Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά χαμηλά η τιμή του 100ετους ομολόγου της Αργεντινής - Στο 9,31% η απόδοση

Σε ιστορικά χαμηλά η τιμή του 100ετους ομολόγου της Αργεντινής - Στο 9,31% η απόδοση
Σε ιστορικά χαμηλά η τιμή του 100ετους ομολόγου της Αργεντινής - Στο 9,31% η απόδοση
Πριν από ένα χρόνο, όταν οι επενδυτές βρίσκονταν στο κυνήγι των αποδόσεων, στα... απομακρυσμένα μέρη της υφηλίου, η Αργεντινή επέστρεψε θριαμβευτικά στις αγορές, εκδίδοντας ένα ομόλογο που εξέπληξε πολλούς.
Ένα 100ετές ομόλογο.
Και ενώ πολλοί προειδοποίησαν ότι είτε ο μαζικός κίνδυνος διάρκειας αυτού του ζητήματος, είτε η εγγενής αστάθεια της οικονομίας της Αργεντινής, θα προκαλούσαν τη λύπη των ανυπόμονων επενδυτών στο εγγύς μέλλον, οι διαχειριστές κεφαλαίων, δεν έδωσαν καμία σημασία στις προειδοποιήσεις.
Σήμερα (28/6) το 100ετές ομόλογο της Αργεντινής γιορτάζει την πρώτη του επέτειο, ακριβώς εγκαίρως για να αποδείξει σε όλους τους σκεπτικιστές ότι είχαν δίκιο, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά μόλις 76 σεντς στο δολάριο...



... και αντιστρόφως, ρεκόρ υψηλών αποδόσεων 9,3%...



... καθώς η κατάρρευση του Peso και η απότομη υποχώρηση της οικονομίας απειλεί να ωθήσει την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση.
Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Τον Ιούνιο του 2017 η Αργεντινή άντλησε 2,75 δισ. δολάρια από την πώληση του 100ετούς ομολόγου, γεγονός που θεωρήθηκε από τους επενδυτές ότι η άφιξη της κυβέρνησης του Προέδρου Mauricio Macri έβαζε σε μια νέα εποχή οικονομικής βεβαιότητας πια την Αργεντινή.
Και οι επενδυτές το πίστευαν καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές.
Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος του 2018), η απόδοση του 100ετούς ομολόγου έφτασε σε ιστορικά υψηλά στο   έπληξε μόλις το 9,31%.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία βρίσκεται εν μέσω προκλήσεων.
Το ΑΕΠ σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τον Απρίλιο του 2018 από τότε που ο Macri ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2015, ακόμα και όταν το ΔΝΤ χορήγησε στη χώρας της Λατινικής Αμερικής πρόγραμμα - βοήθειας ρεκόρ ύψους 50 δισ. δολαρίων.
Δυστυχώς η οικονομία της Αργεντινής οδηγείται ταχύτατα σε ύφεση.
Η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε 2,7% τον Απρίλιο του 2018 από τον προηγούμενο μήνα και μειώθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά εδώ και 14 μήνες.
Αυτή η κατάρρευση θα περιπλέξει τα σχέδια του Macri για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών όπως συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ, η κατάρρευση του Peso συνεχίστηκε με το νόμισμα της Αργεντινής να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά 28 Peso/δολάριο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης