Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δικαιώθηκαν οι θέσεις μας για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δικαιώθηκαν οι θέσεις μας για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό
Για δικαίωση των θέσεων της όσον αφορά την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Η χθεσινή απόφαση της γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται, ότι χθες (28/6/2018) η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό.
Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει ότι είχε επισημάνει έγκαιρα τον προβληματικό χαρακτήρα των διατάξεων με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και αρθρογραφία και ως μορφή διαμαρτυρίας διακόπηκαν για δύο ώρες οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας.
Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει η ΕΔΕ, «το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τον διάλογο, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή και αγνόησε άλλη μια φορά τη θέση δικαστών, δικηγόρων και επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για τον κίνδυνο φαλκίδευσης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη».
Κατόπιν αυτών, αναφέρει η Ένωση ότι «το αίτημα για άμεση κατάργηση όλου του πλέγματος των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προβάλλει πλέον ως καθήκον συμμόρφωσης στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Πάντως, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσανατολίζεται στο να μειώσει το κόστος της διαμεσολάβησης για τους πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης