Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με αντίποινα 300 δισ. προειδοποιεί η ΕΕ τις ΗΠΑ, αν επιβληθούν δασμοί στα αυτοκίνητα

tags :
Με αντίποινα 300 δισ. προειδοποιεί η ΕΕ τις ΗΠΑ, αν επιβληθούν δασμοί στα αυτοκίνητα
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά χιλιάδες δολάρια
(upd) Η απειλή του προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, θα κοστίσει έως και 300 δισ. δολ. στις ΗΠΑ λόγω των αντιποίνων από την Ε.Ε., προειδοποιούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά λεπτομερώς στην απειλή Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων, με γραπτό υπόμνημα προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Στο 10σελιδο έγγραφο που εστάλη στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι οι δασμοί σε οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων είναι αδικαιολόγητοι και δεν έχουν νόημα από οικονομικής άποψης.
Στις 23 Μαΐου, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντολή του προέδρου, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και για τους υψηλότερους δασμούς εισαγωγής στα αυτοκίνητα. Η ΕΕ επιβάλει δασμούς ύψους 10% συγκριτικά με 2,5% για τα οχήματα που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνει τη μελέτη της και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα λάβουν μέτρα, έχοντας προηγουμένως απειλήσει να επιβάλλουν δασμούς 20% σε όλα τα οχήματα που συναρμολογούνται στην ΕΕ.
Η ΕΕ εξήγαγε οχήματα αξίας 37,4 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2017, ενώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έφθασαν τα 6,2 δισεκ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι για κάποια προϊόντα, όπως τα φορτηγάκια, οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές είναι υψηλότεροι. Στο έγγραφό της, η ΕΕ ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες κατασκευάζουν σχεδόν 2,9 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, στηρίζοντας 120.000 θέσεις εργασίας – ή 420.000 εάν περιληφθούν οι αντιπροσωπείες οχημάτων και οι εταιρίες πώλησης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.
Οι εισαγωγές, σύμφωνα με την ΕΕ, δεν έχουν καταγράψει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια και αυξάνονται σε γενικές γραμμές παράλληλα με την ευρύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτων, με αυξημένη ζήτηση που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι δασμοί στα οχήματα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων μπορούν να υπονομεύσουν την αμερικανική παραγωγή οχημάτων επιβάλλοντας υψηλότερο κόστος στους αμερικανικούς κατασκευαστές.
Η ΕΕ υπολόγισε ότι δασμοί ύψους 25% θα είχαν αρχικά αρνητική επίπτωση 13-14 δισεκ. δολαρίων στο αμερικανικό ΑΕΠ χωρίς καμία βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η υιοθέτηση αντίμετρων, περίπου όπως αυτά που ελήφθησαν ως απάντηση στους ισχύοντες αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, θα μπορούσε να επηρεάσει αμερικανικές εξαγωγές ύψους έως 294 δισ. δολαρίων – 19% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών – σύμφωνα με το έγγραφο.
Σύμφωνα με την ΕΕ, είναι «αδύναμη» η σύνδεση της αυτοκινητοβιομηχανίας με την εθνική ασφάλεια. Τα στρατιωτικά οχήματα, όπως το Humvee, κατασκευάζονται από διαφορετικές, πιο εξειδικευμένες εταιρίες.
Την Παρασκευή, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, προειδοποίησε ότι η επιβολή των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά χιλιάδες δολάρια, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν επίσης ότι η επιβολή των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών κατά 6.000 δολ. ανά όχημα.
Με βάση το έγγραφο που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η ΕΕ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα, εφόσον ο Trump επιμείνει στην επιβολή των δασμών.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει προειδοποιήσει ότι «δασμοί σε εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά θα ήταν αρνητικοί για σχεδόν κάθε εταιρεία του κλάδου - αυτοκινητοβιομηχανίες, προμηθευτές ανταλλακτικών, αντιπροσώπους, ακόμη και εταιρείες μεταφορών - καθώς θα υπήρχε αντίκτυπος σε όλη την παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία προβλέπουμε ότι θα παράγει περίπου 96,7 εκατομμύρια ελαφριά οχήματα αυτό το έτος».
Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors είναι ευάλωτες σε δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές, καθώς και οι δύο εισάγουν έναν σημαντικό αριθμό οχημάτων στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η GM εξαρτάται από τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά για να υποστηρίξει τις αμερικανικές της δραστηριότητες (30% των πωλήσεών της σε αμερικανικές μονάδες - 20% για τη Ford) και παράγει σημαντικό μέρος των pick-ups και SUVs από αυτές τις δύο χώρες.
Παράλληλα, η Moody's επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκτός ΗΠΑ θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τους δασμούς σε σχέση τους αμερικανικούς.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένων των Jaguar Land Rover και Volvo, θα πληγούν ιδιαίτερα.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εξάγουν σημαντικό μέρος των αυτοκινήτων τους στις ΗΠΑ, όπως η Toyota (22%) και η Nissan (31%), θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν σημαντικά την παραγωγή τους.

Εκστρατεία κατά των δασμών Trump από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ

Εκστρατεία κατά της πολιτικής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ξεκινά το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση στη χώρα και παραδοσιακά στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Με κάποιους από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Αμερικής να επιβάλλουν αντίμετρα, η προσέγγιση του Trump στους δασμούς έχει δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Επιμελητηρίου, μεταδίδει το Reuters.
Η νέα εκστρατεία αποτελεί μια επιθετική προσπάθεια από το επιχειρηματικό λόμπι.
Χρησιμοποιώντας μια ανάλυση Πολιτεία προς Πολιτεία, υποστηρίζει ότι ο Trump κινδύνεύει να προκαλέσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα πλήξει το πορτοφόλι των Αμερικανών καταναλωτών.
«Η κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο που τόσο σκληρά εργάστηκε για να πετύχει», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Tom Donahue, σε ανακοίνωσή του προς το Reuters.
«Θα πρέπει να επιδιώκουμε ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να γίνει».
Το Επιμελητήριο, με 3 εκατ. μέλη, ιστορικά έχει εργαστεί στενά με τους ρεπουμπλικάνους προέδρους και έχει επαινέσει τον Τραμπ για το ότι προσυπέγραψε τις μειώσεις φόρων τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο,η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων άνοιξε νέο μέτωπο με τον πρόεδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης