Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα

CNN Money: Ο εμπορικός πόλεμος θα πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όπως η Apple και η General Motorts, θα βρεθούν υπό πίεση
Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι πιθανό να δεχθούν τα «πυρά» του εμπορικού πολέμου, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου κλιμακώνονται.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες είναι μία εξέλιξη που μπορεί να έχει επίπονες συνέπειες και για την κινεζική βιομηχανία.
Η κινεική κυβέρνηση έχει ιστορικό στην διακοπή της δραστηριοποίησης επιχειρήσεων από χώρες του εξωτερικού, όταν βρεθεί σε πολιτική διαμάχη με αυτές.
Έτσι έγινε με τη Νότια Κορέα το περασμένο έτος, και οι ΗΠΑ μπορούν να είναι η επόμενη χώρα.
«Θεωρών ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο, η Κίνα το έχει ξανακάνει στο παρελθόν», τονίζει ο Andrew Polk, ο οποίος προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλοί τρόπου να διακοπούν επιχειρήσεις πολυεθνικών».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όπως η Apple και η General Motorts, θα βρεθούν υπό πίεση.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε αγαθά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουλίου 2018.
Αυτό μπορεί να είναι απλά η αρχή, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump έχει απειλήσει να πλήξει κινεζικές εξαγωγές εκτατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να απαντήσει.
Η Κίνα εξάγει περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ (505 δισ. δολ. το περασμένο έτος) σε σύγκριση με αυτά που εισάφει από αυτές (130 δισ. δολ. το 2017), και εάν η επιβολή δασμών συνεχιστεί, το Πεκίνο θα πρέπει να βρεί και άλλους τομείς να στοχεύσει.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει το Πεκίνο ώστε να «κυνηγήσει» τις αμερικανικές εταιρείες περιλαμβάνουν την επιβράδυνση των εισαγωγών τους στο τελωνείο, την ενίσχυση των ρυθμιστικών ελέγχων και την έναρξη εκστρατειών ώστε να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την αγορά των προϊόντων τους.
Αλλά αυτές οι κινήσεις θα έχουν το κόστος τους, καθώς όπως αναφέρει ο αναλυτής της Gavekal, Tom Holland, προειδοποιεί ότι «το μποϊκοτάζ θα έπληττε τις εγχώριες θέσεις εργασίας», με τον ίδιο να αναφέρει ορισμένες κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, όπως την Apple, οι οποίες «κατασεκυάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που πωλούν στην Κίνα σε τοπικά εργοστάσια».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στην Ασία, Mark Williams, σημειώνει ότι οι κινέζοι καταλανωτές «θα ενθαρυνθούν να στραφούν στην εγχώρια αγορά, γεγονός που θα αντισταθμίσει τη ζημιά, δεδομένου ότι αυτές οι εταιρείες έχουν τα αποθέματα που χρειάζονται ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση».
Αυτό μπορεί να οφελήσει ορισμένους τομείς, όπως αυτόν των καταναλωτικών αγαθών, αλλά μπορεί να δυσκολέψει άλλους, όπως τον τομέα των λογισμικών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να «πλήξει» την Boeing, στρεφόμενη προς την ευρωπαϊκή Airbus, αλλά κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο, καθώς η Airbus δε μπορεί να αυξήσει άμεσα την παραγωγής της.
Αυτό θα έδινε επίσης στην Airbus ένα σιχυρό κίνητρο ώστε να μειώσει τις εκπτώσεις που προσφέρει στους κινέζους αγοραστές, σύμφωνα με τον Holland.
Σύμφωνα με τον Polk, η πρόκληση της Κίνας έρχεται με μέτρα τα οποία «μεγιστοποιούν την πίεση στην άλλη πλευρά και μειώνουν την πίεση στη δική της πλευρά».
«Και οι δύο πλευρές προκαλούν πόνο στον εαυτό τους», πτοσθέτει ο Polk, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «αυτός είναι ο εμπορικός πόλεμος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης