Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα έπρεπε να είχαμε επιτόκια στο 5ετές ομόλογο 2% αντί 3% και χρηματιστήριο στις 900 αντί 750 μον. – Για 9 λόγους το μαύρο χάλι

Θα έπρεπε να είχαμε επιτόκια στο 5ετές ομόλογο 2% αντί 3% και χρηματιστήριο στις 900 αντί 750 μον. – Για 9 λόγους το μαύρο χάλι
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά είναι εξυπηρετήσιμο όπως ορθά υποστηρίζει ένας έμπειρος τραπεζίτης.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι ο καθρέφτης της οικονομίας, αντικατοπτρίζουν την αξιοπιστία της χώρας προς τους έξω επενδυτές και αποδεικνύουν εάν μια οικονομία είναι επενδύσιμη ή όχι.
Μετά μάλιστα από την ιστορική συμφωνία σταθμό για το χρέος και το cash buffer όπως την χαρακτήρισαν οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αλλάξει πολλά.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, σε αυτό όλοι συμφωνούν αλλά όμως είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.
Τι σημαίνει αυτό ότι τα ελληνικά ομόλογα για έως 8 χρόνια – εξαιρούμε από 10 χρόνια και υψηλότερα – δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο για να μην πληρωθούν.
Είναι ασφαλή γιατί ένα βιώσιμο χρέος διασφαλίζει την πληρωμή τους βραχυπρόθεσμα.
Θα έπρεπε το 5ετές ομόλογο της Ελλάδος να έχει απόδοση 2% και όχι 3% όταν το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλίας είναι 0,87% και το Ιταλικό 1,87%.
Το χρηματιστήριο άπαξ και οριστικά έχει ενταφιαστεί το Grexit θα έπρεπε να ήταν στις 900 μονάδες αντί των 750 μονάδων που παραμένει απαξιωμένο.
Γιατί όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έχει συμβεί;
Υπάρχουν 9 λόγοι απογοήτευσης, φόβου και ανησυχίας που καθηλώνουν στην απαξίωση την αγορά.

1)Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ήταν μια λογιστική διευκόλυνση δεν μπορεί ένα δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Για τους επενδυτές το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο που απλά μεσοπρόθεσμα δεν διατρέχει κίνδυνο εξυπηρέτησης του.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά είναι εξυπηρετήσιμο όπως ορθά υποστηρίζει ένας έμπειρος τραπεζίτης.
Αυτό το βλέπουν οι ξένοι επενδυτές, η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος αλλά είναι για το ορατό μέλλον εξυπηρετήσιμο.

2)Το cash buffer των 24,1 δισεκ. δόθηκε για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού της για τα επόμενα χρόνια.
Λάθος μέγα λάθος.
Αντιμετωπίζουμε το θέμα λογιστικά και όχι ρεαλιστικά.
Το cash buffer εάν χρησιμοποιηθεί οι ξένοι επενδυτές των μετοχών και ομολόγων θα το εκλάβουν ξεκάθαρα ως αδυναμία.
Εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει το cash buffer για λόγους κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει να βγει στις αγορές…άρα αδυναμία.
Η αδυναμία είναι ο εφιάλτης της Ελλάδος γιατί θα προκαλέσει θύελλα κερδοσκοπικών παιχνιδιών εις βάρος των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Το cash buffer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί μερικώς το ΔΝΤ έως 3,3 δισεκ. όχι για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες.
Οι ξένοι επενδυτές θέλουν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές, τίποτε λιγότερο.

3)Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από το 2023 έως το 2060 στο 2,2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεσμεύει τουλάχιστον 4 δισεκ. για να μπορεί να πληρώνει τόκους δανείων.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα αυτό τον σκοπό θα έχουν.
Όμως οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι 5,5 δισεκ. και σε λίγα χρόνια θα φθάσουν τα 7 δισεκ.
Το πιο αντιαναπτυξιακό μέτρο για την Ελλάδα είναι η δέσμευση 2,2% του ΑΕΠ για πρωτογενή πλεονάσματα.

4)Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s όπως είχε προβλεφθεί αναβαθμίζουν την Ελλάδα 1 βαθμίδα μόλις στην κατηγορία Β+.
Η Ελλάδα απέχει 4 βαθμίδες από το να καταστεί investment grade δηλαδή τα ομόλογα της να είναι επενδυτικού βαθμού να μην είναι ομόλογα σκουπίδια junk bond αλλά αξιόπιστα και επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Γιατί όμως αναβαθμίστηκε η οικονομία μετά από «ιστορική συμφωνία για το χρέος» και cash buffer μόλις 1 βαθμίδα;
Δεν είναι μόνο η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης ειδικά την σχέση χρέους προς ΑΕΠ debt/gdp όπου η Ελλάδα δεν είδε καμία βελτίωση και προφανώς θεωρείται μη βιώσιμο το χρέος.
Έχει να κάνει με την λογική ότι η συμφωνία για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι οικονομία είναι ακόμη αδύναμη.
Ειδικά το μεγάλο cash buffer μπορεί να θεωρείται δικλείδα ασφαλείας αλλά η αλήθεια είναι ότι απέδειξε ότι οι ξένοι δεν θεωρούν ακόμη έτοιμη την Ελλάδα.

5)Οι τράπεζες ήταν και παραμένουν ασθενείς.
Οι μετοχές εδώ και 3 χρόνια κολλημένες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οι περισσότεροι κατανοούν ότι με 92 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και με αναβαλλόμενο φόρο 21,2 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 28 δισεκ. είναι τελείως προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Στο β΄ 6μηνο του 2019 θα έρθουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου νομοτελειακά.
Χωρίς νέα κεφάλαια οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι zombie bank.

6)H Ελλάδα θα αρχίσει να βγαίνει στις αγορές και επιτόκια πάνω από 3,55% - είναι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα – είναι στοιχείο αποτυχίας.
Εφόσον η Ελλάδα έχει χρέος μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και εφόσον η Ελλάδα πήρε πάγωμα στην πληρωμή των τόκων στα δάνεια του EFSF ύψους 96,6 δισεκ. δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνει να δανείζεται με επιτόκια 4,5% θα είναι εγκληματικό λάθος.

7)Οι επενδυτές ανησυχούν πολύ σοβαρά μήπως η Ελλάδα ξεκινήσει ένα φαύλο κύκλο παροχολογίας άπαξ και το 2019 θα είναι εκλογικό έτος.
Κάθε παροχή μπορεί να ελαφρύνει την ελληνική κοινωνία αλλά βαραίνει και πλήττει την αξιοπιστία της Ελλάδος στους διεθνείς επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές θέλουν την Ελλάδα σταθερή στις μεταρρυθμίσεις όχι σε προεκλογικά show.

8)H κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα με τους 152 βουλευτές ανησυχεί το διεθνές κεφάλαιο όχι ότι θα προκηρυχθούν γρήγορα εκλογές αλλά ότι θα σέρνεται η οικονομία εν μέσω εύθραυστων κυβερνητικών πλειοψηφιών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι οι μισοί θα μείνουν εκτός βουλής στις επόμενες εκλογές, οπότε δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Όμως από την άλλη η κυβέρνηση των 152 θα είναι μια αδύναμη κυβέρνηση που δεν θα τολμήσει σοβαρές πρωτοβουλίες.

9)Η αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει πληγεί και κλονιστεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι θύμα φημών, εκθέσεων ξένων οίκων και γενικώς υπάρχει μια διάχυτη αμφιβολία ότι οι ελληνικές εταιρίες έχουν μαγειρεμένους, πλαστούς ισολογισμούς.

Υποσημείωση

Οποιαδήποτε αναλαμπή στις 29 Ιουνίου λόγω κλεισίματος 6μήνου 2018 είναι ανούσεις κινήσεις ωραιοποίησης που δεν προσφέρουν τίποτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης