Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Και οι δύο επιλογές του Powell θα «αιματοκυλίσουν» τις αγορές

Phoenix Capital: Και οι δύο επιλογές του Powell θα «αιματοκυλίσουν» τις αγορές
Phoenix Capital: Και οι δύο επιλογές του Powell θα «αιματοκυλίσουν» τις αγορές
«Αν νομίζετε ότι αυτό που συμβαίνει στις αγορές έχει να κάνει με τους δασμούς, πρέπει να ξανασκεφτείτε κάποια πράγματα» αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις αγορές είναι η ρευστότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital η Fed αποσύρει ρευστότητα από την αγορά με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες.
Αυτό που ξεκίνησε ως πρόγραμμα QT ύψους 10 δισ. δολαρίων μηνιαίως, έχει ανέλθει στα  30 δισ. δολάρια το μήνα και σύντομα το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 50 δισ. δολάρια.
Αυτό σημαίνει 600 δισ. δολάρια ετησίως.
Σημαίνει ότι η Fed αποσύρει το ετήσιο ΑΕΠ της Σουηδίας σε ρευστότητα κάθε 12 μήνες.
Για να γίνει χειρότερη η κατάσταση, η Fed επίσης αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που ενισχύει το δολάριο και κάνει το χρέος πιο ακριβό.
Υπάρχουν ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια αξίας άνω των 6 τρισ. στις αναδυόμενες αγορές.
Αυτός είναι και ο λόγος όπως αναφέρει η Phoenix Capital που υπάρχουν ισχυρές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές όταν το QT της Fed αυξήθηκε στα 30 δολάρια το μήνα.
Και, για να μην ξεχνάμε, το δολάριο είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 86% των  συναλλαγών.
Έτσι, εάν το δολάριο ενισχύεται και η Fed αποσύρει ρευστότητα, το 86% περίπου των συναλλαγών παγκοσμίως καθίστανται πιο ακριβές.
Είναι  σαν να θέλει ο τωρινός επικεφαλής της Fed J. Powell, να ακυρώσει ολόκληρη την περίοδο 2008 -2016 μέσα σε 3-4 χρόνια. Αυτό είναι τρελό, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι όταν δανείζεστε σε δολάρια στην πραγματικότητα «σορτάρετε» το δολάριο.
Έτσι, το χρέος των ΗΠΑ ύψους 20 τρισ. δολαρίων, είναι ουσιαστικά  «σορταρισμένα» 20 τρισ. δολάρια.
Επεκτείνετε ότι σκέφτεστε το συνολικό ποσό του χρέους σε δολάρια ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καταλάβετε ότι ο Powell παίζει πραγματικά με τη φωτιά.
Σύμφωνα με την Phoenix Capital, ο Powell θα υποχωρήσει όταν οι αναταράξεις που παρατηρούνται τώρα στις αναδυόμενες αγορές εξαπλωθούν στις ΗΠΑ.
Η τελευταία εβδομάδα ήταν πιθανώς μια σοβαρή προειδοποίηση για τον  Powell.
Μπορεί πολύ να επιλέξει να αλλάξει πορεία και να βάλει φρένο στην τρέχουσα πολιτική της Fed, οδηγώντας τις αγορές σε πτώση.
Αυτό είναι η πρώτη ειλογή του Powell που απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.



Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα επιλογή, η δεύτερη.
Σε αυτή την επιλογή, ο Powell αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική τύπου Trump για την πολιτική της Fed.
Ο Πρόεδρος Trump ασκεί την Προεδρία του και θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι ως μια αυτοδύναμη επιχείρηση.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συχνά επιλέγουν να δεχθούν «το χτύπημα» βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που θα επιδεινωθούν όσο παραμένουν.
Ο Πρόεδρος Trump το έχει κάνει μέχρι τώρα αυτό με το εμπόριο, την οικονομία των ΗΠΑ και τώρα μετατοπίζεται στο Ιράν και τη μετανάστευση.
Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν το Powell βαδίσει στα βήματα του D. Trump, προχωρώντας ακάθεκτος στην αύξηση του QT και την αύξηση των επιτοκίων, αντί να αφήσει αυτά τα θέματα να αιωρούνται επ'άπειρον.
Αυτή είναι η δεύτερη επιλογή του Powell και θα έχει πολύ πιο άσχημο αποτέλεσμα για τη χρηματιστηριακή αγορά.



Καταλήγοντας η Phoenix Capital τονίζει τοι ερήτημα είναι εάν ο Powell αποφασίσει να συντρίψει τις αγορές τώρα (πτώση των μετοχών κατά 20%) στην επιδίωξη του στόχου του ή αφήσει τα πράγματα να πάρουν το χρόνο τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης