Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

VitalFinance: Τι μας έδωσε τεχνικά η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο Α΄ 6μηνο

tags :
VitalFinance: Τι μας έδωσε τεχνικά η μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο Α΄ 6μηνο
Οι κορυφές και οι πυθμένες που προέκυψαν από τις έντονες εναλλαγές της τάσης έχουν οριοθετήσει ένα ευδιάκριτο καθοδικό κανάλι Κ1
Μια από τις αγαπημένες μετοχές των επενδυτών που ασχολούνται με μετοχές του τραπεζικού κλάδου είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Έχοντας την Παρασκευή την τελευταία συνεδρίαση του Α΄Εξαμήνου του 2018 έχει ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε την τεχνική της εικόνα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της μετοχής στο Β΄Εξάμηνο.

Τι μας έδωσε τεχνικά η μετοχή στο Α΄Εξάμηνο;
 
    
Στο παραπάνω διάγραμμα με μαύρο χρώμα απεικονίζεται η τιμή της μετοχής (ημερήσιο κλείσιμο) ενώ με κόκκινο και μωβ οι απλοί κινητοί μέσοι 200 και 50 ημερών αντίστοιχα.
Στην αρχή της χρονιάς η τιμή της μετοχής έφτασε στον 200άρη καταβάλλοντας διαδοχικές προσπάθειες υπέρβασής του οι οποίες ήταν πρόσκαιρα επιτυχημένες αφού αμέσως μετά την ανοδική διάσπαση ακολουθούσε η υποχώρηση της τιμής κάτω από τον 200άρη (ορθογώνιο Νο1).
Η διαδικασία αυτή που όπως φαίνεται και από την εξέλιξη ήταν διανομή μετοχών στα ψηλά κράτησε περίπου δύο μήνες αφού με την διπλή πίεση 200άρη και 50άρη στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελική ψευδής ανοδική διάσπαση του 200άρη (ορθογώνιο Νο2).
Ακολούθησε κατάρρευση της τιμής της μετοχής για να ψάξει και να βρει στήριξη στην περιοχή των 2,5€ στις αρχές Απριλίου.
Μετά από μια αξιόλογη ανοδική κίνηση διάρκειας ενός μήνα σημειώθηκε ακόμη μια αποτυχημένη ανοδική διάσπαση του 200άρη (ορθογώνιο Νο3) για να ακολουθήσει και νέα κατάρρευση της τιμής προς τα 2,25€.    
Εντός του μηνός Ιουνίου, που ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά την Παρασκευή 29/6 η τιμή της μετοχής πραγματοποίησε ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης του 200άρη (ορθογώνιο Νο4).

Τι λοιπόν περιμένουμε στη συνέχεια;

Αν η τιμή της μετοχής ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο κίνησης με τις προηγούμενες φορές, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια νέα κατάρρευση της τιμής.

Μέχρι πού όμως;

Γυρνώντας στο διάγραμμα μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι οι κορυφές και οι πυθμένες που προέκυψαν από τις έντονες εναλλαγές της τάσης έχουν οριοθετήσει ένα ευδιάκριτο καθοδικό κανάλι Κ1.
Και πάλι υποθέτοντας ότι η μετοχή θα κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, αυτή τη φορά θα αναμένουμε τη στήριξη περίπου στα 2€ στα τέλη Ιουλίου –αρχές Αυγούστου.

Θα επιβεβαιωθεί σίγουρα η υπόθεση αυτή;

Τίποτε και ποτέ στις αγορές δεν είναι σίγουρο.
Μέχρι να δούμε όμως επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του καθοδικού καναλιού Κ1 που θα καταδείξει σαφώς ότι η τεχνική εικόνα της μετοχής αλλάζει και πιθανότατα αλλάζει και η μεσοπρόθεσμη τάση,  οι πιθανότητες επιβεβαίωσης της κίνησης που περιγράψαμε είναι περισσότερες  από κάθε άλλη πιθανή εξέλιξη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η διαφοροποίηση της πορείας του ΓΔ τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με αυτή του ΓΔ
 
 
Από τον Φεβρουάριο ΓΔ και ΠΕΙΡ πάνε σχεδόν μαζί με μια σχέση στην κίνησή τους περίπου 1 προς 3 (δηλαδή 10% πέφτει/ανεβαίνει ο ΓΔ και  30% πέφτει/ανεβαίνει η ΠΕΙΡ )
Από το χαμηλό του Μαϊου και μετά υπάρχει σαφής διαχωρισμός με αποτέλεσμα η σχέση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή να είναι στο 1 προς 11.
Αυτό φυσικά δεν είναι φυσιολογικό και σίγουρα θα διορθωθεί στην πορεία. Υπάρχουν δύο επιλογές για να γίνει αυτό.
α) Ο ΓΔ θα κάνει ακόμη ένα μικρό καθοδικό 30-35  μονάδες πρίν αντιδράσει ανοδικά και η ΠΕΙΡ θα τρέξει να κλείσει τη διαφορά που έχει τώρα δίνοντας μας τα 2€.
β) Ο ΓΔ θα κάνει την ανοδική αντίδραση τώρα αλλά η ΠΕΙΡ θα μας δώσει μικρότερη κίνηση, δεν θα ακολουθήσει το ρυθμό της ανόδου  και έτσι δεν θα ξεφύγει από το κανάλι (ίσως δώσει μια ψευδοδιάσπαση μερικών ημερών) για να μας δώσει την κατάρρευση της τιμής της αμέσως μετά.

Ioannis D. Yaprakis
Certified Portfolio Manager
VitalFinance Chalkida,
Chaina Av.67, 34100
Euboea, Greece
Tied Agent of Euroxx Sec. S.A.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης