Διεθνή

Πυκνώνουν τα σημάδια ότι η Β. Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμα - Υποβαθμίζουν τις πληροφορίες οι ΗΠΑ

Πυκνώνουν τα σημάδια ότι η Β. Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμα - Υποβαθμίζουν τις πληροφορίες οι ΗΠΑ
Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο NBC, ότι η Βόρεια Κορέα είναι ενδεχόμενο να προχωρεί σε αύξηση της παραγωγής πυρηνικού καυσίμου
Πυκνώνουν τα σημάδια ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει κρυφά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντως να υποβαθμίζει τις σχετικές πληροφορίες.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton υποβάθμισε χθες τις δημοσιογραφικές αναφορές,  σύμφωνα με το “Politico.”
“Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ό,τι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην Σιγκαπούρη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bolton στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, αναφερόμενος στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου Trump και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Un, που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Σιγκαπούρη.
Ο ίδιος, τόνισε ότι ο σχολιασμός σε ειδικές δημοσιογραφικές αναφορές, δεν εξυπηρετεί τον στόχο της προώθησης των διαπραγματεύσεων.
Υπογράμμισε μάλιστα πως η κυβέρνηση Trump δεν είναι αφελής.
“Είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι από τον τρόπο συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας στις δεκαετίας που προηγήθηκαν κι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ,” είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: “Δεν υπάρχει κάποιο συναίσθημα υπεραισιοδοξίας, μεταξύ των μελών της ομάδας που το χειρίζεται αυτό.”
Τα σχόλια του Bolton ακολούθησαν αναφορές του τηλεοπτικού δικτύου ΝBC News, αλλά και της εφημερίδας “The Washington Post” οι οποίες επικαλέστηκαν δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων για την συνέχιση της παραγωγής καυσίμου για πυρηνικά όπλα, από την Βόρεια Κορέα.
Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο NBC, ότι η Βόρεια Κορέα είναι ενδεχόμενο να προχωρεί σε αύξηση της παραγωγής πυρηνικού καυσίμου,προκειμένου ν’ ασκήσει πιέσεις για να αποσπάσει μεγαλύτερους συμβιβασμούς από την κυβέρνηση Trump.
Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, έχει μειώσει τα αποθέματά της ή έχει επιβραδύνει την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.
Από την άλλη μεριά, ο υπουργός των Εξωτερικών Mike Pompeo εξελίσσεται στο κεντρικό πρόσωπο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κατάστασης μετά την Σιγκαπούρη και προκειμένου η Βόρεια Κορέα να μεταπειστεί αποφασιστικά και να εγκαταλείψει το πυρηνικό και του πυραυλικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τον πρόεδρο Trump για την αναγκαιότητα του διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Pompeo δεν μπορεί να δώσει στο αναφερόμενο ανοιχτό ζήτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, την προσοχή που χρειάζεται με δεδομένη την απαιτητική φύση της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, για το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει κατά την δεδομένη χρονική, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι παροτρύνσεις για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον χειρισμό του ζητήματος της Βόρειας Κορέας δημοσιοποιούνται, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου Trump δεν γνωστοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την στρατηγική που έχει καταστρώσει η Ουάσινγκτον, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης