Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επιδεινώνονται οι προοπτικές των ΗΠΑ λόγω εμπορικού πολέμου και Fed

Goldman Sachs: Επιδεινώνονται οι προοπτικές των ΗΠΑ λόγω εμπορικού πολέμου και Fed
Ο δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών της Goldman δεν δείχνει διόλου ελπιδοφόρα σημάδια για τις ΗΠΑ
Εδώ και μήνες, οι ειδικοί σε ολόκληρη τη Wall Street έχουν προειδοποιήσει για την αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει ένας εμπορικός πόλεμος στην οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με το σχέδιο της Fed  για τη σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών στις ΗΠΑ, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι προοπτικές επέκτασης της οικονομίας δεν είναι και τόσο θετικές.
Σιγά – σιγά οι φόβοι αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα, όπως αποδεικνύει ένας ειδικός δείκτης τον οποίο καταρτίζει η Goldman Sachs και αφορά το κλίμα που επικρατεί στον χρηματοοικονομικό τομέα των ΗΠΑ.
Η Goldman Sachs εξετάζει, προκειμένου να καταρτίσει τον εν λόγω δείκτη, μία σειρά μεταβλητών, όπως τα επιτόκια, τα πιστωτικά περιθώρια, οι τιμές των μετοχών οι ισοτιμίες.



Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για ένα δυσοίωνο μήνυμα οικονομικής επέκτασης είναι ότι ο περιορισμός της ροής χρήματος μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης - που είναι η κατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή..
Και ενώ μπορεί να φανεί σαν απλή κοινή λογική το γεγονός ότι ο δείκτης της Goldman εμφανίζει ανοδική πορεία σε μια εποχή που η Fed βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης των επιτοκίων, δεν είναι καθώς η τάση στον δείκτη διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Επίσης ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό οκτώ ετών τον Ιανουάριο του 2018.
Τι άλλαξε σε διάστημα μόλις έξι μηνών;
Η απάντηση θα πρέπει να είναι προφανής: Ο φόβος για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο έχει πρόσφατα κλιμακωθεί εξαιτίας του Trump.
Είναι ένα θέμα που έχει ήδη εξεταστεί από οικονομολόγους σε ολόκληρη τη Wall Street - και τα ευρήματά τους δεν ήταν και τόσο θετικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Joseph Song, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, υπολόγισε την αρνητική επίδραση που θα είχε ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ.

 
Διαπίστωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το βασικό σενάριο κατά το πρώτο έτος και στη συνέχεια θα υποχωρούσε κατά επιπλέον 0,5 με 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο έτος.
Υπάρχουν και άλλοι δείκτες που έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Ίσως το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, η οποία είναι η πιο επίπεδη από το 2007.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης