Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πολύ γρήγορα ξεχάσατε την αναγκαιότητα νέων AMK στις τράπεζες – Έρχονται μετά το SREP 1/2019

Πολύ γρήγορα ξεχάσατε την αναγκαιότητα νέων AMK στις τράπεζες – Έρχονται μετά το SREP 1/2019
Το SREP θα καθοριστεί τελικώς στις ελληνικές τράπεζες τέλη Ιανουαρίου 2019 οπότε μετά την ημερομηνία αυτή θα ξανανοίξει η αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Στην Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) εστιάζεται το ενδιαφέρον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το SREP θα καθοριστεί τελικώς στις ελληνικές τράπεζες τέλη Ιανουαρίου 2019 οπότε μετά την ημερομηνία αυτή θα ξανανοίξει η αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια
1)Για να καλύψουν τις νέες προβλέψεις που θα προκύψουν
2)Για να αντιμετωπίσουν την μεγάλη πρόκληση της νέας στοχοθεσίας μείωσης των NPEs μεταξύ 2020 με 2022
3)Να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους
4)Να αναστρέψουν την συνεχή τους συρρίκνωση
5)Για να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους 28 δισεκ. tangible book έναντι 21,2 δισεκ. DTA αναβαλλόμενη φορολογία.
6)Για να ενισχύσουν τους αδύναμους κεφαλαιακούς δείκτες.
Με όρους fully loaded common equity 1 σημαίνει κεφαλαιακή επάρκεια με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας 4.
Η Βασιλεία 4 που πήρε το όνομα της από το καντόνι της Ελβετίας ορίζει ένα αυστηρότερο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες και αυτό θα ισχύσει παγκοσμίως)
Οι τράπεζες λοιπόν αναφέρουν ότι με βάση π.χ. Capital adequacy increased to 16,7% on a CRD IV FL basis δηλαδή με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 η Εθνική στην προκειμένη περίπτωση του παραδείγματος μας εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% και core tier 1 στο 17%.
Οι τράπεζες λοιπόν ουσιαστικά τονίζουν στις παρουσιάσεις τους ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια οπότε οι αποκλίσεις μεταξύ δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 και πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 4 στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οριακή.
Άρα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι με όρους fully loaded common equity δηλαδή πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 και του IFRs 9 του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 που αποτιμάει πιο αυστηρά τον πιστωτικό κίνδυνο και επιδρά απευθείας στο κεφάλαιο…οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πολύ – πολύ δυσμενή εικόνα.
Είναι ενδεικτικό ότι με όρους κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο εμφανίζουν οι 4 ελληνικές τράπεζες 7,32% common equity tier 1 και με όρους fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο εμφανίζουν δείκτη 5,05% δηλαδή κάτω από το μη καθορισμένο όριο του 5,5%.
Τράπεζα

Δυσμενές σενάριο common equity tier 1 (δείκτης) Κεφάλαια common equity tier 1 δυσμενές σενάριο Fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο
Alpha

9,7%

4,744 δισ

7,3%

Εθνική

6,9%

2,710 δισ

4,8%

Eurobank

6,8%

2,62 δισ

4,5%

Πειραιώς

5,9%

2,945 δισ

3,6%

Σύνολο

7,32%

13 δισ

5,05%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Με βάση αυτή την ανάλυση στο δυσμενές σενάριο του stress tests πρακτικά σίγουρα οι 3 τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank χρειάζονται υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου και η Alpha bank προαιρετικά αν και θυμίζουμε ότι η Unicredit με Fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο είχε 7,1% και έκανε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης