Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Στο 3,9% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β’ 3μηνο 2018, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,4%

tags :
S&P: Στο 3,9% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β’ 3μηνο 2018, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,4%
Επί τα βελτίω αναθεωρεί (και) η Standard & Poor’s την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, το β’ 3μηνο 2018
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο 2018, προχώρησε (και) η Standard & Poor’s, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση λοιπών αναλυτών.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 3,9% σε ετήσια σύγκριση, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίδοση 3,4%.
Σε ό,τι αφορά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2018, όσο και του 2019, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις, ήτοι 3% και 2,5%, αντίστοιχα.
Η S&P εκτιμά, επίσης, ότι η Federal Reserve θα αυξήσει συνολικά τέσσερις (4) φορές τα επιτόκια εντός του 2018, με άλλες τρεις (3) επιπλέον αυξήσεις να έπονται το επόμενο έτος.

Διαβάστε: Goldman Sachs: Στο 4,1% η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, το β’ 3μηνο 2018

Επισημαίνεται ότι, κατά το α’ τρίμηνο του 2018, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό κατώτερο των προσδοκιών και των αρχικών εκτιμήσεων, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές, κυρίως λόγω των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, αντί της ανάπτυξης 2,2% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,2%.
Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2017, η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,9%.
Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9%, αντί της αύξησης 1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.

S&P: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑ+» οι ΗΠΑ, σταθερό το outlook (26/6/2018)

Σε «ΑΑ+» και «Α-1+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η Standard & Poor’s, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των οίκων αξιολόγησης, μόνο η S&P δεν βαθμολογεί με την ανώτατη αξιολόγηση (AAA ή Aaa) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, έπειτα από υποβάθμιση το 2011.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι πολιτικές διαιρέσεις θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει πιo αποτελεσματικά τις πιέσεις των δημόσιων οικονομικών.
Βέβαια, δεν αναμένεται ιδιαίτερο πρόβλημα σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, επισημαίνεται.
Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία της οικονομίας, τα θεσμικά πλεονεκτήματα, την ευρεία ευελιξία της οικονομικής πολιτικής και τη μοναδική ιδιότητα της χώρας ως εκδότη του κυριότερου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.
Η S&P υπολογίζει στο 3% και 2,5% την οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, με τη μέση επίδοση, μακροπρόθεσμα, να διαμορφώνεται στο 1,8%.
Στις προκλήσεις περιλαμβάνονται οι εντάσεις με τους εμπορικούς εταίρους, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για πιο δίκαιες συμφωνίες.
Ωστόσο, ο οίκος δεν αναμένει περαιτέρω ρήξη ή ισχυρό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα.
Σε ό,τι αφορά στο καθαρό δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, ανέρχεται επί του παρόντος στο ιστορικό υψηλό του 78%.
Ο δείκτης εκτιμάται πως θα ενισχυθεί στο 82%, το 2021, ενώ, στη συνέχεια, ενδέχεται να επιδεινωθεί με εντονότερο ρυθμό.
Αναλυτικότερα, οι οικονομικές προβλέψεις της S&P για τις ΗΠΑ:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης