Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύρρειος νίκη - Έξι εμπορικοί πόλεμοι που δεν τέλειωσαν θετικά για καμία πλευρά

Πύρρειος νίκη - Έξι εμπορικοί πόλεμοι που δεν τέλειωσαν θετικά για καμία πλευρά
Πύρρειος νίκη - Έξι εμπορικοί πόλεμοι που δεν τέλειωσαν θετικά για καμία πλευρά
Ο κλιμακωτός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ, τρομάζει τις αγορές και προκαλεί φόβους για έναν πλήρη παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθώς αρκετές χώρες ανταποκρίθηκαν στους δασμούς των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.
Εδώ είναι μια ματιά σε έξι προηγούμενους εμπορικούς πολέμους και το χάος που προκάλεσαν στην παγκόσμια οικονομία.

1. Οι πόλεμοι του οπίου

Όταν η Κίνα προσπάθησε να καταστείλει το εμπόριο οπίου στα μέσα του 19ου αιώνα - μια παράνομη δραστηριότητα που απολάμβαναν κυρίως οι βρετανοί έμποροι και ήταν η αιτία της εξάρτησης των Κινέζων και της δημιουργίας κοινωνικών προβλημάτων - αυτό οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις.
Ή, όπως έλεγε ένας αναλυτής, η Αγγλία πήγε σε πόλεμο με την Κίνα επειδή ήταν αναστατωμένος διότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να σταματήσουν το λαθρεμπόριο του οπίου και να κατασχέσουν τις ποσότητες του ναρκωτικού.
Η Κίνα έκαψε πάνω από 20.000 σακιά οπίου, οδηγώντας σε μια σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα την εκχώρηση του Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς και την αύξηση του αριθμού των λιμανιών στην ηπειρωτική Κίνα,  όπου τα βρετανικά πλοία θα μπορούσαν να εμπορεύονται και να ελλιμενίζονται.
Μια δεύτερη σύγκρουση ξέσπασε όταν οι βρετανικές δυνάμεις - αυτή τη φορά μαζί με τους Γάλλους - αγωνίστηκαν και πάλι για να επεκτείνουν τα εμπορικά τους δικαιώματα στην περιοχή.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η το άνοιγμα περισσότερων από 80 νέων λιμανιών για εμπορίο με τη δύση, η νομιμοποίηση της εισαγωγής οπίου και το δικαίωμα όλων των αλλοδαπών εμπόρων να μπορούν ταξιδέυουν στην Κίνα.

2. Γαλλο-ιταλικός εμπορικός πόλεμος

Προκειμένου να προωθήσει τις δικές της βιομηχανίες, η Ιταλία στράφηκε στον προστατευτισμό το 1886, τερματίζοντας την εμπορική της συμφωνία με τη Γαλλία και τοποθετώντας δασμούς έως και 60% στις γαλλικές εισαγωγές.
Η Γαλλία επέβαλλε και αυτή δασμούς και το εμπόριο μειώθηκε δραματικά μεταξύ των δύο χωρών.
Το αποτέλεσμα ήταν η ψήφιση του νόμου προστατευτισμού Méline Tariff το 1892, ο οποίος ουσιαστικά σταμάτησε το ελεύθερο εμπόριο της Γαλλίας.
Η εμπορική διαφορά είχε επίσης την ακούσια συνέπεια να στείλει την Ιταλία πιο κοντά στη Γερμανία και την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία στην πρώτη θέση μέχρι τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

3. Αμερικανο-καναδικοί εμπορικοί πόλεμοι

Η καναδική-αμερικανική Συνθήκη Αμοιβαιότητας, που υπογράφηκε το 1854, ήταν μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου που αφορούσε τις βρετανικές αποικίες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ, καταργήθηκε η Συνθήκη Αμοιβαιότητας με τον Καναδά, μια πράξη η οποία ξεκίνησε δεκαετίες εμπορικών μέτρων και δασμολογικών αντιποίνων.
Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, οι πολιτικές προστατευτισμού οδήγησαν πολλές αμερικανικές εταιρείες στον να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και να μετοικήσουν  στον Καναδά.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1880, περίπου 65 εργοστάσια κατασκευής των ΗΠΑ είχαν μετεγκατασταθεί στον Καναδά - και χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας για να αναπτυχθεί ελεύθερα το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

4. Νόμος περί δασμών Smoot-Hawley 1930

Ορισμένοι οικονομολόγοι κατηγορούν το νόμο περί δασμών Smoot-Hawley του 1930 για την επιδείνωση της Μεγάλης Ύφεσης.
Ο νόμος εφαρμόστηκε με στόχο να σώσει τα αμερικανικά εργοστάσια, στην πράξη όμως αύξησε τους δασμούς σε περισσότερα από 20.000 είδη εισαγόμενων αγαθών - παρά την αίτηση κατάργησης του νόμου που υπογράφτηκε από περισσότερους από 1.000 οικονομολόγους και απειλές αντιποίνων από άλλες χώρες.
Ο νόμος περί δασμών Smoot-Hawley 1930 δεν βοήθησε στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως οραματίστηκαν οι αρχιτέκτονες του.
Αντ 'αυτού, κατηγορείται για τη διάδοση προστατευτικών πολιτικών ανά τον κόσμο, βοηθώντας το παγκόσμιο εμπόριο να μειωθεί κατά περίπου 26% τα έτη μετά την υπογραφή του.
Ο νόμος περί δασμών Smoot-Hawley 1930  "ήταν μια τέτοια καταστροφή που κράτησε τη σκιά της πάνω από την αμερικανική εμπορική πολιτική για πάνω από 80 χρόνια", δήλωσε ο Joshua Meltzer, ανώτερος αναλυτής στο Brookings Institution.
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δημιουργήθηκε για να ρυθμίσει το διεθνές εμπόριο και να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων καταστροφικών εμπορικών πολιτικών.

5. Ο «πόλεμος κοτόπουλου»

Τα φτηνά κοτόπουλα πυροδότησαν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Ο «πόλεμος κοτόπουλου» του 1963 ξέσπασε όταν η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν για την εισαγωγή φτηνών κοτόπουλων από τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία και η Γερμανία επέβαλλαν δασμούς στα αμερικανικά εισαγόμενα κοτόπουλα και ως απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλλαν φόρο 25% στις εισαγωγές μικρών φορτηγών Volkswagen, αμύλου, γεωμήλων, δεξτρίνης και κονιάκ που εισάγονται από την Ευρώπη.
Οι δασμοί έπληξαν σημαντικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

6. Εμπάργκο στην Κούβα

Το πρώτο εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα άρχισε τον Οκτώβριο του 1960 και κάλυπτε  όλες τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κούβα εκτός από φάρμακα και επιλεγμένα τρόφιμα.
Το εμπάργκο αργότερα επεκτάθηκε για να καλύψει τις αμερικανικές εισαγωγές από την Κούβα το 1962.
Ο αποκλεισμός διατάχθηκε από τον Πρόεδρο John F. Kennedy σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Fidel Castro και την ευθυγράμμισή του με τη Σοβιετική Ένωση.
Λίγες ώρες πριν την υπογραφή του εμπάργκο, ο Kennedy παρήγγειλε 1.200 κουβανικά πούρα για δική του χρήση.
Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Kennedy, Pierre Salinger, επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση, όπου ο σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev του έκανε δώρο 250 κουβανέζικα πούρα, τα οποία ο Salinger, τα μετέφερα λαθραία πίσω στις ΗΠΑ.
Ο εμπορικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα και θα απαιτούσε μια πράξη του Κογκρέσου για να καταργηθεί, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά απίθανο, ιδίως κάτω από μια κυβέρνηση Δημοκρατικών.

Εάν η ιστορία είναι οποιαδήποτε ένδειξη, φαίνεται ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι «καλοί» ή «εύκολο να κερδηθούν» όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ D.Trump.
Στην πραγματικότητα, σπανίως οδηγούν σε μεγάλες νίκες για οποιοδήποτε εμπλεκόμενο.
Μπορεί μερικές φορές να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - και είναι τελικά πύρρειος νίκη, της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να κρατήσουν για δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης