Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώνει την τιμή στόχο για ETE και Πειραιώς η Euroxx - Αυξάνει για Eurobank, σταθερή στην Alpha

tags :
Μειώνει την τιμή στόχο για ETE και Πειραιώς η Euroxx - Αυξάνει για Eurobank, σταθερή στην Alpha
Θετική παραμένει για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx, παρά τις προκλήσεις
Θετική, με σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, παραμένει η Euroxx για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τις προκλήσεις που αναδύονται για την μεταμνημονιακή εποχή.
Ωστόσο, η Euroxx μειώνει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 0,35 ευρώ, από 0,40 ευρώ προηγουμένως, και της Πειραιώς στα 3,90 ευρώ, από 4,90 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Eurobank την αυξάνει στα 1,20 ευρώ, από 1,10 ευρώ προηγουμένως.
Για την Alpha Bank η τιμή στόχος παραμένει στα 2,60 ευρώ.


Όπως αναφέρει η Euroxx, το προφίλ ρευστότητας του κλάδου είναι σημαντικά βελτιωμένο, με τις κυριότερες ελληνικές τράπεζες να μειώνουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA σε λιγότερο από 8 δισ. ευρώ τον Μάιο του 18 (3% του ενεργητικού) από 12,6 δισ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2017 (5% του ενεργητικού) και του peak του 2015 (20% του ενεργητικού).
Η πτώση ήταν συνάρτηση του μειωμένου κενού χρηματοδότησης (εισροές καταθέσεων και απομόχλευσης), των κεφαλαιουχικών ενεργειών, καθώς και της αυξημένης διατραπεζικής χρηματοδότησης στα repos και την πρόσβαση στην αγορά (εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων).
Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη κλείσει τη χρήση του ELA από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017, ενώ η Πειραιώς αναμένεται σύντομα να κλείσει και εκείνη τη χρήση.
Παράλληλα, οι δείκτες L: D των τραπεζών (καθαρών) βελτιώθηκαν σε 76-116% το πρώτο τρίμηνο του 2018, από 79-124% το τελευταίο τρίμηνο του 2017 (και 91-147% το 2015), με εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα ύψους σε 8,3 δισ..
Επίσης, οι έλεγχοι μέσω των stress tests ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, καθώς τα υγιή επίπεδα CET1 διατηρούνται.
Ο λόγος CET1 διαμορφώθηκε στο 5,9%-9,7% κάτω από το αρνητικό σενάριο (Alpha Bank στο high-end / Πειραιώς στο χαμηλό), χωρίς να αποκαλυφθούν κεφαλαιακές ελλείψεις.
Οι βασικές ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 τους υγιείς δείκτες CET1 14,4-18,3% ή 11,4-15,5% σε βάση B3FL (πρότυπο για τον συνολικό αντίκτυπο του ΔΠΧΑ 9) - και πέραν των σχετικών συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων (OCR) από 9,375-10,125% για το 2018.
Κατά την άποψη της Euroxx, το υπερβολικό κεφάλαιο των τραπεζών χρησιμεύει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» έναντι των επιχειρησιακών στόχων του SSM για τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, παρέχοντας στις τράπεζες ευελιξία στη μείωση των ΝΡΕ / NPL πιο επιθετικά, εφόσον απαιτείται.
Συνεχής είναι και η πρόοδος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τη Euroxx.
Ενθαρρυντικά, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους για μείωση των NPEs του 2017, θέτοντας τη βάση για ένα άλλο έτος μείωσης των προβληματικών δανείων.
Ακόμα, η εναπομένουσα προσπάθεια μείωσης του NPE ύψους 3,4-10,5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα παραμένει προκλητική.
Από την άποψη αυτή, η Euroxx επαναλαμβάνει την άποψη ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι των ελληνικών τραπεζών είναι εφικτοί, με τη βοήθεια της μακροοικονομικής ανάκαμψης και του αναβαθμισμένου ρυθμιστικού πλαισίου που διευκολύνει την αποτελεσματικότερη πώληση χαρτοφυλακίων.
Συγκεκριμένα, η Alpha Bank, η Εθνική και η Eurobank ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη τους πώληση μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε την πρώτη ασφαλισμένη συναλλαγή NPE των ΜΜΕ στον κλάδο.
Η Alpha Bank και η Εθνική παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης