Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,93% ο DAX

Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,93% ο DAX
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίς το πρωί
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα (27/6/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίς το πρωί, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, επέλεξε τελικά μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση για να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ «ανακουφίζοντας» τους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 379,97 μονάδες.
Σχεδόν όλοι οι κλάδοι έκλεισαν με άνοδο, πλην των τραπεζών που δέχτηκαν ήπιες πιέσεις.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,93% κι έκλεισε στις 12.348,61 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,87% και στις 5.327,20 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 7.621,69 μονάδες.




Παράλληλα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 9.658,60 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,65% στις 21.557,91 μονάδες.
Ο Trump ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει τη διεύρυνση των εξουσιών της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (Cfius), η οποία εξετάζει τις ξένες επενδύσεις για απειλές κατά της ασφάλειας, απέχοντας έτσι από μια άμεση επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την επέκταση των εξουσιών της επιτροπής, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την αγορά μεριδίων σε αμερικανικές εταιρείες από την Κίνα, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης σε πολύτιμη τεχνολογία και εμπορικά μυστικά.
«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια νομοθεσία θα παράσχει πρόσθετα εργαλεία για την καταπολέμηση πειρατικών επενδυτικών πρακτικών που απειλούν την κρίσιμης σημασίας ηγετική μας θέση στην τεχνολογία, την εθνική μας ασφάλεια και τη μελλοντική μας οικονομική ευημερία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Trump.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στις μετοχές προσέφερε και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από όλες τις χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Νοέμβριο του 2018, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δημιουργία έλλειψης στην αγορά, καθώς η παραγωγή της Βενεζουέλας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ επιπλοκές στις εξαγωγές τους αντιμετωπίζουν και ο Καναδάς και η Λιβύη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του πετρελαίου, προσφέροντας ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, που έκλεισε με κέρδη 2,5%.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες προκαλεί η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel έχει περιέλθει σε οριακή κατάσταση μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των επικεφαλής των τριών κομμάτων (Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Σοσιαλδημοκρατών) που συνήλθε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής του SPD, Andrea Nahles, η οποία έκανε λόγο για εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αυτό που περιμένει να δει η Nahles και σύσσωμη η γερμανική κυβέρνηση είναι τι θα καταφέρει να αποκομίσει η Merkel από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο (28 -29/6) για το μεταναστευτικό, αν και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία όσον αφορά την επίτευξη μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης