Moody's υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι πρόσφατες πολιτικές ρυθμίσεις αύξησαν την έκθεση των τουρκικών εταιρειών και τραπεζών στην υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, καθώς και την έκθεση της οικονομίας στο διαταραγμένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Ακόμη και αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιοριστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας του αντίκτυπου της ασθενέστερης λίρας και της επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης, το έλλειμμα θα παραμείνει υψηλό, στα 50 δισεκ. δολάρια ή 6% του ΑΕΠ.
«Παρά την ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, οι τουρκικές αρχές έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων, που προκαλούν τα επίμονα εξωτερικά τους ελλείμματα.
Η ολοένα και πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ενθάρρυνε την ανάπτυξη σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ οι μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης σε βιώσιμη βάση έχουν σε μεγάλο βαθμό παραμεριστεί».
Επισημαίνεται ότι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την οργή του για την απόφαση του αμερικανικού οίκου να υποβαθμίσει (δικαιολογημένα) τη χώρα σε «junk».
Ο T. Erdogan απείλησε να αναλάβει δράση εναντίον του Moody's μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην τελευταία του επίθεση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για τους οποίους υποστηρίζει ότι προσπαθούν να πλήξουν την τουρκική οικονομία.
Ο Erdogan, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων», έχει από καιρό αποδώσει στις δυτικές δυνάμεις την ευθύνη για τη χρόνια αδυναμία της τουρκικής λίρας, λέγοντας πως είναι αποφασισμένες να εξασθενήσουν την κυβέρνησή του.
Έχει υποστηρίξει πως ευθύνεται ένα σκοτεινό «λόμπι των επιτοκίων» και έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody's, Standard & Poor's και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.
Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το τουρκικό χρέος στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και έχουν υπογραμμίσει την ανησυχία τους για την οικονομία με δεδομένη την αύξηση του αυταρχισμού και την εντατικοποίηση της προσπάθειας του Erdogan για χαμηλότερα επιτόκια.
«Με το θέλημα του Θεού, μετά τις 24 Ιουνίου θα στήσουμε μια επιχείρηση γι' αυτόν τον Moody's», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.
«Κάνουν ασυνήθιστες δηλώσεις παρόλο που δεν είμαστε μέλος του Moody's...
Είσαι μια εταιρεία σε τόσο σημαντική θέση και κάνεις βήματα λέγοντας 'Πώς θα κηλιδώσω την Τουρκία;
Πώς θα τους βάλω σε δύσκολη θέση;
Δεν θα πετύχουν».

Διαβάστε: Moody's: Υποβαθμίζονται 17 τουρκικές τράπεζες - Υπό επιτήρηση επιπλέον δύο

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης