Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίση η γερμανική κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού - Υπό παραίτηση ο Seehofer αλλά το CSU δεν θέλει ρήξη - Ενισχύεται το AfD

tags :
Σε κρίση η γερμανική κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού - Υπό παραίτηση ο Seehofer αλλά το CSU δεν θέλει ρήξη - Ενισχύεται το AfD
Την πλήρη αντίθεση του εξέφρασε ο Seehofer για τις συμφωνίες της Merkel για το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
(upd9) Σε μια κλωστή κρέμεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) παραδοσιακοί σύμμαχοι των χριστιανοδομoκρατών CDU αξιολογούν αρνητικά τα αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, υπό τη δημοσκοπική πίεση, που τους ασκεί το εθνικιστικό AfD.
Σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το πολιτικό του μέλλον ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, ο οποίος χθες δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα του, αν και στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.
Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Zeit, με την εφημερίδα να επικαλείται πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει στο γραφείο του προέδρου της Bundestag, W. Schaeuble!

Ο Seehofer θα έχει εντός της ημέρας νέα επικοινωνία με την καγκελάριο Angela Merkel για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξουν και νέες επαφές μεταξύ στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών.
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU.
Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων.
Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες.
Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία.
Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου» τόνισε ο Seehofer, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Ο Seehofer, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αν η Καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο Seehofer, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.
«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου P. Altmeier.
Στη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο ο Seehofer δήλωσε ότι, οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού.
Νωρίτερα, ο Καγκελάριος της Βαυαρίας Markus Soeder, που υποστηρίζει την σκληρή γραμμή, δήλωσε σε συνέδριο ότι η CSU δεν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση Merkel, αλλά θα υποστηρίξει το σωστό.
Τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί από το CSU, που έχει την εξής επιλογή: εάν δεν θέλει να χάσει στις εκλογές της Βαυαρίας τον ερχόμενο Οκτώβριο 2018, πρέπει να αντιμετωπίσει τη Merkel στο μεταναστευτικό ή να χάσει ακόμη περισσότερους ψήφους από το εθνικιστικό AfD
Το βασικό ερώτημα πολλών αναλυτών είναι εάν το CSU βρίσκεται ακόμη σε συμμαχία με το CDU.
Προς το παρόν το CSU συνεχίζει με το CDU αλλά η κατάσταση έχει περιπλακεί ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εθνικιστικό AfD πλησιάζει τους σοσιαλοδημοκράτες.

Εν αντιθέσει η Merkel μιλώντας στην ηγετική ομάδα της CDU τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της συμμαχίας με τη CSU.
Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν την επομένη της Συνόδου ότι οι διμερείς συμφωνίες με Ελλάδα και Ισπανία για επιστροφή από τη Γερμανία προσφύγων, που έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά στο δικό τους έδαφος, είναι αρκετές για να κάμψουν- τουλάχιστον έως έναν βαθμό- τις ενστάσεις του επικεφαλής του CSU και υπουργού Εσωτερικών, Horst Seehofer και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για τη Merkel.
Μάλιστα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες, που θέλουν ακόμη 14 χώρες να είναι έτοιμες να υπογράψουν αντίστοιχη συμφωνία, πολλοί έκαναν λόγο για μεγάλη νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία βρέθηκε στην έναρξη της Συνόδου αρκετά στριμωγμένη από τις ιταλικές απειλές για βέτο.
Την κατάσταση έρχεται, ωστόσο, να περιπλέξει η κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του στενού συνεργάτη της καγκελαρίου, Peter Altmaier, πως «ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Merkel: Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα

Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τους εταίρους της για τα θέματα ασύλου.
«Αυτό που ήταν και για τον Horst Seehofer πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα.
Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μην γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα.
Να μην τριγυρνούν άσκοπα ώστε πιθανόν να μπουν στην Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα ,αλλά να συμφωνήσουμε μια διαδικασία ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται στην εκεί η διαδικασία ασύλου.
Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε η Merkel στο πλαίσιο συνέντευξής της χθες το βράδυ στο ZDF.
Η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για την επιθυμία του Seehofer να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης, αλλά τόνισε ότι κατά την άποψή της αυτή η επιθυμία έχει εκπληρωθεί, «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί - αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού -να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στην Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα».
Αυτό, συνέχισε, συμφωνήθηκε τώρα πολιτικά και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως το τέλος Ιουλίου. Ο Χορστ Ζεεχόφερ θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τις νέες διαβουλεύσεις με το CDU
«Και με αυτό ικανοποίησα, πιστεύω, την επιθυμία του», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι με την Ιταλία δεν κατέστη αυτή τη στιγμή εφικτή μια συμφωνία.

Τι θα συμβεί εάν ο Seehofer επιμείνει στην παραίτηση του;

Τα σενάρια του τι συνεπάγεται για την κυβέρνηση Merkel μια πιθανή παραίτηση του Seehofer εξετάζει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν ο Seehofer αποφασίσει να εγκαταλείψει τη θέση του, το CSU θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο από τις τάξεις του για να αναλάβει την θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Αν, όμως, το κόμμα δεν θέλει πλέον να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU της Merkel και με το κεντροαριστερό SPD, θα μπορούσε επίσης να αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το υπουργικό συμβούλιο της Merkel, βάζοντας έτσι τέλος στην πλειοψηφία της κυβέρνησης στην κάτω βουλή της Γερμανίας, την Bundestag.
Τι θα συμβεί μετά;
Αν το CSU αποφασίσει να ορίσει αντικαταστάτη του Seehofer, τότε ο συνασπισμός της Merkel θα παραμείνει στην εξουσία, αν και η καγκελάριος θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμα περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις της με τους συντηρητικούς συμμάχους της.
Αν το CSU δεν θέλει πλέον να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε υπάρχουν αρκετά σενάρια για τη συνέχεια, κανένα από τα οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετικό για τη Merkel.
Συγκεκριμένα:
- Κυβέρνηση μειοψηφίας
Το CDU – και το SPD, αν συμφωνήσει - θα μπορούσε να επιχειρήσει να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς την πλειοψηφία στη βουλή, όμως θα πρέπει συνεχώς να αναζητά εταίρους στην αντιπολίτευση προκειμένου να νομοθετεί, καθώς απαιτείται πλειοψηφία. Κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού, η Merkel είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε να κηρύξει νέες εκλογές από το να επιλέξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα θελήσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
- Σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού
Το CDU και το SPD θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να αναζητούν νέο εταίρο για τον συνασπισμό, προκειμένου να πάρει τη θέση του CSU. Θα μπορούσαν πιθανότατα να συμφωνήσουν είτε με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή με τους Πράσινους. Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιθανότατα θα έμπαινε και η θέση της ίδιας της Merkel ως καγκελαρίου της Γερμανίας.
- Ψήφος εμπιστοσύνης
Η τεχνικά νόμιμη αλλά απίθανη τρίτη επιλογή θα ήταν η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Merkel από την Bundestag. Αν το CSU εγκαταλείψει το CDU, τεχνικά θα υπάρχει πλειοψηφία στη βουλή κατά της καγκελαρίου. Ωστόσο, τα άλλα κόμματα θα έπρεπε επίσης ταυτόχρονα να προτείνουν νέο υποψήφιο, κάτι που θεωρείται απίθανο να γίνει λόγω του μεταξύ τους διχασμού.
- Νέες εκλογές
Αν καταρρεύσει η κυβέρνηση της Merkel θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάλυση της Βουλής και για τη διενέργεια νέων εκλογών στη Γερμανία. Η διαδικασία για την κήρυξη νέων εκλογών είναι περίπλοκη, όμως είναι μια επιλογή που η Μerkel έχει πει πως προτιμά, από το να ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν ο Πρόεδρος Steinmeier αποφασίσει να διαλύσει τη βουλή, τότε οι νέες εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν εντός 60 ημερών.

Seehofer: Άκαρπη η συνάντηση με τη Merkel

Δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις, φέρεται να είναι ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild».
Σύμφωνα με την εφημερίδα,  δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της Merkel με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.
Ο Seehofer περιέγραψε το σχέδιο της Merkel ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση».
Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα.
«Μπορώ να συζητήσω μαζί της (σ.σ. τη Merkel) τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις».
Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ «εμφανώς ενοχλημένος», δήλωσε:
«Πηγαίνω ειδικά για αυτό στο Βερολίνο και η καγκελάριος μετακινείται κατά 0,0».

Υπέρ της επιβίωσης της κυβέρνησης τάσσεται η Merkel

Τη διάσωση της κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοκοινωνιστές του Horst Seehofer επιθυμεί η γερμανίδα καγκελάριος.
Σε συνέντευξη της στη γερμανική τηλεόραση ZDF η Merkel αναφέρθηκε εκτεταμένα στην επιθυμία της  να συνεχιστεί η συνεργασίας  της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) το οποίο αποφασίζει σήμερα (1/70 για την παραμονή στην  κυβέρνηση συνεργασίας με αιχμή το μεταναστευτικό.
H Merkel πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για την μεταναστευτική πολιτική να μην διευθετηθεί απόψε (1/7/2018).
Η ίδια πάντως εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιγράφει ως «ισοδύναμο» με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer και προειδοποιεί ότι «το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη».
 «Θα κάνω το παν ώστε τόσο στην CDU όσο και στην CSU να υπάρξουν αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορούμε να εξασκήσουμε την ευθύνη για τη χώρα μας», δήλωσε η Merkel κατά την διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξής» της.
Σε αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα, η καγκελάριος εμφανίζεται «λίγο πολύ ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τονίζει ότι δική της επιθυμία είναι το κόμμα της να συνεχίσει την κοινή του πορεία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και η αρχή, «όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι εις βάρος τρίτων».
Στο σύνολο, αυτά που κατάφερε στις Βρυξέλλες και στις διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ισοδύναμα με τα σχέδια της CSU, υποστηρίζει. «Έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα να επιδείξουμε.
Αυτό είναι και ένα επίτευγμα της CSU, η οποία σίγουρα με ώθησε κάπως», δηλώνει και προειδοποιεί ότι το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη, «για αυτό θέλω να δώσω τον αγώνα μου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης