Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Τράπεζες: Η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται

tags :
Τράπεζες: Η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται
Που εστιάζουν οι διοικήσεις για την συνέχεια
Τράπεζες: Η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται

Τι έδειξαν οι ισολογισμοί του α’ τριμήνου, που εστιάζουν οι διοικήσεις για την συνέχεια

Το α’ τρίμηνο των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όσοι ασχολούνται με τους ισολογισμούς των τραπεζών είχαν υποψιαστεί εδώ και καιρό: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει κόστος στο επιτοκιακό αποτέλεσμα όπως και οι αναδιαρθρώσεις των δανείων πάνω στις οποίες βασίζεται μέρος του σεναρίου για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ακριβών πηγών χρηματοδότησης (Πυλώνας ΙΙ, CoCosτης Εθνικής Τράπεζας και μεγάλο μέρος του ELA και των τεσσάρων συστημικών) φαίνεται ότι οι εφεδρείες για την αναπλήρωση καλών τοκοφόρων στοιχείων του ενεργητικού είναι δύσκολη. Η πώληση θυγατρικών στα βαλκάνια με καλύτερο spread, η λήξη ομολόγων με υψηλό κουπόνι και οι αναδιαρθρώσεις δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο και πιθανόν κάποια μετάθεση τόκων στο μέλλον φαίνεται ότι ζόρισαν πολύ τα έσοδα από τους τόκους πάνω στα οποία χτίζεται η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης. Οι τράπεζες έχασαν σε ένα τρίμηνο (σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017) 225 εκατ. ευρώ έσοδα από τόκους και αν γίνει η αναγωγή στην χρήση είναι σαν να εξαφανίστηκε μια συστημική τράπεζα: 900 εκατ. ευρώ. Για τους έχοντες μεγαλύτερη μνήμη (και αρχείο δεδομένων) αυτή δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη μιας ιστορίας που ρέει ασταμάτητα από το τέλος του 2014. Αν βάλει κανείς το σημείο αφετηρίας εκεί τότε έχουν χαθεί τέσσερις συστημικές τράπεζες σε παραγωγή εσόδων από τόκους σε τρία χρόνια. Στον αντίλογο η ταξινόμηση των εσόδων του «Titlos» από τα έσοδα από τόκους στα έσοδα από trading θα μπορούσε να είχε περιορίσει την απώλεια κατά 47 εκατ. ευρώ. Και πάλι η συρρίκνωση όμως θα ήταν σημαντική.
_______________________
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
_______________________

Τα έσοδα από προμήθειες φαίνεται να διατηρούν μια αξιοπρεπή πορεία. Είναι αυξημένα κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι και σε αυτό έχει συμβάλει πολύ η αυτοματοποίηση των συναλλαγών και οι συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες. Οι τράπεζες εκεί διατήρησαν τα έσοδα τους στα 289 εκατ. ευρώ, η μόνη ίσως σταθερά σε έναν ισολογισμό που κάθε τρίμηνο παρουσιάζει αυξομειώσεις σε σημαντικές πηγές εσόδων.


Σε ότι αφορά την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι τέσσερις τράπεζες ανακοίνωσαν μείωση πηγαίνοντας καλύτερα από τους στόχους του SSM. Μάλιστα η Εθνική έχει να υλοποιήσεις μειώσεις 0,5 δις ευρώ τις οποίες όλα δείχνουν ότι θα πετύχει μέσα στο καλοκαίρι. Συνολικά οι τράπεζες μείωσαν κατά 2,4 δις ευρώ (εκ των οποίων 1,8 δις ευρώ ήταν διαγραφές) την έκθεση τους ενώ μικρότερης μείωσης κλίμακα παρατηρείται στα δάνεια σε καθυστέρηση τα οποία μειώθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ. Το κόστος απομείωσης δανείων μειώθηκε στις 239 μονάδες βάσης το οποίο ωστόσο περιέχει τις υψηλές προβλέψεις της Alpha bank η οποία ενσωμάτωσε πλήρως στο α’ τρίμηνο την άσκηση του διαγνωστικού ελέγχου ενεργητικού (TAR). Επιμέρους οι τράπεζες παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την Εθνική και την Πειραιώς να βρίσκονται στο κάτω όριο του εύρους με 156 και 160 μονάδες βάσης επιβάρυνσης και την Eurobank και την Alpha bank στις 186 και 317 μονάδες βάσης.

Η επόμενη μέρα: Ας θεωρήσουμε δεδομένη την συρρίκνωση των εσόδων από τόκους η οποία θα κυμανθεί από μικρή μονοψήφια έως διψήφια όπως αποτυπώθηκε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Οι τράπεζες θέλησαν να επικοινωνήσουν ότι δεν περιμένουν άλλη σημαντική φθορά για φέτος σε ότι αφορά την βασική γραμμή των εσόδων τους ενώ για τις προμήθειες υπάρχει αντίστοιχη βεβαιότητα για επαναλαμβανόμενο υψηλότερο αποτέλεσμα. Στο κόστος οι τάσεις θα είναι πιο ικανοποιητικές καθώς αναμένονται χαμηλότερες επιβαρύνσεις με πιο ωφελημένη την Alpha bank που έχει ήδη εγγράψει και την εθελούσια του 2018 στα περυσινά της αποτελέσματα (περίπου 60 εκατ. λιγότερο κόστος). Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς (υψηλό μονοψήφιο) Eurobank (-2 με -3% χαμηλότερα) και τέλος η Εθνική Τράπεζα με οριακές μεταβολές.

Σε ότι αφορά το κόστος απομειώσεων το εύρος που δίνουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι μεταξύ 1,6% και 2,1% επί των καθαρών δανείων, σίγουρα πολύ πιο σφιχτό με άλλες περιόδους και πολύ πιο βατό σε ότι αφορά την διαχείριση του. Ακόμα και αν η τάση κινηθεί προς το άνω όριο του εύρους η επιβάρυνση μαζί με το οργανικό κόστος βγαίνει κοντά στα 7,1 δις ευρώ. Με 7,5 δις ευρώ οργανικά έσοδα οι τράπεζες μπορούν να τα βγάλουν πέρα για φέτος και να τους μείνει και κάτι για να μην μπουν σε περιπέτειες απομείωσης των ιδιωτών μετόχων τους. Αρκεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν στους βασικούς τους στόχους πιο γρήγορα από την φθορά. 

http://www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης