Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοφανές: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και παραμένει μη επενδύσιμη – Οικονομία, πολιτική βλάπτουν τα ελληνικά assets

tags :
Πρωτοφανές: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και παραμένει μη επενδύσιμη – Οικονομία, πολιτική βλάπτουν τα ελληνικά assets
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και παραμένει μη επενδύσιμη οικονομία και αγορά.
Είναι πρωτοφανές μετά από 8 χρόνια βαθειάς κρίσης η Ελλάδα έφθασε στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής, βγαίνει από τα μνημόνια αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να μην είναι επενδύσιμη.
Γιατί οι ξένοι δεν βρίσκουν αξία στα ελληνικά assets;
Τι συμβαίνει και η Ελλάδα ως αναδυόμενη οικονομία δεν καταφέρνει να προσελκύσει νέα κεφάλαια ώστε να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία ότι κάτι αλλάζει;
Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη.
Η περιβόητη ιστορική συμφωνία για το χρέος και το cash buffer αντιμετωπίστηκε σχεδόν ουδέτερα από τους επενδυτές ενώ οι οίκοι αξιολόγησης με πρόφαση της μεθοδολογία που χρησιμοποιούν – κυρίως σχέση χρέους προς ΑΕΠ – αναβάθμισαν την Ελλάδα μόλις 1 κλίμακα σε Β+ με ουδέτερο το outlook.
Στα ομόλογα το 10ετές έκανε μια κίνηση από 4,30% για να υποχωρήσει στο 4,10% αλλά όχι κάτι το θεαματικό.
Στο χρηματιστήριο απογοήτευση.
Γιατί όμως έχει σημασία η στάση των ξένων επενδυτών;
Για ένα από λόγο.
Οι επενδυτές ή αυτό που χαρακτηρίζουμε αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Οι αγορές 6 με 8 μήνες νωρίτερα προσπαθούν να προεξοφλήσουν την αλλαγή τάσης στην οικονομία και στις επενδύσεις.
Οι αγορές επειδή παίρνουν ρίσκο προεξοφλούν 6 με 8 μήνες νωρίτερα την αλλαγή τάσης, η κοινωνία επειδή δεν παίρνει ρίσκο απολαμβάνει τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας με ετεροχρονισμό φάσης 18-22 μήνες μετά την καταγραφή της βελτίωσης με αριθμητικά και στατιστικά κριτήρια.
Το γεγονός ότι υπήρξε μια χαρακτηριζόμενη ιστορική συμφωνία το χρέος και το cash buffer και οι αγορές καν δεν αντέδρασαν αποδεικνύει ότι το ξένο κεφάλαιο ακόμη δεν μπορεί να προεξοφλήσει και δεν θα προεξοφλήσει.
Η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα είναι θνησιγενής και έωλη.
Μετά το εθνικό και ιστορικό ατόπημα με το Μακεδονικό ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει μια πολύ ωραία ήττα.
Οπότε έχει 14 μήνες όπου οδεύει σε μια ήττα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το αν αναπτυξιακό σχέδιο ενώ η παροχολογία που επίκειται στο προεκλογικό 2019 σε καμία περίπτωση δεν θα αρέσει στις αγορές.
Όμως ακόμη και το λογικοφανές σενάριο ότι θα έρθει ο Μητσοτάκης ο οποίος είναι πιο φιλικός στις αγορές και θα φέρει ανάπτυξη επίσης θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής δεν θα αλλάξει.
Π.χ. το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060 είναι ότι πιο αντιαναπτυξιακό υπάρχει, οπότε σε κάθε περίπτωση η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει.
Οι τράπεζες που όπως είπαν οι ξένοι επενδυτές στο road show στην Νέα Υόρκη είναι οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα success story είναι εγκλωβισμένες και θα παραμείνουν zombie banks για τα επόμενα 2 χρόνια.
Οι τράπεζες είναι εκτός παιχνιδιού και χωρίς τις τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει εσωτερικά υποκινούμενη ανάπτυξη.
Εάν σε όλα αυτά συμπεριληφθούν
1)Ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ψηφοφόροι του Τσίπρα θα κάνουν τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολύ δύσκολο
2)Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης με 4 φορές τον χρόνο επιτόπιους ελέγχους
3)Η Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης
4)Οι αναδυόμενες αγορές – όπως και η Ελληνική – δέχονται πιέσεις λόγω συνεχιζόμενων εκροών
5)Το ελληνικό χρηματιστήριο επειδή οι τράπεζες δεν παράγουν κέρδη και οι εταιρίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ανυποληψίας δεν μπορεί να ανακάμψει
6)Η ανοδική τάση στις αποδόσεις λόγω της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης θα κρατήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα
7)ΔΝΤ και ΕΚΤ στο δυσμενές σενάριο θα επιμείνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι παρεμβάσεις βελτίωσαν το προφίλ βιωσιμότητας έως μεσοπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και παραμένει μη επενδύσιμη οικονομία και αγορά.
Αυτό είναι πρωτοφανές και αποδεικνύει πόσο μεγάλη καχυποψία επικρατεί στους ξένους και επίσης αποδεικνύει ότι ακόμη τα ελληνικά assets δεν βρίσκονται στην φάση της δημιουργίας αξίας.
Ακόμη είμαστε στον πάτο του βαρελιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης