Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ενισχύουμε τα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης - Ποιους αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Τσίπρας: Ενισχύουμε τα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης - Ποιους αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά
Στην διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος για το μεταφορικό ισοζύγιο, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά αύριο, Κυριακή 1η Ιουλίου σε 49 νησιά,  αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο twitter.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας τονίζει ότι "με την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της παράτασης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ", ενώ στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για επ' αόριστον εφαρμογή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και όχι μέχρι 31/12/2018.
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσίπρας σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει χρονικά η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά έχει δηλώσει «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ό,τι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ό,τι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».
Στο μεταξύ, θετική χαρακτήρισε την απόφαση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Χρ. Καλογήρου, ενώ ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης σχολίασε ότι «μετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ» και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, δήλωσε ότι «ο αγώνας των νησιωτών και ειδικά των Λέσβιων δικαιώθηκε».

Μήνυμα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, αναφέρει ότι «η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσής τους.
Εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019, η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα».
Επιπλέον, σε βίντεο που αναρτήθηκε αναφέρεται στο μεταφορικό ισοδύναμο που ξεκινά να ισχυει από την 1/7/2018 σε 49 νησιά της χώρας και θα ωφελήσει τους μόνιμους κατοίκους, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των εν λόγω νησιών, ενώ ο προϋπολογισμός του μέτρου για το 2018 ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.Μέσω αυτού του προγράμματος δίνονται 500 έως 1000 ευρώ ανά οικογένεια για τη μεταφορά τους από και προς τον τόπο κατοικίας τους.



Κουρουμπλής - Σαντορινιός: Η κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ

«Η επιτυχία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. να εξασφαλίσει την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο Λέρο, Κω και Σάμο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει συνέχεια και με συνέπεια έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για να πάψουν οι νησιώτες να αισθάνονται αποκομμένοι από την ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρουν σε κοινή του δήλωση ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π.  Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός, Ν. Σαντορινιός.
Μετά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου με την παράλληλη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ο Υπουργός και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημειώνουν ότι από αύριο στα πέντε αυτά νησιά θα ισχύει και μειωμένος ΦΠΑ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Όπως τονίζουν, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατορθώνει βήμα - βήμα να αλλάξει τον ακτοπλοϊκό χάρτη των νησιών, να αποκαταστήσει χρόνια ζητήματα όπως η υδροδότηση και η ιατρική κάλυψη των μικρότερων νησιών, καθώς και να προωθήσει αναπτυξιακά μέτρα, με πιο πρόσφατο τη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.
Παράλληλα επιδιώκει σταθερά τη ροή πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία προς τα νησιά, για να γίνει πράξη η διακηρυγμένη ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής, ενώ εξασφαλίστηκε ήδη ο διπλασιασμός των ευρωπαϊκών πόρων για τα πέντε αυτά νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι για την χρηματοδοτική περίοδο 2021 - 2027 θα αυξηθούν από 325 εκατομμύρια σε 660 εκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, «η μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξήχθη με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής συμφωνίας για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, εκτός των πολύ σημαντικών αποφάσεων για το προσφυγικό, απέφερε και τη παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των κατοίκων τους να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της παράτασης των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά μας, τόσο μέσω της συνέχισης ενός δίκαιου μέτρου, όσο και μέσα από την πρόσφατη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας.
Τώρα που για πρώτη φορά νησιωτικές πολιτικές εφαρμόζονται πολυπεπίπεδα και συντονισμένα με στόχο την ανάταξη των νησιωτικών κοινωνιών και τώρα που για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση επιτυγχάνει σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών, φαίνεται ακόμη πιο κενή περιεχομένου η ρητορική που είχε κλιμακωθεί το προηγούμενο διάστημα και μιλούσε για εγκατάλειψη των νησιωτών και για έλλειψη σχεδίου για τη νησιωτική Ελλάδα.
Έτσι από τον Ιούλιο του 2018 θα εφαρμόζονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά και το ΜΙ σε 49 νησιά- αλλά κυρίως από 1/1/2019 που θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας».
Αυτό, καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου,  «αποδεικνύει ότι όταν λέγαμε ότι το ένα μέτρο δεν αναιρεί το άλλο, κόντρα στα ψέματα της Αντιπολίτευσης, εμείς απλά λέγαμε την αλήθεια».

Σαντορινιός: Και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ και εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Η παράταση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο θα ισχύσει παράλληλα με το μεταφορικό ισοδύναμο. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.
«Η μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξήχθη με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής συμφωνίας για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, εκτός των πολύ σημαντικών αποφάσεων για το προσφυγικό, απέφερε και τη παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των κατοίκων τους να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση» αναφέρει ο κ. Σαντορινιανός.
Σημειώνει ότι μετά τις χθεσινές (29/6) ανακοινώσεις αλλά και την άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ της παράτασης των ειδικών συντελεστών στα 5 αυτά νησιά του Αιγίου «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά μας τόσο μέσω της συνέχισης ενός δίκαιου μέτρου, όσο και μέσα από την πρόσφατη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου».
Όπως αναφέρει το μέτρο «αγκαλιάζει όλα τα νησιά της χώρας, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας».
Τώρα που για πρώτη φορά νησιωτικές πολιτικές εφαρμόζονται πολυπεπίπεδα και συντονισμένα με στόχο την ανάταξη των νησιωτικών κοινωνιών και τώρα που για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση επιτυγχάνει σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών, αναφέρει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ακόμη πιο κενή περιεχομένου η ρητορική που είχε κλιμακωθεί το προηγούμενο διάστημα και μιλούσε για εγκατάλειψη των νησιωτών και για έλλειψη σχεδίου για τη νησιωτική Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό από τον Ιούλιο του 2018 θα εφαρμόζονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά και το ΜΙ σε 49 νησιά- αλλά κυρίως από 1/1/2019 που θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας.

Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Επ΄ αόριστον η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής

Επ' αόριστον θα ισχύσει η εφαρμογή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και όχι μέχρι 31/12/2018 , σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.
Η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι  «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι' αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου».
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους και «η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου».
«Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ' αόριστον», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Μηταράκης (ΝΔ): Επιτέλους η κυβέρνηση κατάλαβε την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ

«Mετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ», σχολίασε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης με αφορμή τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Όπως σημείωσε, «δεν θα πούμε και ευχαριστώ...», προσθέτοντας πως «οι νησιώτες γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκαν και δέχθηκαν την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ευθύνονται για την πολιτική ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό που μετέτρεψε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «μετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ».

Αθανασίου (ΝΔ): Δικαιώθηκε ο αγώνας των νησιωτών

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, δήλωσε ότι «ο αγώνας των νησιωτών και ειδικά των Λέσβιων δικαιώθηκε» και ευχαρίστησε «το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του νησιού μας (επιμελητήρια κλπ.) για τον αγώνα τους, αλλά, κυρίως, για τη θεμελιωμένη επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν».
«Ο αγώνας για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζεται. Με ενότητα και κοινή δράση θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Καλογήρου (περιφερειάρχης Β. Αιγαίου): Θετική η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

«Θετική» χαρακτηρίζει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Χρ. Καλογήρου, την απόφαση διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συνδυασμό με την απόφαση για την αύξηση των Ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατ. ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, σε 660 εκατ. ευρώ.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι με την απόφαση «μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δε θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των ανθρώπων στα τρία νησιά πρώτης γραμμής στο βόρειο Αιγαίο και η τοπική οικονομία».
Κατά την ίδια, «η απόφαση αυτή επαναφέρει με τον τρόπο της τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας».
 «Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απόφαση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027 που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο είναι μια θετική εξέλιξη», τόνισε η κ. Καλογήρου.
 
Την Παρασκευή 29/6 το bankingnews έγραφε:

Την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, Angela Merkel, και της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
«Είχα θέσει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στη συνάντηση μου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Θα προχωρήσουμε άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο- που θα αναιρεί την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.
Πιστεύω είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε «η Ελλάδα πετυχαίνει, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης Μητσοτάκης θυμίζουν τζογαδόρο που συνεχίζει να παίζει για να ρεφάρει και στο τέλος χάνει όλα του τα λεφτά».
Πάντως, ο ίδιος ευχαρίστησε τους Juncker (Κομισιόν), Centeno (Eurogroup) και Draghi (EKT) για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ είπε ότι «η σημαντική είδηση από το Ταμείο είναι η δήλωση του, η πεποίθηση του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα».

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το μεταναστευτικό.
«Φαίνεται οτι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες όλοι στην Ευρώπη. Δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους "28".
Βαθιά διαχασμένη η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μια σωβινιστική και μια πιο δημοκρατική» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η λύση δεν ειναι η καλύτερη δυνατή «αλλά αποφύγαμε σοβαρούς κινδύνους», ενώ έκανε έκανε λόγο για μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η γειτονική χώρα οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, που μονομερώς έχει αναστείλει, αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και τη χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας.
«Συμφωνήθηκε η ανάγκη της αναθεώρησης του Δουβλίνου.
Η αυστριακή προεδρία, όχι πρόθυμη σχετικά, θα αναγκαστεί να μας δείξει και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς της» τόνισε επίσης.
Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε «η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει αιτήματα επανενώσεων οικογενειών.
Το ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί θετικό, δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα, δεν ισχύουν οι καταστροφολογικές καταγραφές», ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει δεσμευτική συμφωνία με Ισπανία και Γερμανία ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύθηκαν να στηρίξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση.
«Δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση» τόνισε.

H συμφωνία των Πρεσπών

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Καλωσορίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας» τόνισε ενώ διευκρίνισε ότι «μόνο με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ η ένταξη της χώρας στο NATO».
«Αν όλα πάνε καλά, η γειτονική χώρα θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία την Άνοιξη του 2020» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δήλωσε του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, ότι με τη συμφωνία εξασφαλίστηκε η «πλήρης αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας», ο κ. Τσίπρας είπε: «Διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας".
Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι οτι πλέον παραδέχονται οτι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες».

Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018.
«Έθεσα στον γ.γ. του NATO το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς κατηγορητήριο.
Βρήκα κατανόηση, αλλά δεν έχει εργαλεία, όπως μου είπε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα και στον πρόεδρο της Τουρκίας.
«Ο ίδιος o Erdogan μου είπε ότι η επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά.
Ελπίζω οτι θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης