Τελευταία Νέα
Χρηστικό

Γιατί να αγοράσω ασφάλεια ζωής;

tags :
Γιατί να αγοράσω ασφάλεια ζωής;
Ένα ασφαλιστήριο ζωής είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να διευθετήσει κανείς τις υποχρεώσεις του και να διασφαλίσει το μέλλον των ανθρώπων που αγαπάει, χωρίς να διαθέτει τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία.
Για πολλούς από εμάς, η πρώτη εμπειρία με την ασφάλιση ζωής προκύπτει όταν κάποιος φίλος ή συγγενής μας αποφασίσει να ακολουθήσει την καριέρα του ασφαλιστικού συμβούλου.
Καλώς ή κακώς, αυτού του είδους η επαφή με το πιο ουσιαστικό και άκρως αναγκαίο είδος ασφάλισης, δεν καταλήγει πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πόσο όμως πραγματικά αναγκαίο είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, δηλαδή ένα ασφαλιστήριο που καλύπτει τις ανάγκες των αγαπημένων σας ανθρώπων, παρέχοντάς τους ένα σημαντικό κεφάλαιο για να συνεχίσουν τη ζωή τους, όταν εσείς δεν θα βρίσκεστε πλέον κοντά τους;
Μεγαλώνοντας, όταν αποκτά κανείς την δική του οικογένεια, ενδεχομένως την δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ασφάλιση ζωής, όχι απλώς είναι απαραίτητη και αναγκαία, αλλά η κρισιμότερη ίσως απόφαση για το ευ ζην του.
Στην πραγματικότητα η ασφάλιση ζωής είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να διευθετήσει κανείς τις υποχρεώσεις του και να διασφαλίσει το μέλλον των ανθρώπων που αγαπάει, χωρίς να διαθέτει τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία.
Έτσι, όσο κι αν όλοι θεωρούμε ότι σε εμάς «δεν θα τύχει», η ασφάλιση ζωής, αποτελεί το μοναδικό μέσο προστασίας, τόσο των περιουσιακών μας στοιχείων, όσο και των μελών της οικογένειάς μας.
Αγοράζοντας το κατάλληλο κεφάλαιο, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες:
- Τα έξοδα κηδείας, τα οποία μπορούν να ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
- Οι σπουδές των παιδιών, που επίσης, συνήθως αποτελούν μακροχρόνια και σημαντική επένδυση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
- Η διασφάλιση του εισοδήματος της οικογένειας, ειδικά όταν ο/η σύζυγος δεν εργάζεται ή στην περίπτωση που χρειάζεται κάποιος τρίτος να αναλάβει το κομμάτι των ευθυνών και των δραστηριοτήτων του γονέα που έφυγε από τη ζωή.
- Την αποπληρωμή των χρεών, είτε πρόκειται για δάνεια και υποθήκες είτε για φόρους, φόρους κληρονομίας και άλλες υποχρεώσεις.
- Την εξαγορά μετοχικού ποσοστού, σε περίπτωση συνεταιρισμού.
Μία αναγκαία ασφάλιση, ώστε σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο ή τρεις συνέταιρους φύγει από την ζωή, οι άλλοι να μπορούν να εξαγοράσουν από τους κληρονόμους του το μερίδιό του και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

Πώς θα ξέρω πόσο Κεφάλαιο μου είναι Απαραίτητο;
Τα κεφάλαια θανάτου που χρειαζόμαστε, δηλαδή το ποσό που θα εισπράξει ο ή οι δικαιούχοι μας, θα πρέπει να είναι ικανό να αναπληρώσει το μετά φόρων εισόδημα που θα είχε η οικογένειά μας έαν θα ζούσαμε μέχρι τα 80 μας.
Αυτό βεβαίως πάντα με την προϋπόθεση ότι μπορεί να κανείς να πληρώνει το ασφάλιστρο που αναλογεί στα συγκεκριμένα κεφάλαια.
Με άλλα λόγια, η ασφάλιση ζωής θα πρέπει να μπορεί να αναπληρώσει το εισόδημα που δεν θα μας δοθεί η ευκαιρία να κερδίσουμε με την εργασία μας και τουλάχιστον μέχρι τη συνταξιοδότησή μας.
Το κατάλληλο κεφάλαιο, θα δώσει την δυνατότητα στους ανθρώπους μας να συνεχίσουν τη ζωή τους, οπότε τα κεφάλαι θα πρέπει να υπολογιστούν με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε οικογένειας, τις ηλικίες και τις δραστηριότητες των μελών της, καθώς και τις πιθανές ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας.
Κυρίως, όμως, θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση το ασφάλιστρο το οποίο αντέχει, από χρόνο σε χρόνο, ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Ισόβια ή Πρόσκαιρη Ασφάλιση Ζωής;
Κάποιοι από εμάς θέλουν να οδηγούν ακριβά και γρήγορα αυτοκίνητα, κάποιοι άλλοι είναι ευχαριστημένοι με πιο απλά και ασφαλή μοντέλα.
Η ισόβια ασφάλιση Ζωής αποτελεί το ακριβό μοντέλο, αφού ένα ποσοστό των ασφαλίστρων που πληρώνετε επενδύεται, έτσι ώστε να μην αυξάνεται το κόστος όσο μεγαλώνετε. Τ
ο επενδυτικό αυτό χαρακτηριστικό της ισόβιας ασφάλισης κάνει και το ασφάλιστρο πιο ακριβό σε σχέση με αυτό της πρόσκαιρης, αλλά σας καλύπτει για όλη σας τη ζωή.
Από την άλλη, η πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής, αποτελεί το πιο απλό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου δεν επενδύεται ποσοστό του ασφαλίστρου και η διάρκειά της μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 30 έτη.
Το ετήσιο ασφάλιστρο για την πρόσκαιρη ζωής είναι συνήθως πολύ χαμηλότερο από αυτό της ισόβιας και σήμερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορείτε να βρείτε καλύψεις πρόσκαιρης σε αρκετές παραλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο αυτοί τύποι ασφάλισης ζωής έχουν υπέρ και κατά, αλλά και οι δύο λειτουργούν απίστευτα αποτελεσματικά στην προστασία του εισοδήματος της οικογένειας, οπότε η επιλογή θα πρέπει να γίνει βάσει των επιθυμιών, των αναγκών και των οικονομικών στόχων του ασφαλισμένου.

Μακριά από μένα...
Οι περισσότεροι από εμάς, αντιδρούμε κάπως έτσι, όταν ακούμε ο,τιδήποτε έχει να μας προτείνει ο ασφαλιστής μας σχετικά με ασφάλεια ζωής.
Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι τα ασφάλιστρα που θα πληρώσουμε, π.χ. για μία πρόσκαιρη, θα «πάνε χαμένα» εάν δεν πεθάνουμε στην διάρκεια που βρίσκεται σε ισχύ ή γιατί κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουμε έχουν την ευλογία να πληρώνουν το ασφάλιστρο μέχρι το βαθύ τους γήρας.
Η αντίληψη αυτή όμως ταιριάζει περισσότερο σε αυτούς που πιστεύουν σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες ή σε όσους αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως ρουλέτα, ως ένα στοίχημα, αφήνοντας εντελώς εκτός εικόνας την ουσία της, που είναι η προστασία.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάνενα στοίχημα.
Όλοι μας κάποια μέρα θα πεθάνουμε. Κι αυτή η μέρα μπορεί να έρθει αύριο, σε έναν μήνα ή σε 50 χρόνια, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έρθει.
Και η ασφάλιση ζωής είναι ο μόνος τρόπος να προστατέψεις τους ανθρώπους που αγαπάς από το άγνωστο και να τους στηρίξεις σ’ εκείνες τις δύσκολες στιγμές που δεν θα είσαι δίπλα τους.

Μαρίνα Δρακάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης