Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό από τις αναταράξεις σε ΑΝΕΛ και μύλος σε Ποτάμι και Κίνημα Αλλαγής - Κρίσιμη η 1η Ιουλίου

Κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό από τις αναταράξεις σε ΑΝΕΛ και μύλος σε Ποτάμι και Κίνημα Αλλαγής - Κρίσιμη η 1η Ιουλίου
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα κόμματα του Πάνου Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη
Τα βλέμματα όλων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης αλλά και δανειστών είναι στραμμένα στην ερχόμενη Κυριακή 1η Ιουλίου όπου αναμένονται εξελίξεις σε διπλό μέτωπο.
Από τη μια στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ και από την άλλη στη Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού.
Ο Πάνος Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος του θα επιδιώξει να πείσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ για την ορθότητα της πολιτικής του επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό».
Το κλίμα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο μετά και την αποχώρηση του Γιώργου Λαζαρίδη που μείωσε την ΚΟ σε επτά βουλευτές.
Οι οργανώσεις του κόμματος μαζικά πλέον είτε διαλύονται η μία μετά την άλλη είτε συρρικνώνονται καθώς επίσης κι ένα σωρό στελέχη περνούν την πόρτα της εξόδου.
Για παράδειγμα, σχεδόν ολόκληρη η κομματική οργάνωση της Κοζάνης αποχώρησε, ανάμεσα τους και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς καθώς επίσης πολλά τοπικά στελέχη από την Καστοριά, την Πιερία, την Καβάλα και αλλού.
Κατά συνέπεια το έργο του Πάνου Καμμένου θα είναι δύσκολο την Κυριακή ενώ στους ΑΝΕΛ φοβούνται μήπως προκύψουν και νέες αποχωρήσεις την ίδια ημέρα με δεδομένη την πολιτική πρακτική ότι όσοι διαφωνούν καταθέτουν τη διαφωνία τους στα κομματικά όργανα και αμέσως μετά τη δημοσιοποιούν, αποχωρώντας.
Είναι προφανές ότι οι ισορροπίες είναι πάρα πολύ λεπτές με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές και μπορεί να τεθεί θέμα δεδηλωμένης.
«Βόμβα» προκαλεί η πρόβλεψη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ότι θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Αν και ο ίδιος έσπευσε να μετριάσει τις εντυπώσεις διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει σενάριο για πτώση της κυβέρνησης.
Πάντως το κλίμα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου καθίσταται εκρηκτικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν και βουλευτές όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό καλή και δείχνει να φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένοι μέσα στους ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και πιθανόν και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Στον αντίθετο δρόμο ίσως κινούνται ο Κώστας Ζουράρης ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από την καρατόμησή του από το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο Κώστας Κατσίκης παρά τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης των τελευταίων ημερών.
Αντίθετα προβλήματα έχει το Ποτάμι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να εισηγηθεί την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ προς το οποίο απευθύνεται με όχι ιδιαίτερα κολακευτικούς χαρακτηρισμούς τις τελευταίες ημέρες, επαναφέροντας τον όρο «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Πάντως η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ποταμιού ίσως και να ανακουφίζει κάποιους στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς θεωρούν ότι υπάρχει αδυναμία συνεργασίας των δύο πολιτικών σχημάτων.
Αγνωστο ωστόσο παραμένει πως θα κινηθεί το Ποτάμι την επόμενη μέρα του πιθανού διαζυγίου με το ΚΙΝΑΛ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος είχε συνάντηση έκπληξη στις Βρυξέλλες με την επίτροπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini διαψεύδει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης ο οποίος προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά και σήμερα, Πέμπτη, θα μιλήσει στην Παιανία σε μια ακόμη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο έχει επιβεβαιώσει τα σενάρια για ενδεχόμενη επιστροφή του στην Κουμουνδούρου.
Διευκρινίζει πως αν συμβεί αυτό θα παραιτηθεί από βουλευτής.
Στο αντίθετο μήκος κύματος κινείται ο Γιώργος Αμυράς.
Ο γνωστός λάτρης του ποδηλάτου τάχθηκε και δημόσια υπέρ της συνεργασίας του Ποταμιού με τη ΝΔ.
Θέση που ασπάζεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας αυτών των εξελίξεων με τον Αλέξη Τσίπρα να στρέφει το ενδιαφέρον του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προσδοκά ότι θα ενισχύσει κι άλλο το πρωθυπουργικό του προφίλ.
Με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία πάντως πιστεύει ότι μπορεί να βγει η ίδια ενισχυμένη από τις εξελίξεις σε ΑΝΕΛ και Ποτάμι.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης