Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Σε κίνδυνο η πιστωτική ποιότητα παγκοσμίως, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ

tags :
S&P: Σε κίνδυνο η πιστωτική ποιότητα παγκοσμίως, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ
Η S&P προειδοποιεί εκ νέου για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου 
Η πιστοληπτική ικανότητα κρατών και εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να πιεστεί καθοδικά σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Standard & Poor’s.
Όπως σημειώνεται, αν και οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες παραμένουν -σε γενικές γραμμές- ευνοϊκές, η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων, κυρίως την Κίνα, θα πλήξει την παγκόσμια εμπιστοσύνη των επενδυτών, τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.
Εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα διαπραγματευτούν νέους όρους εμπορίου ή θα αντιδράσουν σε έναν ανεξάρτητο εμπορικό πόλεμο, επισημαίνεται.
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι, σε ΗΠΑ και Καναδά, οι συνθήκες πίστωσης παραμένουν ευρέως ευνοϊκές, καθώς η οικονομική επέκταση συνεχίζεται, τα επιτόκια αυξάνονται με μέτριο ρυθμό και οι επικείμενες λήξεις αποπληρωμής χρεογράφων κρίνονται διαχειρίσιμες.
Αρνητικά συμβάλλουν, εκτός από τις εμπορικές διαμάχες, αύξηση του εταιρικού χρέους, η ανοδική πίεση στο κόστος δανεισμού και οι ανισορροπίες στην αγορά κατοικιών του Καναδά.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι συνθήκες πίστωσης εξακολουθούν να παραμένουν ευνοϊκές -υποστηριζόμενους από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην ΕΕ- ωστόσο, οι εθνικιστικές πολιτικές στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου, απειλούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη ότι τα παγκόσμια θεσμικά όργανα μπορούν να αμβλύνουν τις απροσδόκητες συστημικές κρίσεις που προκύπτουν -όπως το εμπόριο και το Brexit.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι όροι χρηματοδότησης εμφανίζονται πιο αυστηροί, αντανακλώντας κυρίως τη χαμηλή «όρεξη» για νέο δανεισμό από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Στην Ασία, οι συνθήκες πίστωσης εξακολουθούν, επίσης, να είναι ευνοϊκές, ενώ ελαφρά χειρότερο είναι το κλίμα στη Λατινική Αμερική.
«Οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν ουδέτεροι και ελαφρώς ευνοϊκοί στη Λατινική Αμερική, αλλά πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ανοιχτές κινήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ιδίως μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, οι χώρες με υψηλότερη έκθεση σε διεθνή χρηματοδότηση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να διαθέσουν κεφάλαια σε τίτλους υψηλότερης απόδοσης στις ανεπτυγμένες αγορές, αντί για τις αναδυόμενες αγορές».

O ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο λόγω των δασμών

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 1% σε περίπτωση που οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, έχει εκφράσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Paul Gruenwald.
Όπως δήλωσε δεν αναμένεται να είναι παγκόσμια ύφεση, αλλά πρόκειται για το σενάριο όπου οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα θα υποχωρούν την ίδια στιγμή.
Η παγκόσμια ανάπτυξη του 2017 ήταν 3,7% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος και στο 3,9% το 2019, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Οι εκτιμήσεις αυτές πλησιάζουν το 4% που είχε σημειωθεί πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση και ο κόσμος χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να φτάσει εδώ.
Ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκδώσει προβλέψεις που εκφράζουν εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ τονίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί σημαντικός κίνδυνος για τις γενικά θετικές προοπτικές τους.
Η αυξανόμενη απειλή ενός εμπορικού πολέμου, που θα έκανε άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Κίνας να δημιουργούν φραγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάκαμψη που διαφορετικά ήταν μια σημαντική αιτία για αισιοδοξία.
«Αυτό είναι ένα tail risk (κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων)» δήλωσε ο Gruenwald και πρόσθεσε «το βασικό σενάριο εξακολουθεί να είναι η συγχρονισμένη ανάκαμψη, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κίνδυνοι έχουν μετατοπιστεί προς τα κάτω, οπότε όλοι δίνουν προσοχή σε αυτά τα σενάρια που φαίνονται ίσως λίγο πιο πιθανά από ό,τι πριν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης