Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Σφυροκόπημα» στο ΧΑ – Σπάνε στηρίξεις, πουλάνε funds που επενδύουν σε αναδυόμενες και γενικά «όλα τους φταίνε»

«Σφυροκόπημα» στο ΧΑ – Σπάνε στηρίξεις, πουλάνε funds που επενδύουν σε αναδυόμενες και γενικά «όλα τους φταίνε»
«Make or break» η τεχνική εικόνα πολλών μετοχών, οι οποίες πλησιάζουν παλιές στηρίξεις σε επίπεδο που συνήθως έδιναν αντίδραση
Πολλές αιτίες είχε η χθεσινή πτώση για το ΧΑ.
Γενικότερα πάντως οι αναλυτές σημειώνουν πως η περίοδος που διανύουμε έχει το χαρακτηριστικό, οι επενδυτές να φοβούνται… τα πάντα.
Την ίδια ώρα τεχνικοί αναλυτές βλέπουν να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν δημιουργήσει τα διαγράμματα και τώρα αναφέρουν πως ανοίγουν «καλοί», για τους short, στόχοι σε πολλές μετοχές.
Τονίζουν πως πολλές μετοχές βρίσκονται σε παλιά χαμηλά σημεία και αν διασπαστούν θα υπάρξει επιτάχυνση της πτώσης.
Οι ανησυχίες για νέες  αποκαλύψεις από την QCM, το «σκάσιμο» εταιρείας ηλεκτρονικής κράτησης και διανομής εισιτηρίων, η αποκοπή μερισμάτων σε βαριά χαρτιά με αυξημένη βαρύτητα στους δείκτες, η απουσία θετικών ειδήσεων, η αποεπένδυση funds που επένδυαν σε αναδυόμενες αγορές είναι μερικές από τις αιτίες της χθεσινής πτώσης.
Υπολογίζεται πως περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι οι εκροές των funds στις τελευταίες συνεδριάσεις ενώ πουλάνε γενικά αναδυόμενες αγορές.
Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει αλλά οι αγορές δείχνουν πως δεν έχουν ενθουσιαστεί και αντί να φορέσουν γραβάτα πετάνε τις μετοχές τους.
Η είδηση για οικονομικά προβλήματα κορυφαίας εταιρείας στην ηλεκτρονική κράτηση και διανομή εισιτηρίων δείχνει από ακόμα και στην κορυφαία βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, υπάρχουν τεράστια θέματα.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εξέλιξη είναι ανησυχητική όχι μόνο για τη ζημιά που θα καταγράψουν εταιρείες που εμπλέκονται, αλλά και για τους πολίτες που έχουν πληρώσει αλλά και για τον τουρισμό γενικότερα.
Από την άλλη σημειώνουν πως με πρόσφατο το θέμα της Folli Follie, ένα κανόνι μεγάλης εταιρείας δείχνει πως υπάρχουν ακόμη σκελετοί στην ντουλάπα.
Τεχνικά η εικόνα ήταν άσχημη, αφού ο γενικός δείκτης είχε κόψει καθοδικά το ανοδικό κανάλι και διαπραγματευόταν κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Μάλιστα όποια προσπάθεια έκανε για να τον ξεπεράσει, έβρισκε μπροστά του ισχυρούς πωλητές.
Χθες απομακρύνθηκε σημαντικά και ένα μεγάλο μαύρο κερί σχηματίστηκε στο γράφημα, σκορπώντας χαμόγελα σε όσους έχουν πουλήσει.
Οι εισηγμένες με υψηλό δανεισμό βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, όπως ΔΕΗ, ΜΙG και ο όμιλος Κόκκαλη, λόγω Ιντραλότ.
Η Fourlis υποχώρησε σημαντικά, αφού κατέγραψε μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσει τα 6,20 ευρώ.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, Νηρέας και Σελόντα κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες.
Η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μετά από αρκετούς μήνες, επομένως η όποια προσπάθεια «ανίχνευσης» του τιμήματος της δημόσιας προσφοράς είναι πρώιμη.
Ο όμιλος Στασινόπουλου κατέγραψε απώλειες με τις ανησυχίες εκεί να έχουν να κάνουν με τον εμπορικό πόλεμο.
Τεχνικά ο πρώτος στόχος για τον γενικό δείκτη είναι οι 735 μονάδες και αν διασπαστούν ο επόμενος στόχος είναι οι 700 μονάδες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης