Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με 16 χώρες της ΕΕ για την επανεισδοχή προσφύγων συμφώνησε η Γερμανία - Χείρα βοηθείας στη Merkel

Με 16 χώρες της ΕΕ για την επανεισδοχή προσφύγων συμφώνησε η Γερμανία - Χείρα βοηθείας στη Merkel
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά στην αντιπαράθεση της καγκελαρίου Angela Merkel με τους χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους της
(upd 2) Έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο, που είχαν ήδη καταχωριστεί αλλού, δηλώνουν 14  χώρες της ΕΕ πέραν της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά στην αντιπαράθεση της καγκελαρίου Angela Merkel με τους χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους της.  
Σύμφωνα με το Reuters, που έχει γνώση του σχετικού εγγράφου, 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις πιο σφόδρα αντίθετες στην «πολιτική των ανοιχτών θυρών» που ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος στο μεταναστευτικό, οι οποίες συμφώνησαν να δεχτούν πίσω πρόσφυγες.
Με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι διμερείς συμφωνίες θα καταστήσουν πολύ πιο αποτελεσματική τη διαδικασία απέλασης των προσφύγων που έχουν ήδη καταχωριστεί αλλού.
«Προς το παρόν οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων.
Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορα κράτη μέλη για να επισπεύσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια».
Μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία--χώρες που υπήρξαν αντίθετες σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.
Άλλες χώρες που κατονομάζονται είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Η Αυστρία, όπου ο νέος καγκελάριος, ο Sebastian Kurz, είναι ένας σκληροπυρηνικός με αντιμεταναστευτικές θέσεις και κυβερνά σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά, απουσιάζει από τη λίστα.
Η Merkel χρειάζεται χείρα βοηθείας στη διαμάχη της με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, ο ηγέτης των οποίων, ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, απειλούσε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, μια κίνηση που πιθανόν να έριχνε την κυβέρνηση της καγκελαρίου.
Στη Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην κατανομή των προσφύγων «σε εθελοντική βάση» και στη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» εντός της ΕΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Διαψεύδει η Ουγγαρία

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας διέψευσε ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τη Γερμανία σχετικά με την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο προσφύγων.
«Δεν έχει επιτευχθεί τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Zoltan Kovacs.
«Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει νωρίτερα σε ένα άλλος μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στο CSU για τις συμφωνίες Merkel

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διμερείς συμφωνίες της καγκελαρίου Merkel για το προσφυγικό, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι, το κόμμα του CSU είναι έτοιμο να υπαναχωρήσει από τη σκληρή του στάση έναντι του CDU.  
«Η εξέλιξη αυτή βρίσκεται απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Soeder.
Σύμφωνα με το Reuters, η Merkel υπέγραψε συμφωνίες με 14 χώρες της ΕΕ για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο, προσφύγων.
Η ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, που προσπαθεί να «επαναπατρίσει» τους  ψηφοφόρους του οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο ακροδεξιό κόμμα AfD πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, συνεδριάζει αύριο (1/7/2018), προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες που πέτυχε η Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης