Τελευταία Νέα

Ο «Θεριστής Ιούνιος» έκοψε τις επενδυτικές και πολιτικές προσδοκίες πολλών

tags :
Ο «Θεριστής Ιούνιος» έκοψε τις επενδυτικές και πολιτικές προσδοκίες πολλών
Λουκάς Παπαιωάννου: Πολλές εταιρίες έχουν κρύψει σκελετούς, που αρχίζουν και βγαίνουν
Ο «Θεριστής Ιούνιος» έκοψε τις επενδυτικές και πολιτικές προσδοκίες πολλών

Τελικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού κονκλαβίου μάλλον δεν ενθουσίασαν τους εμπλεκόμενους στην Ελληνική αγορά, κρίνοντας από τον κατήφορο των τιμών και του τζίρου. Η πολυετής λιτότητα των υψηλών πλεονασμάτων, η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως η παράταση και όχι λύση του βασικού προβλήματος του Ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, για μετά το 2030 δεν πείθει κανένα.

Το «Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» έχει ήδη ξεχαστεί από την κυβέρνηση, αλλά και τους συμμετέχοντες στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η παρουσίαση Ελληνικών εταιριών στο road show των ΗΠΑ, δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων & απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιριών, με διεθνή παρουσία και ξένους μετόχους (ΦΦΓΚΡΠ).
Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία. Νευρικότητα προκαλεί ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο.  Η συγκυβέρνηση λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το μεταναστευτικό, που μάλλον δεν θα λυθεί (αλλά θα φορτωθεί στις πλάτες των πιο αδυνάτων), από την σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου, εντείνει τις ανησυχίες.

Η  καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, τα ευμενή σχόλια του διεθνούς τύπου, αλλά και τις φιέστες στο Ζάππειο παρά την μικρή αποκλιμάκωση, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, παραμένοντας το 10ετές ομόλογο στο επίπεδο του 4%.
Το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία αργεί ακόμα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά σήμερα, όπου μετά το φιάσκο της Follie Follie, με το σκάσιμο των δύο μεγαλύτερων ηλεκτρονικών tour operator (Travelplanet24 & Airtickets), στην κορύφωση μίας καλής τουριστικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι πολλές εταιρίες έχουν κρύψει σκελετούς, που αρχίζουν και βγαίνουν, με δυσάρεστα επακόλουθα για τους καταναλωτές αλλά και τις τράπεζες..

Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ ΕΕΕ), μαζί με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών επικουρούν όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν ανωτέρω για πίεση των τιμών των μετοχών. Ο δείκτης τραπεζών εκφράζει τις ανησυχίες πολλών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο εγγύς μέλλον, αλλά και για την ταχύτητα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Αφού δεν κατάφερε να λύσει ανοδικά τρεις φορές το επίπεδο των 915-920 μονάδων, εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο 840 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας  τις 755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 730 μονάδων.  Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών του, μας δημιουργεί ανησυχία και  ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 700 μον. Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπασης των 1950 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25  μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  των 1900 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1840 μονάδες.
Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση θα δώσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά «τα μπάνια του λαού», συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος & φόρους & περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις & εξωστρέφεια.

Η Ελληνική οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό Διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς μπαλώθηκαν  και δεν λύθηκαν. Οι Διεθνείς αγορές μπαίνουν σε μία φάση διόρθωσης ολοκληρώνοντας τον πολυετή ανοδικό κύκλο τους και δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους στον μικρόκοσμό μας.

Συμπερασματικά, ο «Θεριστής Ιούνιος» έκοψε τις επενδυτικές & πολιτικές προσδοκίες πολλών και η εγρήγορση των συμμετεχόντων κρίνεται απαραίτητη καθόλη την Θερινή περίοδο. Και όπως είχε πει ο διάσημος ποιητής Ugo Foscolo, (1778-1827) πρέπει “Να μετανιώνεις για το παρελθόν, να δυσφορείς για το παρόν, να φοβάσαι για το (επενδυτικό ) μέλλον…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Msc Banking & Finance

http://www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης