Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΗΒΑ - UK: Το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο υπονομεύει την ανάπτυξη

tags :
ΗΒΑ - UK: Το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο υπονομεύει την ανάπτυξη
ΗΒΑ-UK: Το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο υπονομεύει την ανάπτυξη
Τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αθήνα με θέμα «Understanding and Managing Director Risks».
Σε ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, με θέμα «Understanding and Managing Director Risks».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με την υποστήριξη της MATRIX Broker at Lloyd’s.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του HBA-UK κ. Αντ. Ντατζόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Stephen Cooper, Πρόεδρος και ιδρυτής του Fourth Insurance Office.
Στο πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, ανάμεσά τους, η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο κ. Κων/νος Μποτόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, ο κ. Martin Campbell, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών λύσεων αντασφάλισης, ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Blair Buchanan, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό, με εύστοχο τρόπο, τις προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με την άμεση, ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο έργο τους, αναδεικνύοντας τρεις βασικές συνιστώσες: α) τη σημασία του ρυθμιστικού πλαισίου
β) το ζήτημα της υπερ-ρύθμισης και
γ) την αναγκαιότητα της ασφάλισης έναντι κινδύνων που προέρχονται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από ενδογενείς του τραπεζικού τομέα.
Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που αναπτύχθηκε, οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέδειξαν:    
-το ρόλο των τραπεζικών στελεχών ως προς τη σημασία υιοθέτησης υπεύθυνων πρακτικών και ανάληψης ευθυνών.
-την ανάγκη εναρμονισμένων πρακτικών στον τομέα των ασφαλίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας ειδική αναφορά στα σύγχρονα «εργαλεία» ασφάλισης ευθύνης στελεχών για την αποτελεσματική προστασία των στελεχών -D&O (Directors and Officers Liability), ώστε να μπορούν να επιτελέσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
-τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης και της αξιοπιστίας και του κύρους των τραπεζικών συστημάτων.
-την ανάγκη κατανόησης και προφύλαξης από επιθέσεις και παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο.
Η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε πως η εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των τραπεζικών κινδύνων θα έπρεπε να αναζητάται πέρα από το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι ήδη αρκετά πλήρες στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τα στελέχη των τραπεζών θα έπρεπε να εστιάζουν στο να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Ο κ. Κων/νος Μποτόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη, αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην εξέλιξη του νομικού πλαισίου των τραπεζών επισημαίνοντας ωστόσο, την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αυτών.
Ο κ. Martin Campbell, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών λύσεων αντασφάλισης υποστήριξε ότι η φήμη ενός τραπεζικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας και μίλησε για πρόληψη και διαχείριση ρίσκου, καθώς η ρήξη σε επίπεδο αξιοπιστίας συνήθως είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποκλοπής και διαρροής στις βάσεις δεδομένων η ανάκτηση της φήμης είναι εφικτή αρκεί η τράπεζα να διαθέτει επαρκή κεφάλαια ασφάλισης.
Ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως υπάρχει υψηλός ρυθμιστικός κίνδυνος που πρέπει τα τραπεζικά ιδρύματα να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Και επιπλέον, δήλωσε ότι η έκθεση σε δικαστικό κίνδυνο των επικεφαλής αυξάνεται συνεχώς δυσχεραίνοντας την προσέλκυση στελεχών με τα κατάλληλα προσόντα.
Ο κ. Blair Buchanan, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, μιλώντας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τόνισε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη. Κυρίως, γιατί hackers υπάρχουν πλέον σε οικουμενικό επίπεδο και «μπορούν να “χτυπήσουν” από παντού», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το 90% των περιπτώσεων παραβίασης στον κυβερνοχώρο πραγματοποιείται εκ των έσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης