Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Washington Post: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Γερμανία

Washington Post: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Γερμανία
Η ιδέα είχε αναφερθεί από τον Aμερικανό πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με Aμερικανούς ανώτατους αξιωματικούς
Το Πεντάγωνο μελετά το κόστος της απόσυρσης ή της μεταφοράς μέρους ή του συνόλου των ανδρών των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία, της μεγαλύτερης τέτοιας δύναμης εκτός των ΗΠΑ, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.
Η ιδέα είχε αναφερθεί από τον Aμερικανό πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με Aμερικανούς ανώτατους αξιωματικούς.
Θορύβησε τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του NATO, οι οποίες αγνοούν αν ο Τρθμπ το εννοεί ή απλά επιδιώκει να αυξήσει την πίεση ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, την 11η και 12η Ιουλίου.
Ο Trump έστειλε μια «προειδοποιητική» επιστολή σε επτά χώρες-μέλη του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προκειμένου να τις ανακαλέσει στην τάξη για τη δέσμευσή τους να αφιερώνουν κάθε χρόνο το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2024.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στηλιτεύει συχνά τη συνεισφορά, που είναι δυσανάλογη κατ' αυτόν, των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό του Οργανισμού.
Η Γερμανία, οι σχέσεις της οποίας είναι τεταμένες με την Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να τηρήσει αυτή τη δέσμευση.
Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι ο επαναπατρισμός ενός μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων--περίπου 35.000 στρατιωτικοί--ή η μεταφορά μέρους ή του συνόλου της δύναμης αυτής στην Πολωνία.
Η Βαρσοβία αντιμετωπίζεται ως σημαντικός σύμμαχος από τον Trump που την προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση διότι πέτυχε τον στόχο να αφιερώνει το 2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές της δαπάνες.
Κατά την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε εσωτερικό, προκαταρκτικό στάδιο.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι έχει ζητηθεί να γίνει ανάλυση για την πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στη Γερμανία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης